Peste 20 de foști militari bistrițeni, care au fost obligați să părăsească Armata Română la împlinirea vârstei de 40 de ani, au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale (MApN) din cauză că legea nu le dă posibilitatea să-și deducă din vârsta standard de pensionare, anii munciți în condiții grele în teatrele de operațiuni din Afganistan, Irak sau Kosovo.

 

Militarii angajați pe baza unui contract imediat revoluția din 1989 și care au participat la primele misiuni externe ale Armatei Române, au fost obligați să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 40 de ani, fără a primi salarii compensatorii și fără acordarea unor grupe la calculul ulterior al pensiei. Practic, oamenii au fost trimiși direct în șomaj. Acum, aceștia trebuie să aștepte împlinirea vârstei de 65 de ani pentru a beneficia de pensie.

Începând din 2015 cadrele militare active beneficiază de alt sistem în ceea ce privește pensionarea și calculul pensiei. Astfel, pentru 6 luni petrecute într-un teatru de operațiuni militare se consideră vechime un an, iar pentru anumite grupe militare, vechimea este de asemnea dublată, așa cum este în cazul geniștilor. Aceste prevederi se aplică însă doar, așa cum am precizat mai sus, cadrelor active sau celor care s-au pensionat începând cu anul 2015 după intrarea în vigoare a Legii 233/2015. Mai mult, anul acesta legea a fost modificată în sensul în care, limita de vârstă pentru pensionare a crescut la 55 de ani, cu posibilitate de pensionare anticipată. Foștii militari, dați practic afară la împlinirea vârstei de 40 de ani, nu au fost luați în calcul de noua lege, statul părăsindu-i ca pe o haină ponosită.

Consiliul pentru combaterea discriminării a statuat, la solicitarea foștilor militari, faptul că această categorie de persoane este discriminată fără nici o bază legală, motiv pentru care aceștia se adresează instanțelor de judecată și cer obligarea Ministerului Apărării Naționale să le reglementeze situația.

La Bistrița, în această situație sunt 22 de foste cadre militare, însă la nivel național sunt câteva sute. Procesul de la Bistrița este primul dintr-o serie de 22, în care reclamante sunt 118 persoane, procese care vor avea loc în toată țara în orașele de domiciliu ale fostelor cadre militare.

Foștii militari bistrițeni sunt reprezentați în instanță de Iuliana Wolf, avocat în cadrul Baroului București.

Mă aflu la Bistrița pentru a reprezenta un grup de foști militari angajați ai Armatei Române pe bază de contract. Acești oameni au asigurat pionieratul acestui sistem după revoluția din 1989. De-a lungul perioadei de timp scursă până în prezent au existat diverse acte normative care le-au reglementat drepturile și obligațiile, însă acestea au fost ambigue și, pe percurs, au creat situații discriminatorii între această categorie de persoane și cadrele militare în activitate.

avocat Iulia Wolf

Ne regăsim, din păcate, în aceeași situație de aplicare discriminatorie a drepturilor acestora. Li se recunoaște acestor persoane dreptul la pensie militară, li se recunoaște perioada lucrată în condiții speciale, însă nu li se recunoaște dreptul de a deduce din vârsta standard perioada lucrată în aceste condiții. (…) Colegii lor care sunt acum în activitate beneficiază de toate aceste drepturi, inclusiv de a-și deduce din vârsta de pensionare perioada lucrată în condiții speciale, iar dumnealor nu. (…)

Solicităm instanțelor de judecată să le recunoască și lor ca și colegilor lor activi dreptul la pensie militară, să li se recunoască perioada în care aceștia au lucrat în condiții speciale și mai mult decât atât să le fie recunoscută și dedusă din vârsta standard de pensionare această perioadă în care ei au activat ca și cadre militare. În acest moment dummnealor nu beneficiază de aceste dispoziții legale deoarece la momentul în care legislația a fost modificată aceștia nu erau activi„, a explicat avocatul Iuliana Wolf.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu uitati ca toti tanchistii si artileristii, care la ordinul Sefului Staturlui … i-au intamplinat pe protestatarii aflati sub ” comanda ” lui Cosma de la fosta actiune ” Costesti ” , imediat dupa „ostilitati ” … , dupa ce s-au folosit de ei, toti au fost dati afara din armata de catre Regimul Constantinescu si se pare ca la noi la romani, este o traditie, ca dupa orice Razboi sau convulsie sociala grava, sa ne ca**m pe toti ” luptatorii ” de restabilire a ordinii constitutionale si efectiv sa ne batem joc de ei .
    La fel s-a intamplat cu toti ofiterii si subofiterii din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care au luptat si unii si-au dat viatza pentru aceasta tzara, dar pentru faptul ca proveneau din familii mai instarite ori erau ” bogati si aveau latifundii „… toti cei care au scapat cu viatza au fost imediat arestati si azvarliti in puscariile comuniste…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.