A început înlăturarea directorilor liberali din fruntea instituţiilor deconcentrate din judeţul Bistriţa-Năsăud. Primul pe lista este Crin Pântea, care a condus Finanţele Publice Bistriţa-Năsăud, el fiind înlocuit cu Cristian Parasca, membru PSD. În perioada în care USL era în floare, liberalii au primit funcţii de conducere în şapte instituţii deconcentrate, plus funcţia de prefect al judeţului, dar şi vicepreşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Viaţa liberalilor la conducerea instituţiilor deconcentrate atârnă de un fir de păr din momentul în care s-a rupt Uniunea Social-Liberală (USL) la nivel central. În Bistriţa-Năsăud alianţa pare să fi continuat să supravieţuiască în cei mai buni termeni, dar probabilitatea de a avea un final nu tocmai bun este foarte mare. Săptămâna trecută, Crin Pântea a fost destituit din funcţia de conducere a Administraţiei Publice a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

 

Liberalul Crin Pântea a primit marţi ordinul de revocare din funcţia de director al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, el fiind înlocuit social-democratul Cristian Parasca. Până acum, Parasca a fost secundul lui Pântea la şefia Finanţelor Publice BN, funcţie pe care de altfel a mai deţinut-o şi în 2009 pe când director executiv era Sabin Ilieşi. Cât va sta Cristian Parasca la şefia Fiscului bistriţean este o chestiune foarte incertă, întrucât această funcţie aparţine de drept actualului prefect Ioan Ţintean. În momentul în care a câştigat un mandat de deputat, în 2008, Ioan Ţintean se afla la cârma instituţiei, astfel că, prin lege, el poate reveni pe acelaşi post.

După plecarea lui Ţintean în Parlamentul României, în 2008, şefia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a fost deţinută rând pe rând de Sabin Ilieşi (PDL), Dorina Cicioc (PDL), Crin Pântea, iar acum Cristian Parasca. După revocarea sa din funcţie, Crin Pântea a va ocupa un post în cadrul Direcţiei Regionale de la Cluj. Dar să vedem traseul profesional al noului director al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, membru al Partidului Social-Democrat.

Astfel, între 2003 – 2009, anul în care a ajuns director adjunct la Finanţe, Cristian Parasca a lucrat în mediul privat, ultima funcţie deţinută fiind de director de vânzări la SC Hobby Star SRL. Din iulie şi până în octombrie 2009 a ocupat funcţia de director adjunct al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, însă după ce s-a prezentat la concurs pentru post, el a fost respins. La acea vreme tocmai izbucniseră neînţelegerile dintre democrat-liberali şi social-democraţi, astfel că eşecul lui Parasca era pus în cârca răzbunărilor politice. Drept urmare, Parasca nu a avut de ales şi s-a întors de unde a plecat, adică la firma şi funcţia pe care le-a părăsit doar cu câteva luni în urmă – director la Hobby Star SRL. A stat la conducerea firmei până în august 2012, fiindcă social-democraţii tocmai câştigaseră, evident în alianţă cu liberalii în mare parte, alegerile locale şi, mai mult decât atât, se aflau şi la conducerea Guvernului încă din luna mai. Pentru circa o lună Parasca ocupă o funcţie de consilier superior la casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud, după care este numit în octombrie 2012 director adjunct al Direcţiei generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, cum se numea instituţia încă pe atunci. Începând cu 15 aprilie, este numit director executiv, e drept cu delegaţie, al Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

 

Crin Pântea este primul liberal ras din funcţia de conducere a unei instituţii deconcentrate din judeţ. Pe lista de aşteptare mai sunt încă şase liberali care este foarte posibil să fie revocaţi imediat după alegerile europarlamentare, deşi social-democraţii declară oficial că îi aşteaptă pe liberali să se întoarcă „acasă” pentru refacerea USL.

În acest moment, liberalii bistriţeni mai deţin şefia Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor BN cu Ioan Bogolin în frunte, deşi există zvonuri care spun că acesta a dat-o la pace cam de mult timp cu PSD; la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale se află Ani Bob, care de altfel a deţinut până în decembrie 2012 şi funcţia de prefect al judeţului; la şefia Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud se află Maxim Pop (fost viceprimar de Sîngeorz Băi până în iunie 2012), în timp ce Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă BN este condusă de Otilia Râpan. La Sistemul de Gospodărire a Apelor, funcţia de conducere este ocupată tot de un liberal, Petru Drăgan.

Funcţii de conducere deţin şi Daniela Avram – director adjunct APIA Bistriţa-Năsăud, dar şi Mihai Mureşan – inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud. La această ecuaţie trebuie să mai adăugăm două personaje foarte importante – Dorin Popescu şi Ioan Ţintean. Popescu este în acest moment vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ales în funcţie după ce Stelian Dolha – preşedintele PNL BN – a câştigat mandatul de deputat.

Ioan Ţintean a părăsit, teoretic Partidul Naţional Liberal, odată ce a fost numit în funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud. Odată cu calitatea de membru al PNL a renunţat evident şi la preşedinţia organizaţiei judeţene, însă sunt voci care afirmă că tot el este cel care conduce din umbră tot ce mişcă în PNL. De altfel acest lucru rezultă şi din declaraţia dată mass-media bistriţene imediat după ruperea USL, moment în care Ioan Ţintean se declara solidar cu „colegii” săi, dacă aceştia vor fi revocaţi din funcţiile de conducere, lăsând să se înţeleagă că va rămâne prefect atât timp cât şi liberalii săi vor rămâne directori.

„Rămân pe funcţia de prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud atât timp cât sunt păstraţi pe funcţii directorii de la serviciile deconcentrate ai PNL. Sunt solidar cu aceşti colegi ai mei, nici nu se pune altfel problema”, declara în februarie anul acesta Ioan Ţintean.

Ioan TINTEAN 1 Cristian Parasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.