Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, a povestit, pentru incont.ro, cum a ramas fara slujba in 1992 si cum a mers la zeci de interviuri in cautarea unei slujbe pana cand a ajuns la concluzia ca este mai bine sa-si faca propria afacere.

 
Intamplarea povestita de Botis s-a petrecut, potrivit acestuia, in 1992.
 
Dupa ce a absolvit facultatea, Botis s-a angajat la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj, insa, la un moment dat, si-a dat demisia din postul pe care-l ocupa, din cauza divergentelor de viziune cu cei din conducere.
 
"Dupa ce am terminat facultatea am lucrat la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj. Am ajuns, la un moment dat, la o contradictie foarte clara cu conducerea. N-am impartasit aceleasi viziuni si mi-am dat demisia", a povestit Botis.
 
In continuarea interviului acordat incont.ro, Botis a povestit cum, in acea perioada, a fost la "zeci de interviuri" pentru o noua slujba.
 
"Pur si simplu am plecat, si am fost in situatia aceea: nu eram somer, pentru ca nu m-am inscris niciodata la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar nu aveam un loc de munca. Am facut tot posibilul, cred ca am fost la zeci de interviuri, pana am ajuns la concluzia ca trebuie sa incep eu o mica afacere. Pana am ajuns la aceasta concluzie, va spun, am fost la zeci de interviuri", a spus Botis.
 
Intrebat de moderator de ce nu a reusit sa obtina o slujba, Ioan Nelu Botis a spus ca, in acea perioada, majoritatea posturilor disponibile erau "pe vanzari", iar cei cu care a vorbit au considerat ca nu are competenta in acest domeniu.
 
Botis i-a sfatuit pe cei care sunt in cautarea unei slujbe sa mearga si sa-si prezinte CV-ul cat mai mult posibil si, in paralel, sa se perfectioneze intr-un domeniu.
 
"As avea grija sa ma duc sa-mi prezint CV-ul, sa-l transmit peste tot pe unde sunt zonele mele de competenta. As avea grija sa ma pregatesc profesional pe un domeniu, sa ma perfectionez. Sa ma asigur ca-mi trimit in fiecare zi CV-ul si sa ma pregatesc si eu profesional", a raspuns Botis, rugat de moderator sa le dea un sfat celor care astazi se afla in cautarea unui loc de munca.
In august 2007, un alt ministru in functie povestea cat de greu i-a fost sa se angajeze fara a se folosi de relatiile sale din politica. Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ludovic Orban, declara, la o intalnire cu un grup de studenti, ca zece ani mai devreme, atunci cand a incercat sa se angajeze "fara a apela la relatiile din mediul politic", a fost nevoit sa trimita 70 de CV-uri si sa mearga la 29 de interviuri pentru a obtine un post.
"Atunci mi-am dat seama cine sunt. Am aflat ce lipsuri am, am aflat ce ramura din CV trebuie imbunatatita … Mi-am dat seama ca nu stapanesc prea bine engleza si m-am dus la cursuri de engleza, mi-am dat seama ca nu stiu sa fac anumite lucruri cu computerul si le-am invatat. Stiti ca fiecare are despre el o parere buna, insa experienta asta m-a ajutat sa-mi dau seama cine sunt", declara atunci Ludovic Orban.
Vor mai fi multe Coduri ale muncii
 Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca Romania va mai avea multe Coduri ale muncii, intrucat va trebui sa-si armonizeze legislatia cu cea europeana.
 
Adrian Vasilescu a afirmat, la o dezbatere privind Codul Muncii, organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca in Romania vor mai fi multe modificari ale Codului muncii.
 
Intrebat de Emil Boc pe ce se bazeaza cand afirma acest lucru, consilierul guvernatorului BNR a spus ca europenii vor face modificari in legislatia muncii, iar Romania va trebui sa faca acelasi lucru.
Guvernul si-a asumat, marti, raspunderea pe noul Cod al Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cezura care va fi dezbatuta si votata in 16 martie.
Noul cod al muncii nu protejeaza angajatul
Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca in noul Cod al muncii sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, fara reguli care sa impiedice abuzul, desi acest act normativ ar trebui sa fie un sistem care sa protejeze angajatul.
 
Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificarile Codului Muncii organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca regreta ca o astfel de discutie pe Codul muncii are loc dupa adoptarea acestuia, considerand ca este "fara sens".
Liderul sindical a precizat ca in noua lege sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care sa evite aparitia abuzurilor.
 
"Codul Muncii trebuie sa fie un sistem de protejare a mecanismelor de protectie a partii slabe, angajatul", a aratat Hossu.
 
El a criticat prevederile prin care ar urma sa fie sanctionata cu amenda penala sau inchisoare angajarea fara forme legale, precizand ca, in ultimii 20 de ani, in Romania nu s-a aplicat nici macar o singura amenda penala pentru acest lucru.
 
"Era mai normal sa faceti o amenda fiscala pentru angajatori. Ca asta ii doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus presedintele de la "Cartel Alfa".
El a precizat ca niste masuri stricte pentru reducerea muncii la negru si la gri erau necesare, aratand ca in perioada 2009 – 2010 s-a dublat numarul salariatilor inregistrati ca "necalificati" in actualul Contract Colectiv de Munca.
 
"Aproximativ 1,7 milioane de salariati din 4,3 milioane sunt necalificati. PIB-ul nu se poate face cu o treime de angajati necalificati. Acesti oameni lucreaza la gri. Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu, citand dintr-un raport, sunt peste 1.650.000 de persoane care lucreaza la negru, iar 1.750.000 dintre lucratori erau, in 2009, asistati social", a aratat Hossu.
 
Guvernul va explica din nou sindicatelor, pana saptamana viitoare, ca noul Cod al Muncii nu instaureaza sclavagismul, ci va ajuta la ocuparea mai usor a unui loc de munca, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
 
"Dreptul la protest este garantat si nu poate fi oprit, dar pana saptamana viitoare vom explica din nou ca noul Cod al Muncii nu are nimic de-a face cu sclavagismul si ca afirmatiile in acest sens sunt false si fara acoperire", a spus Boc.
 
Guvernul si-a asumat, marti, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cezura care va fi dezbatuta si votata in 16 martie.
 
Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor organiza in Capitala, in 16 martie, un miting la care estimeaza ca vor participa 50.000 de persoane, sindicalistii invitand la protest toti cetatenii nemultumiti de locul de munca intrucat Codul Muncii asumat de Guvern ii va afecta pe toti angajatii.
 
Sindicalistii spun ca daca in urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor, vor face greva generala, pentru care strang semnaturi pana pe 14 martie.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.