Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a devenit şef plin al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud (IPJ BN).
IPJ BN are totodată şi un nou inspector şef adjunct în persoana comisarului Ciprian Buta, fostul comandant al Poliţiei oraşului Năsăud.

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a obţinut funcţia de inspector şef al IPJ BN în urma concursului susţinut, săptămâna trecută, la Bucureşti. Din toamna anului el a asigurat interimatul la cârma instituţiei, în baza Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. II/4082, din 3 noiembrie 2010. Până la acea dată, comisarul şef a condus Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ BN.
În bătălia pentru concursul ce viza funcţia de inspector şef s-au înscris, pe lângă comisarul şef Mureşan, comisarul Dan Bâltag şi comisarul şef Viorel Sârcă – actualul şef al Biroului de Evidenţa Populaţiei Cluj.
Comisarul Dan Bâltag a ocupat până în prezent funcţia de inspector şef adjunct al IPJ BN, el secondându-l pe Mureşan din toamna anului trecut, după ce comisarul Florin Nicula a demisionat din funcţie odată cu Ioan Sidor Bodescu.

A devenit şef pe greşelile lui Bodescu

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan a ocupat doar ca interimar funcţia de inspector şef al IPJ BN, după ce în toamna anului trecut comisarul şef Ioan Sidor Bodescu a demisionat din funcţia de inspector şef, în urma unui control al oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Pe lângă depistarea unor nereguli în ceea ce priveşte neîndeplinirea unor sarcini de serviciu, asupra lui Bodescu a planat şi acuzaţia că ar fi jucat poker de pe calculatorul din instituţie.
Problemele comisarului şef Ioan Sidor Bodescu au început undeva în vara lui 2010, după ce la Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar şi la MAI au ajuns o serie de plângeri din partea unor angajaţi ai IPJ BN. Întrucât conducerea IPJ BN nu se putea lăuda cu rezultate de excepţie, la finele lunii august – începutul lunii septembrie 2010 o echipă a Corpului de Control a ministrului MAI s-a prezentat la Bistriţa şi a luat la puricat actele din IPJ BN. Exact în aceeaşi perioadă, cireaşa de pe tort a fost pusă de arestarea lui Ionel Tomoioagă – poliţist la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ BN care a fost implicat în traficul de droguri, aspect ce a mai atras o bulină neagră la „dosarul” conducerii instituţiei.
Echipa de control din MAI au constatat în cele din urmă o serie de nereguli în IPJ BN, ceea ce a dus în final la demisii. Astfel, potrivit unui comunicat remis presei, „Neexecutarea atribuţiilor de serviciu de către ofiţerii menţionaţi, cât şi de către alţi ofiţeri cu funcţii de comandă au favorizat şi determinat direct obţinerea unor rezultate necorespunzătoare în unele domenii ale muncii de poliţie”. Printre domeniile muncii de poliţie cu rezultate foarte slabe, erau amintite infracţiunile stradale care crescuseră în judeţ cu 53%, furturile din locuinţe au crescut cu 32,5%, furturile din autovehicule au crescut cu 40%, iar furturile de animale au crescut cu 63%. Dezastruoase au fost şi rezultatele pe linie economică, din 112 dosare promovate Parchetului doar două fiind soluţionate cu rechizitoriu, pentru evaziune fiscală. Nereguli au fost constatate şi în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC), care are la comandă pe comisarul – şef Aurel Grama. Serviciul de Ordine Publică s-a numărat şi el printre compartimentele vizate, la comanda căruia se află comisarul şef Valerica Carp. În 2010, comisarul şef Carp a fost implicat într-un scandal, din cauză că a încercat să muşamalizeze un accident de circulaţie al cărui autor a fost chiar el, fiind în stare de ebrietate. După ce a intrat cu autoturismul personal într-un cap de pod, şeful Serviciului de Ordine Publică a susţinut că de fapt nu el a condus autovehiculul, ci o cunoştinţă a sa, angajat al Ocolului Silvic Bistriţa. Dar, spre ghinionul lui, la locul accidentului au existat martori. Deşi se împlineşte un an de la trimiterea dosarului spre cercetare către procurorii Curţii de Apel Cluj, până la această dată nu s-a dat nicio soluţie în cazul lui Carp.
Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă – condus de comisarul-şef Ioan Surd -, Serviciul Rutier, – condus de comisarul-şef Roberto Hasnaş -, Serviciul Cabinet, al cărui şef este comisarul Ioan Andreica şi Poliţia Municipiului Bistriţa, la comanda căreia se află comisarul-şef Ioan Inţa şi adjunctul său, comisarul-şef Dumitru Creţa, sunt alte servicii care au primit şi ele câte o bulină neagră din partea Corpului de control a MAI.
În consecinţă, conducerea ministerului a aprobat la acea vreme declanşarea cercetării prealabile şi cercetarea disciplinară a inspectorului-şef de atunci Ioan Sidor Bodescu, a adjuncţilor săi – Florin Nicula şi Liviu Olariu, precum şi a unui număr de alţi 16 ofiţeri, dintre care 9 sunt cu funcţie de comandă. „La finalizarea cercetărilor urmează să se dispună măsurile disciplinare prevăzute de Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi normele interne în vigoare”, se preciza în comunicatul MAI.
La aproximativ două luni de la finalizarea controlului din IPJ BN, a izbucnit un alt scandal. După ce Ioan Sidor Bodescu şi adjunctul său au decis să îşi depună demisiile din funcţiile deţinute, a ieşit la iveală că pe lângă neregulile constatate de echipa Mai în legătură cu actul managerial, cei doi ar fi jucat şi poker pe calculatoarele de serviciu. Deşi cei doi au negat acest fapt şi chiar cei din minister nu au recunoscut oficial aceasta, cel care a pus punctul pe „i” a fost şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Liviu Popa, în timpul unei vizite de lucru la Bistriţa în ianuarie acest an. Acesta a declarat atunci că ştie că s-a jucat poker online în Inspectorat, adăugând că „după controlul făcut de Corpul de control al MAI, Ioan Sidor Bodescu şi-a dat demisia din funcţie şi a fost sancţionat pe o perioadă de trei luni cu 20% din salariu, iar Florin Nicula a fost retrogradat din funcţie până la nivelul gradului de comisar”.

Fiecare cu pila lui

După demisiile celor doi capi ai IPJ BN, Bodescu şi Nicula, aceştia au fost înlocuiţi de Ioan Ovidiu Mureşan – inspector şef, şi de Dan Bâltag – inspector şef adjunct, dar ca interimari. Celălalt adjunct, comisarul şef Liviu Olariu, a rămas în funcţie, cu toate că a fost şi el penalizat în urma controlului de la MAI cu 20% din salariu. Şi el şi-a depus demisia din funcţie, însă aceasta nu i-a fost luată în seamă de către conducerea IGPR.
Săptămâna trecută a avut loc concursul pentru posturile de la şefia IPJ BN, în cursă fiind înscrişi cei doi interimari din IPJ BN, dar şi şeful Biroului de Evidenţa Populaţiei din Cluj Napoca, comisarul şef Viorel Sârcă. Acesta din urmă era dat înainte de susţinerea concursului ca drept marele câştigător, din cauză că este cunoscut ca un apropiat al primului ministru al României Emil Boc, potrivit unor surse neoficiale. Cu toate acestea, susţinerea de pe plan local a lui Ioan Ovidiu Mureşan se pare că a fost mult mai puternică, el reuşind să obţină numirea pe funcţie.
Secunzii Lui Ioan Ovidiu Mureşan sunt de acum încolo comisarul şef Liviu Olariu, care a deţinut şi până acum funcţia de inspector şef adjunct al IPJ BN, celălalt fiind comisarul Ciprian Buta, care până la această dată s-a aflat la cârma Poliţiei oraşului Năsăud. Alături de comisarul Buta, la concursul pentru funcţia de adjunct al Inspectoratului  a mai fost înscris şi comisarul şef Gheorghe Trufaşu, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ BN. Potrivit unor surse neoficiale, Trufaşu a renunţat la ideea de a mai concura pentru această funcţie, din cauza unor zvonuri potrivit cărora Buta era favoritul unui puternic om politic de pe plan local.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.