Închisoare pentru două femei care au dat ţepe cu locuri de muncă în străinătate

518

O clujeancă şi o sălăjeancă au fost condamnate de către magistraţi, după ce au tras pe sfoară peste 100 de persoane, cărora le-au promis locuri de muncă în străinătate. Oamenilor li s-a pretins să plătească un comision în schimbul căruia inculpatele se ocupau de intermedierea şi plasarea forţei de muncă. Recent, Curtea de Apel Cluj le-a condamnat definitiv pe cele două ţepare la ani grei de închisoare.


Din dorinţa unei slujbe bine plătite în străinătate, peste 100 de sălăjeni s-au lăsat amăgiţi de promisiunile a două femei, care i-au asigurat că le vor oferi servicii de  intermediere şi plasare a forţei de muncă, în schimbul unui comision. Oamenii s-au trezit, însă, şi fără bani, şi fără locul de muncă promis.

În perioada iunie-septembrie 2011, Bulea Erzsebet, din Şimleu Silvaniei şi Victoria Natalia Abrudan, din comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj, au indus în eroare mai multe persoane, încasând de la fiecare 230 de euro, sub pretextul că le vor oferi locuri de muncă în străinătate. În acest fel, în conturile inculpatelor au ajuns peste 20.000 de euro.

În mai 2016,  magistraţii de la Judecătoria Şimleu Silvaniei au condamnat-o pe Bulea Erzsebet la trei ani şi jumătate de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şapte ani. La rândul său, clujeanca, care avea la activ o condamnare, cu suspendare, într-un dosar de abuz de încredere, s-a ales cu cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost sporită cu nouă luni, întrucât inculpata a fost găsită vinovată şi de încercarea de a determina două persoane la mărturie mincinoasă, prin oferirea de bani. Pedeapsa finală a fost şase ani de închisoare cu executare.
Celor 104 persoane constituie ca părţi civile în dosar, instanţa a dispus ca partenerele de infracţiuni să le achite daune materiale în valoare de aproape 22.000 de euro.

 

Condamnările definitive ale ţeparelor

Soluţia Judecătoriei Şimleu a fost atacată cu apel de către cele două inculpate, astfel procesul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorul a schimbat în parte soluţia dată de instanţa de sub Măgură şi le-a a redus femeilor pedeapsa primită iniţial. Clujencei i s-a înlăturat sporul de nouă luni şi a fost condamnată la o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie, iar pentru femeia din Sălaj, judecătorul i-a redus pedeapsa la doi ani de închisoare.

”În baza art.421 pct.2 lit.a Cpp admite apelurile declarate de către inculpatele A. V. N. împotriva sentinţei penale nr.91/04.05.2016 a Judecătoriei Şimleu Silvaniei, pe care o desfiinţează, în parte, sub aspectul laturii penale, respectiv a cuantumului pedepselor aplicate inculpatei B. E. şi a modalităţii de individualizare a executării pedepsei rezultante şi a sporului aplicat inculpatei A. V. N. şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Reduce pedepsele aplicate inculpatei B. E. (B.) pentru săvârşirea infracţiunilor de: – înşelăciune în formă continuată prev. de art. 215, alin. 1 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41, alin. 2 Cod penal 1969, totul cu aplicarea art. 5 Cod penal de la pedeapsa de 3 ani închisoare la 2 ani închisoare ; – contrabandă în formă continuată prev. de art. 270, alin. 1 şi 3 din Legea 86/2006 privind Codul vamal al României cu aplicarea art. 41, alin. 2 Cod penal 1969, cu aplicarea art.74 alin.1 lit.b , 76 lit.d VCp totul cu aplicarea art. 5 Cod penal de la pedeapsa de 2 ani închisoare la 1 an închisoare. – În baza art. 33 lit.a Cod penal 1969 rap. la art. 34 alin.1 lit.b Cod penal 1968, contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare . În conformitate cu prevederile art.81, 82 Vcp dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate prin prezenta pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Atrage atenţia inculpatei B. E. asupra prev, art.83 Vcp. Pe durata termenului de încercare se suspendă şi executarea pedepselor accesorii, conform art.71alin.5 VCp Înlătură sporul de 9 luni aplicat pedepsei rezultante aplicate inculpatei A. V. N. (N.) prin sentinţa atacată urmând ca, în final, aceasta să execute pedeapsa finală de 5 ani şi 3 luni închisoare , cu executare în regim de detenţie. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj sumele de: 360 lei pentru av. V. M. O., câte 1145 lei pentru av I. M., M. A. V., B. B. J. şi C. A. şi 1155 lei pentru av. M. D. I., sume ce se vor avansa din FMJ. Cheltuielile judiciare avansate de stat cu prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de azi, 22 septembrie 2017”, se arată în soluţia pe scurt.
Percheziţie cu final fericit

O speţă similară există şi în Cluj-Napoca, unde sătmăreanca din comuna Păuleşti, Bodea Deac Ana Adela, a fost acuzată în nenumărate rânduri că a înşelat persoane promiţându-le acestora locuri de muncă în străinătate în schimbul unor sume de bani. Aceasta a deschis în Cluj-Napoca mai multe firme prin intermediul cărora dă ţepe. Gazeta de Cluj a relatat în nenumărate rânduri poveştile oamenilor care spun că au fost înşelaţi de Ana Deac prin intermediul mai multor firme la care femeia este asociat şi administrator.

După numeroasele ţepe de înşelăciune pe piaţa locurilor de muncă în străinătate date de Bodea Deac Ana Adela, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au reţinut-o în august pe aceasta în urma percheziţiilor făcute la sediile a trei societăţi comerciale administrate de Deac.

”La data de 10 august a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat 3 descinderi la sediul unor societăţi comerciale din municipiul Cluj-Napoca, care au încheiat contracte de intermediere pentru muncă în străinătate pentru mai multe persoane.

Prin punerea în executarea mandatului de percheziţie, la sediul celor trei societăţi au fost descoperite şi ridicate circa 4.000 de contracte de mediere şi de secretariat şi alte înscrisuri care servesc ca probe în dosar, precum şi calculatoare şi medii de stocare ce conţin date de interes.
Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat că, prin publicarea de anunţuri cu locuri de muncă disponibile în Germania şi Austria, persoanelor vătămate le era prezentată ca adevărată împrejurarea mincinoasă că, dacă vor achita în contul celor trei firme sume cuprinse între 550 de lei şi 700 de lei, vor pleca la muncă în cel mai scurt timp, informează IPJ Cluj.

Profitând de dorinţa persoanelor vătămate de a pleca la muncă cât mai curând, precum şi de faptul că majoritatea din acestea nu citeau condiţiile contractelor de mediere şi de secretariat încheiate cu cele trei societăţi, administratorul de fapt al celor trei firme, menţinea în eroare clienţii că vor pleca la muncă, până la expirarea perioadei precizate în contratele de mediere, după care firmele erau radiate pentru a li se pierde urma.

În baza probatoriului administrat, procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmării penale faţă de o femeie de 43 ani, din comuna Păuleşti, judeţul Satu Mare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.

Valoarea prejudiciului stabilit până în prezent se ridică la suma de aproximativ 85.000 lei, reprezentând sumele plătite de persoanele care au apelat la serviciile oferite de societăţile comerciale.

În baza unui mandat de aducere, femeia a fost prezentată la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, faţă de aceasta fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

De asemenea, la sediul poliţiei au fost conduse alte 10 persoane, pentru a se stabili gradul de implicare al acestora în activitate infracţională.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente, urmând ca femeia să fie prezentată magistraţilor pentru a dispune măsuri preventive.

Pentru administrarea probatoriului poliţiştii clujeni au beneficiat de sprijinul colegilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Poliţia adresează rugămintea către persoanele care au fost victime ale acestui gen de infracţiune şi nu au depus plângere să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj din Cluj-Napoca, strada Traian nr. 27”, au transmit în august reprezentanţii IPJ Cluj.

Însă, în ciuda percheziţiilor făcute la sediul lui Deac, aceasta este din nou pe piaţă.

Carmen Gorgan

LĂSAȚI UN MESAJ