De când a fost declarată staţiune turistică s-a dublat numărul celor care vor să investească în pensiuni, complexuri sau hoteluri lângă lac. Printre ei se numără şi câteva personaje controversate. Unul dintre ele este tocmai naşul primarului din Prundu Bârgăului Doru Crişan.

 

Într-un material precedent, Gazeta de Bistriţa arăta cum Colibiţa a început să facă cu ochiul greilor din judeţ, care s-au apucat să investească în unităţi de cazare pe malul lacului.

Anul acesta, la Colibiţa a inaugurat complexul turistic Roser House Butiquw Ana Maria Ştefănuţiu Mureşan, care deţine alături de soţul său producătorul de uşi şi ferestre Geoplast.

Complexul conţine un restaurant, SPA cu căzi de hidromasaj şi saună, teren de tenis, ponton cu acces la lac, loc de joacă pentru copii şi chiar şi un cinema 3D. Acesta a fost inaugurat în primăvara acestui an.

Practic patroana Geoplast, care se ocupă exclusiv de acest complex a prelungit o clădire deja existentă, folosită pe post de casă de vacanţă. O cameră aici se închiriază cu preţuri cuprinse între 80 şi 150 de euro.

De asemenea, Dimex 2000 Company SRL a cerut autorităţilor abilitate avizele necesare pentru un hotel cu 5 etaje, care se întinde pe mai bine de 7.000 de metri pătraţi. Clădirea va avea trei niveluri subterane, unde, cel mai probabil va fi amenajată o parcare.

Viitorul hotel va avea o capacitate de 100 de locuri cu 50 de camere. Acesta va fi dotat cu o sală de conferinţe, cu o capacitate de 160 de persoane, un restaurant cu 130 de locuri şi un centru SPA şi va asigura 28 de locuri de parcare.

Nu va lipsi nici un centru SPA, care se va întinde pe 520 de metri pătraţi şi va avea o capacitate maximă de 100 de persoane, fiind dotat cu piscină, jacuzzi, saună uscată şi umedă şi o sală de fitness.

Culmea, Dimex 2000 Company SRL a fost şi firma care a modernizat drumul care duce la Colibiţa. Pentru aceste lucrări, firma de casă a autorităţilor judeţene şi a numeroase primării din judeţ, a încasat nu mai puţin de 13 milioane de lei. Drumul este practicabil încă din data de 15 august.

 

Naşul primarului din Prundu Bârgăului, printre investitori

Printre cei care se pregătesc să investească la Colibiţa se numără şi Hoalbă Cristian, nimeni altul decât naşul de cununie al primarului din Prundu Bârgăului, Doru Crişan.

Acesta a solicitat deja emiterea acordului de mediu Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Se pare că Hoalbă Cristian se pregăteşte să ridice la Colibiţa o pensiune turistică cu demisol, parter, etaj şi mansardă.

Solicitarea a fost făcută în data de 22 august. Deocamdată proiectul cu detalii privind capacitatea de cazare şi dotări nu a fost făcut public şi pe site-ul instituţiei, acesta putând fi consultat doar la sediul APM, cu o cerere în prealabil.

 

În spatele investiţiei ar fi chiar finul-primar

Între primarul comunei Prundu Bârgăului Doru Crişan şi Cristian Hoalbă nu este numai o înrudire prin alianţă, ci între cei doi par să fie şi legături cu tentă economică.

Mai mult, surse apropiate primarului spun că în spatele investiţiei de la Colibiţa ar fi, în parte, şi Doru Crişan, deşi în acte apare doar naşul său.

Cel mai bine se vede legătura dintre cei doi, în declaraţia de avere a primarului Doru Crişan. După cum arăta Gazeta de Bistriţa încă din 2016, Doru Crişan ar fi vândut în acelaşi an o proprietate, mai exact o casă şi un teren, cu suma de 70.000 de euro lui Ioan Cristian Hoalbă.

În declaraţia din 2015, deci cu un an anterior acestei tranzacţii, Doru Crişan menţiona că respectiva proprietate a fost achiziţionată împreună cu naşul său de cununie, Cristian Hoalbă, celui care avea, în 2016 să îi vândă proprietatea.

Ce este ciudat la această „afacere” nu este faptul că Doru Crişan a vândut jumătate din casă şi teren coproprietarului, ci faptul că preţul încasat e dublu. Practic, Doru Crişan a vândut doar jumătatea sa cu 70.000 de euro, preţ cu care a fost achiziţionată proprietatea ca întreg, cu un an în urmă. Deci proprietatea şi-a dublat valoarea în doar un an.

Este vorba despre o casă de 764 de metri pătraţi şi un teren cu o suprafaţă de 12.221 de metri pătraţi situate în Mijlocenii Bârgăului. Cei doi ar fi achiziţionat casa în 2015 cu 70.000 de euro.

Surse Gazeta de Bistriţa spun că această proprietate ar fi fost cumpărată cu un preţ de trei ori mai mare decât cel trecut în declaraţia de avere. Aceleaşi surse susţin că respectiva tranzacţie ar fi doar un paravan pentru a ascunde nişte bani care n-ar putea fi justificaţi.

Tot în declaraţia de avere a lui Doru Crişan din 2015 mai apare numele lui Hoalbă, căruia i-ar fi vândut un teren de pe Măgura, pentru care a primit 72.461 de lei.

Numele lui Hoalbă mai apare şi în declaraţia de avere a lui Doru Crişan pentru anul 2011, în calitate de creditor. Hoalbă îl împrumutase pe viitorul primar cu suma de 10.000 de euro.

doru crisan

DNA-ul l-a luat la puricat pe primar, dar şi pe naşul său

La finalul lunii aprilie a anului 2016, procurorii DNA îl luau la întrebări atât pe Doru Crişan, cât şi pe naşul său Ioan Cristian Hoalbă. Surse Gazeta de Bistriţa dezvăluiau la acea dată că Hoalbă ar fi implicat în mai multe afaceri necurate cu o firmă de transport, prin intermediul căreia prelua din ţările europene, în special din Germania, comenzi de transport mărfuri cu diferite destinaţii. Pe traseu, însă, mărfurile transportate se volatilizau.

Hoalbă este şi în vizorul altor structuri de anchetă. În 2016, naşul primarului depunea o plângere la Poliţie, în care sesiza dispariţia unui TIR încărcat cu motoare second-hand din faţa locuinţei sale.

Din denunţător, Hoalbă s-a transformat în suspect într-un posibil caz de fraudă cu fonduri europene. Anchetatorii au vizionat toate înregistrările video de pe DN17 cu TIR-ul în cauză, ajungând, în cele din urmă, la o adresă din judeţul Argeş.

Se pare că indivizii care au furat TIR-ul ce peste 200 de motoare second-hand au făcut asta la cererea şi instigarea lui Hoalbă. Indivizii din Piteşti făceau parte dintr-o grupare mai vastă, specializată în trafic cu motoare de autoturisme provenite din UE.

Acesta a făcut această „manevră” cel mai probabil ca să acopere operaţiunea de trafic şi să o securizeze faţă de autorităţi. Culmea, în TIR-ul în cauză nu se aflau doar 70 de motoare cum declarase Hoalbă, ci mai bine de 200.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.