Ion Iliescu și Petre Roman, audiați de către procurorii militari în dosarul ,,Mineriada”

113

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni, la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul ”Mineriada”.

Şi fostul premier Petre Roman a fost luni dimineaţa la sediul Parchetului. Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a fost audiat pe 16 martie timp de mai bine de două ore la Parchetul General în dosarul Mineriadei. La ieșire, fostul președinte a spus că a avut „o discuție amicală” și le-a cerut jurnaliștilor, care-l întrebau dacă crede că este vinovat, „să aibă discernământ”.

La începutul lunii ianuarie, procurorii militari i-au audiat în acest dosar pe Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu, dar și mai mulţi martori, printre care şi scriitorul Andrei Pleșu.

Este un dosar care durează de 27 de ani și în care până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că o soluţie în dosarul „Mineriada” va fi dată în primele luni din 2017.

„Dosarul privind mineriada se află în faza finală de soluţionare şi, după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite o soluţie legală şi temeinică. În primele luni ale anului următor vom avea o soluţie”, spunea Augustin Lazăr, la acea dată.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost  prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare relatează EVZ.

2 COMENTARII

  1. in democratie sau stat de drept cum sa tinut Romania trebuiau inchisi atunci si cu toti mineri care au fost filmati ,totusi e bine ca dupa 27 ani incepe sa se miste ceva.

  2. Daca nu erau domnii Iliescu Ion si Petre Roman … astazi, stateati toti in pozitie de „drepti” pe fabricile unde ati fi lucrat zi si noapte si unde n-aveati liber nici macar duminicile… iar la sarbatorile legale, erati manati cu „bota din urma ” ca vaca la cireada…
    Daca a avut succes Revolutia, nu va place… dar daca nu avea „scucces”… era vai si amar de cu.ru vost al tuturor celor care numai nu incapeti de domniile lor deloc .
    V-as fi vazut eu pe voi, ce ati fi facut cand toata lumea era bulversata si cand cercurile mafiote voiau cu orice pretz destabilizarea ordinii si securitatii publice… In orice „batalie”… in orice Razboi”… in orice „Revolutie ” ori convulsie sociala, exista riscuri si situatii greu de interpretat si de solutionat spontan, la fata locului si dupa ce se calmeaza spiritele, cei care au avut totusi ” sange-n vana”… sa isi asume niste responsabilitati … o ” iau in freza „… De aceia-i bine pe roman sa-l lasi sa „crape „… !
    Nici cum nu-i bine !

LĂSAȚI UN MESAJ