Ioan Muresan: Am considerat că trebuie să fac ceva benefic pentru oamenii si copiii din comună

Primarul Ioan Muresan, se află la al treilea mandat in fruntea comunei Nuseni. Domnia sa se gandeste să candideze la un al patrulea mandat si astfel să se numere printre primarii cu mai mult de trei mandate in fruntea comunitătilor lor.
Ce a reusit să facă pentru comuna sa si pentru cele peste 3.200 de suflete de aici, cititi in interviul acordat in exclusivitate Gazetei de Bistrita.

Gazeta de Bistrita: Domnule primar, sunteti spre finalul celui de-al treilea mandat in fruntea comunei Nuseni. Care din cele trei vi se pare că a adus satisfactii mai mari si de ce?

Ioan Muresan: Fiecare mandat a avut etapa lui si in fiecare mandat au fost satisfactii. Dar sigur, că in acest al treilea mandat, in care mă aflu acum, sunt niste proiecte pe care le-a castigat, atat pe fonduri europene, cat si pe fonduri guvernamentale, care schimbă, spun eu, aproape din temelii infătisarea comunei Nuseni. Si in primul mandat am reusit să accesăm proiecte pe fonduri europene de preaderare, deci inainte de a intra in Uniunea Europeană. Comuna Nuseni a fost printre primele comune din judet care au accesat astfel de fonduri.

Gazeta de Bistrita: Care sunt cele mai importante obiective pe care ati reusit să le atingeti in primul mandat?

Ioan Muresan: Cele mai importante au fost reabilitările căminelor culturale si lucrările de infrastructură de pietruiri in localitătile componente. De asemenea, tot in primul mandat s-a reusit introducerea telefoniei digitale la nivelul comunei. O parte dintre aceste investitii au fost realizate cu fonduri de la bugetul local al comunei Nuseni, iar o parte din fonduri guvernamentale.

Gazeta de Bistrita: Care sunt cele mai importante obiective atinse in cel de-al doilea?
Ioan Muresan: Este vorba de alimentarea cu apă a celor patru localităti componente ale comunei – Nuseni, Beudiu, Felea si Rusu de Sus. Apoi a fost demararea lucrărilor pentru cele cinci poduri din comuna Nuseni, acestea realizandu-se din fonduri guvernamentale. Apoi am inceput proiectele de reabilitare a scolilor. In comună avem sase scoli – trei scoli generale I – VIII, si trei scoli cu grădinită si clase I – IV.

Gazeta de Bistrita: Care sunt cele mai importante obiective atinse in acest al treilea mandat.

Ioan Muresan: In acest al treilea mandat cel mai important este, spun eu, extinderea retelei de apă potabilă in localitătile in care nu am reusit să le cuprindem in primul proiect. Este vorba de localitătile Malin, Rusu de Sus, Beudiu si Vita. Partea de la Rusu de sus si Beudiu este finalizată si functională, de asemenea si in Vita este functională o parte din reteaua de apă si acum se lucrează la Malin. Valoarea proiectului este de peste două milioane si jumătate de lei. Bineinteles, acum suntem in perioada implementărilor celor două proiecte privind modernizarea infrastructurii locale, in localitatea Nuseni, pe fonduri europene. Acest proiect cuprinde asfaltarea a aproximativ 15 kilometri de străzi din comună, reabilitarea a două cămine culturale si ridicarea unui after-school la scoala din Nuseni. Toate acestea sunt pe un singur proiect, pe Hotărarea de Guvern 577. Apoi mai este reabilitarea scolilor din comună, proiect care este pe final. Apoi mai amintesc despre finalizarea celor cinci poduri pe Ordonanta 7, finalizarea lucrărilor la drumul comunal Nuseni – Mănăstirea Sfantu Ilie. Trebuie să amintesc si de proiectul care se referă la canalizare, care este aprobat pe Administratia fondului de mediu, tot in acest mandat, si care se află in implementare in momentul de fată. Avem canalizare in localitătile Nuseni, Beudiu, Rusu de Sus si Malin, localităti unde avem deja reteaua de apă integral introdusă pe toate străzile. Tot in acest mandat mai avem o investitie, este vorba de alimentarea cu energie electrică, o retea de inaltă si joasă tensiune – electrificare zona Podul Ciorbii, in Nuseni. Este vorba de un grup de circa 26 de locuinte care vor avea curent electric. Să sperăm ca pană la Crăciun vom reusi să finalizăm investitia, care este din banii de la bugetul local, in valoare de 270.000 de lei.

Gazeta de Bistrita: Sunteti primul edil care spune că a cuprins intr-un proiect această idee de after-school. Cum v-a venit o astfel de idee, puteti să detaliati?

Ioan Muresan: Este vorba de o clădire in incinta scolii, unde elevii vor putea face scoală după scoală. După ce va fi finalizată, este o chestiune, vă dati seama, care vine in ajutorul oamenilor din comună. Este o mană de ajutor dată părintilor care sunt foarte ocupati. Aici la noi, foarte multi oameni sunt ocupati cu agricultura. Astfel, copiii o să beneficieze de o pregătire după orele de curs de la scoală si pot să isi facă temele. La pregătirea proiectului „Modernizare infrastructură in comuna Nuseni”, ca si criterii de eligibilitate trebuia să indeplinim mai multe conditii că să intrunim un anumit punctaj pentru a fi declarati eligibili. Printre activitătile culturale pe care le-am prins, acest aspect al scolii după scoală a fost ca punctaj bine cotată. Dar să stiti că este si o necesitate pentru comuna Nuseni. Unii gandesc altfel, mai bine fac un spectacol la nu stiu cat timp si au punctat la chestiunea asta. Eu am considerat că trebuie să fac ceva benefic pentru oamenii si copiii din comună.

Gazeta de Bistrita: Gazeta de Bistrita: Ati făcut un calcul să vedeti ce sumă de bani, cu aproximatie, ati reusit să investiti in comună in urma proiectelor implementate in toti acesti ani

Ioan Muresan: Nu as putea să vă spun chiar o sumă exactă legat de ceea ce am atras noi ca fonduri, dar un lucru este cert: fără atragerea de fonduri, comuna Nuseni nu cunostea o dezvoltare atat de benefică pentru oameni. In orice caz este vorba de cateva milioane de euro, dacă am face asa un total, cred că am depăsi cinci milioane de euro. Sunt sigur că am depăsi această sumă.

Gazeta de Bistrita: Să trecem putin la spectrul asistentei sociale si as dori să vă intreb cum stati la acest capitol la nivel local, banii pe care i-ati avut la dispozitie pentru plata asistentilor sociali si a insotitorilor cu handicap au fost suficienti sau ati avut probleme la fel ca si alti edili?

Ioan Muresan: Desi numărul asistentilor personali a crescut de la an la an, atat al celor care sunt cu contract de muncă, dar si cu indemnizatie, să stiti că nu am avut probleme deosebite. Sigur, că banii pe care noi ii primim nu acoperă in totalitate necesarul nostru, dar am reusit să plătim lunar salariile oamenilor. In plus, nici nu am fost in situatia de a desface contracte de muncă din cauza lipsei banilor. Pot spune că suntem la zi cu plătile, mai putin cateva solicitări care au intervenit după aprobarea bugetului, dar urmează ca la prima rectificare de buget să le rezolvăm si pe acestea. Dacă nu mă insel este vorba de trei solicitări in momentul de fată pentru indemnizatie care nu sunt cuprinse. In rest, ce avem prinse ca angajati si indemnizatii suntem la zi cu plata lor. Avem 23 de persoane in plată ca si angajati, si vreo sapte indemnizatii. Chiar si anul trecut, an care a fost foarte greu am reusit să plătim oamenii, fiindcă ei chiar au nevoie de banii ăstia.

Gazeta de Bistrita: Să trecem putin in revistă si aspectul economic al comunei Nuseni. Există agenti economici aveti la nivel local si cum considerati că s-a dezvoltat din punct de vedere economic comuna in ultimii ani? V-ati gandit să atrageti si alti investitori?

Ioan Muresan: Există agenti economic, sigur, nu intr-un număr atat de mare, dar avem cativa agenti economici pe raza comunei. In general ei sunt axati pe alimentatie publică, apoi avem in panificatie si avem o firmă care are sediul la noi, dar isi desfăsoară activitatea in altă parte, dar oamenii sunt de aici din comună, iar activitatea se desfăsoară pe parcuri eoliene. Prin modul de colaborare, atat intre primărie, consiliul local, am atras un investitor care a castigat un proiect pe fonduri europene care are o valoare de aproximativ un milion si jumătate de euro, pentru o seră de legume. In prima etapă de discutie pe care am avut-o cu reprezentantul firmei care a accesat aceste fonduri, am inteles că va crea aproximativ 30 de locuri de muncă. Acest lucru, la nivelul comunei, inseamnă foarte mult. La acest moment, proiectul se află in stadiul de implementare. Multi din cei care au auzit de acest proiect asteaptă să se inceapă lucrările si bineinteles intr-un final să aibă locurile de muncă.

Gazeta de Bistrita: Ce impact a avut criza economică si financiară asupra comunei si dacă acest aspect v-a dat peste cap anumite planuri de a atrage investitori?

Ioan Muresan: Sincer să fiu, la nivelul comunei, această criză economică nu s-a simtit atat de tare incat să avem probleme majore. Nu pot să spun că criza economică de la nivel national si european ne-ar fi afectat direct.

Gazeta de Bistrita: Si pentru că tot am vorbit de criză, cum v-ati descurcat cu fondurile pe care le-ati avut la dispozitie de la bugetul local in această perioadă critică?

Ioan Muresan: In ceea ce priveste bugetul local, nu pot să spun că am stat exagerat de bine. Dar folosind banii cu chibzuintă si in locurile strict necesare am reusit să incheiem fiecare an cu bine din punct de vedere al bugetului local.

Gazeta de Bistrita: Banii pe care i-ati primit de la judet la repartizarea bugetului si la rectificările de buget au fost suficienti?

Ioan Muresan: Banii nu au fost suficienti, fiindcă nu am primit prea multi bani de la Consiliul judetean prin repartizările bugetare, dar coroborat cu veniturile proprii, am reusi să functionăm, cu toate cheltuielile pe care le-am avut. Am reusit să tinem in functiune scolile, primăria, tot ceea ce inseamnă activitătile administrative de la nivelul comunei.

Gazeta de Bistrita: Reducerea drastică a cheltuielilor din institutiile publice, mai ales la cele de la nivel local, dar si la nivel national, si aici ne referim si la reducerea salariilor din domeniul bugetar, credeti că a avut un impact benefic asupra economiei si a bunului mers al administratiei? Stiti că sunt multe primării care au putini angajati si care sunt si prost plătiti, iar primarii au ajuns să se plangă de aceste probleme. Sunt asemenea cazuri si la dumneavoastră?

Ioan Muresan: Desigur, nu suntem pe deplin multumiti, eu ca primar, intrucat salariile din cadrul primăriei sunt mai mici. Dar oamenii pe care ii avem angajati la primărie sunt de pe raza comunei, sută la sută. Ei, si pe langă activitatea pe care o desfăsoară la primărie, fiecare are o gospodărie, iar de aici isi mai rotunjeste intr-o oarecare măsură, dacă pot spune asa, veniturile proprii. Dar nu pot să spun că noi am avut probleme deosebite din acest punct de vedere.

Gazeta de Bistrita: In această guvernare a partidului din care si dumneavoastră faceti parte, domnule primar, s-a pus accent pe dezvoltarea turismului. Cu ce puteti atrage acolo turistii, care sunt principalele obiective care ar merita să fie văzute?

Ioan Muresan: Legat de acest aspect, de atragere a turistilor, in primul rand, pe raza comunei, asa cum bine se stie, este Mănăstirea Sfantul Ilie, care pe langă punctul de atractie de pelerinaj este si un punct, zic eu, de atractie si turistic, intrucat tot ce se construieste acolo la mănăstire se imbină atat partea religioasă, cat si partea de cultură, dar si partea de turism. Asta ar fi una. Dar in zonă mai avem o societate care organizează drumetii, este in localitatea Malin. Organizand drumetii, an de an vin turisti străini care poposesc si aici, dar vizitează si zonele limitrofe ale comunei Nuseni. Mai avem un investitor străin, care prin firma sa a cumpărat un teren si vrea să dezvolte aici o activitate in agro-turism. Apoi, nu trebuie să uităm că avem o biserică reformată aici in comună, care este monument istoric, edificată in secolul al XVII-lea. In plus mai avem si un muzeu etnografic.

Gazeta de Bistrita: Au fost persoane care si-au exprimat intentia de a accesa fonduri europene in ceea ce priveste construirea si infiintarea unor pensiuni in zona comunei dumneavoastră?

Ioan Muresan: Pană in momentul de fată nu am avut asemenea doritori. Probabil cei care demarează si organizează in Malin acele drumetii de care v-am spus, următorul pas va fi in domeniul acesta.

Gazeta de Bistrita: Se apropie cu pasi repezi 2012, anul in care vom avea alegeri? Ce părere aveti despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, vi se pare o idee bună?

Ioan Muresan: Din punctul meu de vedere este o gandire bună. Si vă spun si de ce. Stiti bine că lumea este sătulă să fie chemată la urne intr-un an de mai multe ori. Eu consider că această comasare este benefică si pentru oameni, mergand o singură dată la urne. Apoi, este vorba si de reducerea cheltuielilor pentru organizarea alegerilor, aspect care este bun pentru bugetul de stat. Nu in ultimul rand facem si noi la primării economii, fiindcă toate amenajările, tot ceea ce inseamnă logistică trebuie să o punem la dispozitie prin cheltuieli de la bugetul local, incepand cu panouri, cu organizarea si punerea la punct a sectiilor de votare, toate acestea apar pe seama bugetelor locale.

Gazeta de Bistrita: Vă ganditi să mai candidati pentru un nou mandat de primar?

Ioan Muresan: Da, sigur că da, mă gandesc să candidez la un nou mandat.

Gazeta de Bistrita: In acest caz, in cazul in care veti castiga cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Nuseni, care este primul obiectiv pe care doriti să il atingeti cat mai repede?

Ioan Muresan: In primul rand vreau să duc la bun sfarsit cele două mari proiecte ce sunt in implementare si despre care v-am vorbit. As dori ca in primul an din cel de-al patrulea mandat să le finalizăm, fiindcă sincer să fiu este foarte greu de crezut că in 2012 vom reusi să finalizăm sută la sută. Bineinteles, in strategia de dezvoltare a comunei avem si studii de fezabilitate si pentru celelalte două localităti care nu au acum canalizare. Primul meu gand este indreptat spre un alt proiect, un drum comunal care face legătura dintre localitatea Malin si Dumbrava, pentru care avem deja studiul de fezabilitate. Ar fi foarte benefic pentru locuitorii din Dumbrava să obtinem o finantare pentru modernizarea acestui drum. Studiul de fezabilitate este depus in momentul de fată pe fonduri guvernamentale.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.