Ion Iliescu pus sub învinuire în Dosarul Revoluției! Vezi acuzațiile procurorilor

133

Ion Iliescu, fost preşedinte al României, a fost audiat, marţi, la Parchetul General, unde a fost citat în Dosarul Revoluţiei.

Fostul şef de stat a fost chemat după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a dat aviz pentru începerea urmăririi penale.

 

Procurorii militari au anunțat că au extins cercetările în ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni contra umanităţii comise în perioada 27-31 decembrie 1989.

S-a dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii faţă de suspectul Ion Iliescu, la data săvârşirii faptelor, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare.
Reamintim că pentru faptele comise în intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de către Iliescu Ion, procurorii militari au solicitat autorizarea preşedintelui României, necesitatea acestei măsuri procesuale fiind justificată de faptul că, în perioada menţională, CFSN a acţionat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilaţi unor miniştri„, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

 

În același dosar sunt cercetaţi pentru infracţiuni contra umanităţii : general locotenent (r) Rus Iosif, la data săvârşirii faptelor, comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior şi amiral (r) Dumitrescu Emil, la data săvârşirii faptelor cpt. rang I.

 

În calitate de comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului  Militar Superior, gl. lt. (r) Iosif Rus a dat ordine cu caracter diversionist. Astfel, în seara zilei de 22.12.1989, din proprie inițiativă și fără drept, acesta a insistat în emiterea unui ordin prin care a solicitat ca în sprijinul microgarnizoanei Aeroportului Internațional Otopeni să fie trimisă o subunitate a trupelor de Securitate. Acest ordin, dat de o persoană ce nu avea dreptul să intervină în organizarea pazei și apărării Aeroportului Otopeni (cu plan propriu de apărare), a produs o ruptură informațională și de comunicare între forțele angrenate în paza și apărarea acestui obiectiv, constituind sursa unei grave confuzii, factori esențiali ce au creat premisele focului fratricid între militarii MApN și cei ai trupelor de Securitate sosite în sprijin. Fără acest ordin, neregulamentar și inutil, nu ar fi fost posibilă tragedia survenită în dimineața zilei de 23.12.1989, în urma căreia au decedat 48 de persoane (40 militari) și alte 15 au fost rănite. Totodată, față de gl. lt. (r) Iosif Rus există probe care demonstrează că, la data de 23.12.1989, acesta a dat ordin ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni să le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj și înlocuite cu alte însemne, de alt format geometric. În condițiile în care gl. lt. (r) Iosif Rus a ordonat, în mai multe rânduri, ca aparatele de zbor amintite să efectueze diverse misiuni deasupra Capitalei (TVR, Cimitirul Ghencea etc.) și în alte zone, cu scopul combaterii presupușilor teroriști, au fost generate confuzii și suspiciuni întemeiate la nivelul militarilor dispuși la sol pentru paza diverselor obiective, situație care a dus la deschiderea focului fratricid și creșterea în intensitate a psihozei teroriste. De menționat că toate afirmațiile făcute cu privire la existența elementelor teroriste s-au dovedit ulterior a fi false.

Din același probatoriu, rezultă suspiciuni rezonabile referitoare la activitatea cpt. rang I Emil (Cico) Dumitrescu, cu privire la care s-a stabilit că, în ținută militară, a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22.12.1989, orele 14.25) informații false, cu caracter diversionist, ce au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii țări a psihozei fenomenului terorist, cu consecințele grave arătate mai sus, respectiv pierderi de vieți omenești, vătămări corporale și lipsirea de libertate a numeroase persoane pe teritoriul României. Același militar a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziție a desfășurat activități ce au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste.

Ca inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în  calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens. Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra  unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare„, se arată în comunicatul Parchetului General.

2 COMENTARII

 1. Nu fiti narozi ! Daca domnul Iliescu nu avea „sange in pu.tza” sa se opuna lui Ceausescu, era „IOC Revolutie ” si in ziua de astazi, poate tot Ceausescu era la ” carma ” … ca si in China comunista .
  La fel, daca nu era el prieten cu rusii… poate astazi in Romania postrevolutionara vorbeam limba rusa…
  si „agenturilii strainii ” ( vorba lui Ceausescu ) ar fi vrut sa ne agatze deolalta si sa se lupte intre ele armata, cu militia si fosta securitate … precum si incitarea unei zone geografice impotriva alteia ( ardelenilor ori oltenilor impotriva regatzenilor si invers… ) … gen „minerii ” si altele si altele… pe care Iliescu i-a „gestionat si i-a potolit eficient ” … totusi …
  Eu unul nu-l gasesc vinovat absolut deloc pe domnul Iliescu si toti cei care au „initiat ” aceasta asa zisa Revolutie si este de notorietate publica faptul ca la orice convulsie sociala, indiferent pe ce fond este si la ce dimensiune, aceasta genereaza si victime colaterale , volens-nolens .
  Bucurati-va ca astazi in Romania este totusi pace, ca n-au venit rusii peste noi, ca intre romani si unguri nu exista nici un conflict armat ( cum se voia ) , ca avem un climat de buna intelegere cu vecinii indiferent ca-s de Est ori de Vest ( intelegeti ce vreau sa zic ) si ca acuma domnul Iliescu , impreuna cu toti ceilalti … sunt niste ” batrani na.luci „… care asteapta sa treaca ” dincolo ” .
  Bine ca totusi a reusit ” Revolutia ” … ca altfel, cu Regimul „Dinastiei Ceau” … patzeam cum au patzit turcii cu Erdogan al lor… cand civilii revolutionari, jumatate din armata , politie, si alte forte care au incercat „palitura de stat ” , toti au fost arestati si bagati la zdup …
  Era vai si amar de noi toti daca Ceausescu reusea sa ” scape ” !
  Nu sunt nostalgic dupa comunismul care a apus, ca nu a fost bine absolut deloc, dar astazi, asa cum Romania efectiv este devastata si demolata complet, din care efectiv populatia se refugiaza in alte zone, precum fac sirienii, pakistanejii si alti arabi din zonele lor de conflict milutar, este incomparabil mai rau . Norocul ca totusi la noi nu-i razboi… ca ar fi vai si amar de c.u.ru. nostru al tuturor si altceva n-aveti de facut dupa cate se vede, decat sa-l vedeti pe domnul Iliescu „dupa gratii „…
  Sa va fie rusine … !

 2. Ma ( na ) ro.zilor , dupa voi nu este destul ca l-ati „puscat ” pe Ceusescu in Ziua de Craciun mai… acuma ii vreti „puscati ” pe toti capii Revolutiei romane ma… ! Daca nu erau astia , sa-si asume raspunderea , astazi erati inca sub Dinastia Ceau . ( si poate ca mai bine era ) .

LĂSAȚI UN MESAJ