Investitiile din invaţamant mai aşteapta
Pana cand? Nu se stie!

Reabilitarea localurilor de şcoala din Bistriţa-Nasaud este departe de a ajunge la final. Motivul este unul arhicunoscut – lipsa banilor. Riscul nefinalizarii lucrarilor incepute este distrugerea a ceea ce s-a facut pana in acest moment.
In perioada guvernarii liberale, 2006 – 2008 mai precis, au fost deschise 96 de şantiere pentru construcţia de şcoli şi gradiniţe in judeţul Bistriţa-Nasaud. Dintre acestea, doar 16 au fost finalizate.

In cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc saptamana trecuta, şi la care alaturi de şefii instituţiilor deconcentrate bistriţene au luat parte şi primarii s-a pus pe tapet problema investiţiilor in infrastructura şcolara, demarate in urma cu caţiva ani, dar sistate din cauza lipsei de fonduri. Acest aspect compromite insa lucrarile care au apucat sa fie realizate pana la aceasta data.

Gradiniţe noi, dar cele vechi nu sunt finalizate

Punctul sensibil al investiţiilor in ceea ce priveşte unitaţile de invaţamant a fost atins iniţial de inspectorul general şcolar Vasile Marc, care a solicitat edililor prezenţi in sala rezolvarea amplasamentelor pentru cele circa 20 de gradiniţe noi care sunt prevazute a fi construite in judeţul nostru.
„In judeţul nostru, printr-un program derulat prin Banca Mondiala, intra acest program de gradiniţe. Noi avem 22 de gradiniţe noi. Va rog pe cei care ştiţi ca sunteţi prinşi in acest program, in momentul in care se face licitaţia, şi menţionez ca se liciteaza pachetul intreg, şi vine constructorul, sa fiţi prompţi şi sa ii puneţi la dispoziţie terenul. Mai exista situaţii in care mai exista cladiri, mai ştiu de exemplu la Dobric ca exista şi un litigiu. Ar fi un mare pacat sa fim puşi in situaţia de a pierde acea finanţare”, a spus Vasile Marc.
Odata cu aceasta chestiune, Marc a solicitat primarilor, acolo unde este cazul, sa intocmeasca o situaţie cu privire la stadiul lucrarilor la reabilitarea unitaţilor din invaţamant, insa i-a atenţionat sa nu angajeze alte lucrari noi.
„Am avut 96 de şantiere deschise la şcoli. Va rog ca acolo unde mai aveţi lucrari incepute şi neterminate sa faceţi o situaţie clara in care sa menţionaţi valoarea contractului, cat s-a executat din contract şi ce mai este de facut. Dar totodata va rog sa nu mai angajaţi lucrari noi. Nu am la mine situaţia exacta, dar valoarea contractelor incheiate prin Inspectoratul Şcolar sau prin autoritaţile locale este foarte, foarte mare”, a spus Vasile Marc.
Faptul ca vor aparea nişte gradiniţe noi, iar in judeţ exista unitaţi şcolare cu lucrari nefinalizate l-a provocat pe primarul comunei Şanţ, Cornel Moisil.
„Ne spuneţi de gradiniţe noi, cand la Şanţ avem gradiniţa inceputa din 2007, printr-un proiect prin Ministerul Invaţamantului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi care nu a mai primit finanţare in noua guvernare deloc. (…) Ne-am chinuit sa rezolvam amplasamentul sa vi-l punem la dispoziţie, comuna a cheltuit 1,7 miliarde de lei ca sa cumpere terenul. Licitaţia a fost facuta apoi de Inspectoratul Şcolar. Mai bine sa va duceţi la bun sfarşit aceasta lucrare şi apoi sa ne spuneţi de gradiniţe noi”, a spus Moisil.
O situaţie similara este şi in comuna Budeşti, mai precis la Budeşti-Fanaţe.

La Teaca, inca se invaţa la luminare

Liceul din Teaca este şi la aceasta data fara curent electric, astfel ca elevii sunt nevoiţi sa inveţe la lumanare, din cauza sumelor de bani ramase restante catre constructor. Restanţa, la aceasta ora, se ridica la circa opt miliarde de lei vechi.
„Proiectul de campus de la Teaca, respectiv reabilitarea Liceului C. R. Vivu nu are curent de patru ani de zile. Sunt clase şi etaje fara curent electric”, a spus Damian Muntean.
Generalul ISJ, Vasile Marc i-a atras insa atenţia ca la liceul din Teaca nu s-au facut lucrarile potrivite, aspect pus pe tapet şi de prefectul Cristian Florian.
„Am mai discutat despre aceasta situaţie. S-a facut o mare greşeala acolo, constructorul a lucrat in avans de peste 10 miliarde de lei vechi, s-a facut ceea ce nu trebuia sa se faca iar curentul electric nu este nici in momentul de faţa. Nu puteţi spune, dar anul trecut aţi primit 1,7 miliarde de lei vechi. Cand au fost bani, aţi primit”, a spus Vasile Marc.
„Nu de puţine ori am intampinat urmatoarea situaţie: se aloca o suma de bani pentru finanţarea lucrarii, se incepea cu exteriorul şi amenajarea curţii, la interior nu se lucra nimic şi dupa ce se cheltuiau cateva miliarde de lei vechi, copiii tot nu aveau unde sa intre. Şi asta pentru ca nu se lucra nimic la interior. Or, impreuna cu firmele de construcţii care presteaza lucrarile puteţi stabili care sunt prioritaţile. Incepeţi la interior, asiguraţi utilitaţile şi incalzirea şi abia apoi lucraţi la exterior. Au fost cateva situaţii de acest gen in care s-au alocat sume importante, iar copii tot nu au putut intra in şcoala”, a spus Cristian Florian, prefectul judeţului Bistriţa-Nasaud.
Problemele Liceului „C.R .Vivu” din Teaca dureaza de caţiva ani, mai precis din iunie 2009. Şcoala a beneficiat de un proiect de reabilitare totala care includea şi construirea unui campus şcolar, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 13 miliarde de lei vechi. Pe langa construirea unei cladiri noi, in proiect era prevazuta şi reabilitarea celor doua cladiri vechi ale liceului.  Insa nu mult dupa inceperea lucrarilor de reabilitare Ministerul Educaţiei a stopat finanţarea. De atunci au inceput problemele, iar anul trecut s-a ajuns chiar la blocarea conturilor unitaţii de invaţamant din cauza neplaţii sumelor datorate catre constructor.

Perspective incerte

Situaţia destul de tensionata la care s-a ajuns din cauza acestor discuţii in şedinţa de Colegiu Prefectural, a fost oarecum rezolvata de intervenţia primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu. Acesta  a propus şefului ISJ BN sa faca o evidenţa cu toate lucrarile nefinalizate, dar a caror continuare este justificata, iar apoi sa intreprinda demersuri la minister pentru o estimare a posibilitaţilor de alocare, chiar daca peste ani, pentru ca primarii sa aiba totuşi o perspectiva.
„Nu trebuie sa va suparaţi, domnule inspector general, ca nu a spus nimeni ca dumneavoastra sunteţi de vina, pentru ca nu dumneavoastra alocaţi banii. Şi e firesc in acelaşi timp ca primarul din Şanţ sa vina aici şi sa-şi spuna pasul. Sunt investiţii incepute de 4-5 ani şi nu se prevede nicio finalitate. Ar trebui sa faceţi demersuri la minister, sa estimeze cand se pot aloca banii necesari pentru finalizare, chiar daca e vorba de peste caţiva ani, ca primarii sa aiba totuşi o perspectiva”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.