Wonderland, Complexul Sportiv Polivalent, iniţiat în campania electorală din 2008 de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, se bate încă în hârţoage. Deşi iniţial edilul şi-a propus ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Wonderland să fie aprobat în Consiliul Local, cel târziu prin luna martie a acestui an, acest lucru nu s-a întâmplat.
După ce a trecut şi de MApN, de unde a obţinut într-un final avizul necesar, primarul Creţu mai are nevoie de acordul de mediu, astfel încât proiectul să fie aprobat şi să se poată încheia contractele cu posibilii investitori. Până una alta, în Wonderland se va putea zbura cu avionul de Zilele Bistriţei, cu 50 de lei tura.

Proiectul primarului Ovidiu Creţu, de realizare a Complexului Sportiv Polivalent Wonderland, investiţie estimată la 160 de milioane de euro, este în continuare într-un stand-by prelungit. După avizul dat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), municipalitatea mai are de trecut încă un hop important: acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj – Napoca (ARPM Cluj-Napoca), instituţie care a solicitat întocmirea unui raport de impact asupra mediului. La ora actuală, cum raportul nu a fost încă trimis de Primăria Bistriţa, PUZ Wonderland nu va intra prea repede în şedinţa de Consiliul Local pentru a fi suspus aprobării. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, până în prezent, Planul Urbanistic Zonal Wonderland a fost aprobat de comisia tehnică şi a primit avizele de la Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV), Ministerul Agriculturii, Gaz, Poliţie – pentru circulaţie, Aquabis, Oficiul de Cadastru şi MApN, urmând a fi obţinut şi acordul de mediu din partea ARPM Cluj – Napoca.
Planul Urbanistic Zonal Wonderland a fost întocmit de arhitectul Mihai Codreanu şi prevede construirea unui Complex Sportiv Polivalent în zona Poligon, în extravilanul cartierului Unirea, pe o suprafaţă de 282, 2 ha, din care 274 de ha păşune, iar alte 8,2 ha sunt suprafeţe de pădure, terenul fiind proprietatea municipiului Bistriţa.
Pe terenul studiat în PUZ se propune realizarea unui complex sportiv polivalent destinat agrementului care să cuprindă toate dotările necesare pentru sporturi precum: schi, patinaj, înot, polo, baschet, badminton, tenis, fotbal, ciclism, călărie, golf, etc. Pe lângă bazine de înot, terenuri de fotbal cu gazon natural şi artificial, piste pentru biciclişti, inclusiv trasee pentru mountain byke şi terenuri sportive, se doreşte şi realizarea unor clădiri care să adăpostească hoteluri, spaţii de alimentaţie publică, clădiri administrative precum şi zone verzi amenajate. În partea opusă zonei administrative şi hotelului, se doreşte amenajarea unui aqua-park cu un bazin olimpic acoperit, şi două bazine în aer liber, unul de dimensiuni olimpice şi unul pentru copii. Tot aici, în acelaşi PUZ, a fost inclusă şi construirea unui aerodrom şi heliport, pentru avioane uşoare cu ajutorul unui investitor pasionat de acest sport. Chiar dacă Wonderlandul rămâne încă un basm frumos, edilul Ovidiu Creţu i-a invitat deja pe localnici, şi nu numai, cu ocazia Zilelor Bistriţei, să zboare cu avionul, contracost evident, decolarea fiind de la intrarea în viitorul Wonderland.

Raportul de Mediu pentru Wonderland, încă în lucru

Potrivit ARPM Cluj – Napoca, proiectul Wonderland se află încă în procedura de reglementare, conform H.G.1076/2004. „Proiectul nu necesită evaluare de mediu, ci un raport de mediu obligatoriu continuării procedurii de reglementare. Acest raport nu a fost încă depus la sediul ARPM Cluj – Napoca. Nu se poate estima data la care se va elibera acordul de mediu pentru acest proiect”, susţin reprezentanţii ARPM Cluj-Napoca. Reamintim faptul că, în luna martie a acestui an, în urma studierii completărilor înregistrate la ARPM Cluj – Napoca, s-a luat decizia că PUZ Complex Sportiv Polivalent WONDERLAND necesită evaluare de mediu. La baza acestei decizii au stat, potrivit sursei citate, „suprafaţa relativ mare studiată prin plan – 292 de hectare; implementarea planului care presupune defrişarea unei suprafeţe de pădure din fondul forestier naţional; implementarea planului care creează cadrul pentru proiecte şi alte activităţi viitoare, şi care prin mărime şi diversitate pot avea un potenţial impact asupra mediului şi asupra populaţiei; implementarea planului duce la modificări ireversibile asupra unui cadru natural, cu posibil impact asupra habitatelor şi ecosistemelor existente”. La acest răspuns dat atunci de ARPM Cluj – Napoca, primarul a declarat că se va lupta pentru obţinerea acordului de mediu pentru Wonderland, chiar dacă acest lucru va însemna timp şi bani.

„Discutăm de ceva ce încă nu a început…”

Unul dintre obstacolele care au apărut în calea realizării Wonderlandului a fost avizul de la MApN, întrucât în Planul Urbanistic Zonal al viitorului Complex Sportiv Polivalent a inclus şi poligonul militar de antrenament de la Unirea. Problema s-a rezolvat în momentul în care, în Consiliul Local Bistriţa s-a votat repartizarea a 200 de locuinţe sociale către angajaţii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, din cadrul etapei a IV – a construirii locuinţelor ANL.
După ce a bătut palma la Bucureşti, primarul Ovidiu Creţu a şi primit avizul necesar pentru Wonderland. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti, distribuirea celor 200 de locuinţe sociale către militarii bistriţeni, s-a făcut deocamdată doar la nivel de înţelegere, urmând ca ele să fie distribuite la un moment dat. Când anume, nu se ştie. „Acolo încă nu este gata proiectul, nu au început lucrările. Este probabil prins în calendarul de lucrări al ANL să continue şi la Bistriţa. Discutăm de ceva ce încă nu a început. După ce se va prelua lucrarea, abia apoi se poate vorbi de atribuirea celor 200 de apartamente”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Ruşti.

Wonderland împiedicat?

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat public, în repetate rânduri, faptul că la doi ani de mandat „bătuţi pe muchie”, proiectele sale se derulează anevoios, şi asta datorită unor piedici puse în derularea obiectivelor sale.
Unul dintre proiectele importante este şi Wonderland, care i-a dat edilului ceva bătăi de cap cu obţinerea avizului din partea MApN. Acum a mai rămas doar acordul de mediu, urmând apoi introducerea PUZ –ului în şedinţa de Consiliul Local şi contactarea investitorilor interesaţi de Wonderland. „Din păcate, se urmăreşte ca proiectele primarului Creţu să fie blocate, pentru a putea fi contracarat la final de mandat”, declara public primarul Bistriţei, în luna iunie a acestui an. Consilierul municipal democrat-liberal Gheorghe Tuţă spune că, din punctul său de vedere, nimeni nu încearcă să blocheze proiectele primarului doar că orgoliile acestuia sunt prea mari. „Cu Wonderlandul, primarul spune acum că cineva îi pune piedici… Nu îi pune nimeni piedici, îşi pune singur! Zice (n. r – primarul) că i s-a cerut un raport impact asupra mediului. Bun, dar el e primar! Nu ştie legislaţia în domeniu? Nu ştie că atunci când vrei să faci un proiect de asemenea anvergură trebuie un raport de impact? Cine îi pune piedici? Deci, dânsul (n. r – primarul Bistriţei) consideră orice prevedere contrară ideilor lui, ca fiind piedici. Totuşi el (n. r – Ovidiu Creţu) este conducătorul unei autorităţi publice care se conduce şi după legi, nu numai după ce cred eu sau altcineva”, a spus Gheorghe Tuţă.  

Unele obiective, de neatins …

Consilierul local Gheorghe Tuţă, cel care a vociferat de nenumărate ori pe tema Wonderland în şedinţele de Consiliu Local, este de părere că în cazul acestui proiect s-au stabilit, în Planul Urbanistic Zonal întocmit, mai multe obiective care nu se vor putea realiza niciodată, întrucât ele nu ar fi raportate la populaţia oraşului Bistriţa şi a zonelor adiacente.
„Sunt obiective acolo care nu se vor realiza niciodată în Bistriţa pentru că avem un oraş de o anumită dimensiune, de o anumită populaţie. Orice obiective trebuie să le dimensionezi după ceea ce înseamnă acest oraş şi zona înconjurătoare. Pe Valea Bârgăului este o populaţie de circa 110.000 de locuitori… Se prevede acolo sală de sport de 5.000 de locuri, când noi nu suntem în stare să umplem actuala Sală Polivalentă din Bistriţa care are 1.000 de locuri”, susţine Tuţă.
În ceea ce priveşte sălile de sport, primarul Ovidiu Creţu a explicat public că nu doreşte ca municipalitatea să aloce bani pentru realizarea lor, el preferând varianta încheierii de parteneriate publice – private.

Pârtieee… cu preţuri mici

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, singurul obiectiv din Wonderland care se va face cu bani de la bugetul local va fi pârtia de schi, care să asigure accesul tinerilor în baza unor preţuri reduse. „În afară de pârtia de schi, pe care vrem să o facem noi pentru a putea asigura accesul la preţuri foarte mici pentru copiii din Bistriţa, restul tot ce se va face acolo va fi în parteneriat public-privat”, a asigurat recent primarul.

Made sau ne – made în China?

La începutul lunii iunie, edilul Bistriţei făcea declaraţii în presa locală cu privire la faptul că va cere sprijin chiar şi din partea chinezilor pentru a realiza Complexul Sportiv Polivalent Wonderland, cu tot ce presupune el: pârtii de schi, terenuri de sport, bazine de înot, piste pentru biciclişti, şi multe altele. Astfel, Ovidiu Creţu a anunţat că în luna iunie va participa la Expoziţia Mondială de la Shangai pentru a – şi prezenta proiectul şi a atrage investitori chinezi care să fie interesaţi să investească bani frumoşi în Complexul Sportiv Polivalent de la Bistriţa, estimat la 160 de milioane de euro. Cu toate acestea, primarul nu a mai ajuns prin China şi astfel nu a reuşit să facă ce şi-a propus, cel puţin deocamdată. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Mihai Ruşti. „Din câte ştiu eu, domnul primar nu a fost plecat în China, fiindcă asta însemna să lipsească câteva zile şi normal că ştiam. Am auzit şi eu că a declarat în presă că va merge, dar nu, nu a fost”, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Ruşti.    

Viziuni utopice

Consilierul local democrat-liberal Gheorghe Tuţă este unul dintre oamenii care consideră că proiectul Wonderland, la care visează primarul Ovidiu Creţu este nerealizabil, tocmai datorită cheltuielilor mari pe care acesta le presupune:
„Dacă eşti primar al oraşului şi lansezi un asemenea proiect, trebuie să vezi cu ce bani îl faci, valoarea investiţiilor şi să vezi de unde le suportă. De aceea, eu spun că e un proiect utopic. Fiindcă altfel poţi să faci o sală de sport, dar cu ce bani? Apoi în cât timp se recuperează o investiţie? Ori dânsul (n .r – primarul Ovidiu Creţu) spune că dacă îi dă bani guvernul sau altcineva, dacă vin chinezii… o să facă lucrurile acestea. Acum, daţi-mi voie, şi eu pot să spun că dacă îmi dă bani cineva, fac telegondolă pe Dealul Cocoşului”, a spus consilierul Gheorghe Tuţă.

Zbor deasupra unui Wonderland

Primul pas în Wonderland a fost făcut în primăvara acestui an, prin amenajarea unui aerodrom şi a unui heliport, pe o suprafaţă de circa 650 de metri, realizate printr-un parteneriat public – privat încheiat cu un investitor pasionat de avioane. La acest prim obiectiv, municipalitatea a pus la dispoziţia investitorului terenul în cauză şi a contribuit şi cu o sumă de aproximativ 18.000 de lei.
De Zilele Bistriţei 2010, care vor avea loc în perioada 16 – 18 iulie, primarul Ovidiu Creţu a anunţat organizarea unor activităţi aviatice pe aerodromul de pe Dealul Cocoşului, din zona Wonderland. Pe lângă demonstraţii aviatice, se vor organiza zboruri cu avioane uşoare, pentru publicul larg. Pentru un zbor, care durează circa 20 de minute, bistriţenii curioşi vor trebui să scoată din buzunar 50 de lei, sumă relativ mare pe timp de criză, dar cel puţin vor putea admira de la înălţime… viitorul Wonderland.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.