Pentru că îşi dau mâna tot felul de ciudățenii și ilegalități în cele două hotărâri ale instanțelor la nivel de judecătorie și de tribunal, se mai inserează în ordine una comisă de profesioniștii în robă, cei patru, o amintesc pe una spre aducere aminte, măcar. În atenție și invocată nu a fost de nici unul. Fiindcă noțiunea de asociere nu-i o abstracțiune care trimite spre oricare alta – în cazul acesta – ci spre libertate. Libertatea de asociere dă substanță spiritului Statutului UCGN, iar acesteia îi este izvorul său de drept, este constituția sa (a Uniunii). În alin. (3) al art. 1 din Statut, Uniunea își proclamă imperiul libertății sale întruchipat în autonomie și excluzând orice amestec administrativ și politic. UCGN, inclusiv organele sale, nu sunt un bufet în Năsăud al primarilor guvernamentali și ai opoziției, pentru ziua de joi când vin la târg. Oricum, pentru ambele tabere serviciile de gazdă și de chelner ale lui Antonel sunt impecabile. Tot atunci vine și președintele Onul să semneze actele; că cei doi nici nu se văd decât duminică la pești.

Cam asta-i viziunea și a nepotului său avocat despre proprietatea privată a Uniunii, scriind cu vibrație că primarii aleși sunt cei mai buni fii ai satelor, ajunși în fruntea lor, că-s vrednici conducători ai grănicerilor (de aceea nu-i un parlamentar din cele 44). Iar victoria le-a fost mare în adunarea generală de alegeri din 30 aprilie 2014, când s-a întronat „adevăratul” spirit grăniceresc prin desemnarea primarului Romocea să reprezinte opidul și comunitatea lui străbună grănicerească. Impresionat și travaliul instanțelor, (strâmbă), s-au lăsat greu convinse de avocat, dar în final a triumfat dreptatea lor, că nu a fost călcat cu tocurile aliniatul buclucaș din articolul 1, alin. 3 al Statutului.

Răsturnarea politicului peste Uniune s-a produs după constituirea ei în spirit democratic și deplină libertate a asocierii: în 1990. S-a ținut cu dinții de acest principiu și treptat trecându-se din statut în statut până la cel în vigoare astăzi. Deși în timpul acesta s-au sporit partidele ca ciupercile după ploi. S-a vindecat și fostul președinte Ioan Nistor de politică, încât nucleul conducător al Uniunii nu a fost politizat. Ocupația PSD a început cu venirea inginerului Mihail Mureșan, președinte al Uniunii. Ilegal acesta măcar nu era primar, ci mai mare, consilier județean al partidului de la guvernare. Nici legea de bază a asociațiilor nu era elaborată și finisată în totalitate. E vorba, atunci și acum, de Ordonanța nr. 26 din 30 ianuarie 2000, inițiată și de părți, completată până când devine ce este azi, în vigoare din 3 septembrie 2009 (după această legiuire, eu m-am documentat). Și Statutul UCGN, în vigoare, iată ce stabilește aceasta în art. 1, alin. (3): „Partidele politice, sindicatele și cultele religioase nu intră sub incidența, prezentau ordonanțele”.

Dar este cât se poate de limpede și categorică, dându-i o altitudine finalității în prima frază a art. 2 cu detalii de promovare și consolidare  în primele doua litere, după cum urmează: „Prezenta ordonanță are ca scop crearea cadrului pentru: a) exercitarea dreptului la liberă asociere; b) promovarea valorilor civice, ale democrației și statului de drept; c) urmărirea realizării unui interes general, local sau de grup”.

Te mai poți târgui ca instanță că e așa și nu-i așa cu articolul  1 și alin. (3) al Statutului UCGN, căruia nici unul din complete nu i-a dat nici o importanță în „romanele” acelea care le-au plagiat sau le-au răstălmăcit, numite operele: Sentință și Decizie? Și nici măcar nu e finalul mascaradei.

Dar neglijatul acela de articol 1, alin. (3) din Statut, pe care câțiva cu greu l-am promovat să treacă pentru înscrierea modificărilor în Registru asociațiilor și fundațiilor, are rădăcini și mai temeinice. Dacă ar fi avut importanță pentru instanțe altul ar fi fost rezultatul procesului în cauza supraviețuirii grănicerismului real și istoric. Ultimele modificări i-au fost aduse (și destule privind președintele de onoare) până la actuala versiune din 2013 de când este în vigoare, respectând spiritul și litera legii asociațiilor, fundațiilor și uniunilor, respectiv 0. Nr. 26/2000. Iată ce stabilește privind libertatea și dreptul de asociere, definind cadrul juridic, în art. 4: „Asociația este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul în munca pentru realizarea unor activități în interes general, al unor colectivități  sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial”.

Întregul meu demers procesual nu a fost în afara Statutului și a Ordonanței 26, frecvent invocate, scriptic și oral, de subsemnatul. Iar dacă aceste două niveluri de norme instituționalizate au stat la baza cererii de chemare în judecată a pârâtei, nimic nu a fost de tolerat și ironizat de practicienii magistrați și avocați. Mai degrabă lor le-a scăpat esențialul legal sau ocolind, neluând în considerare încălcarea instituției constituită pe dreptul de asocierea, ci prin vandalizarea politică de către primari și alți aleși electorali, forțându-i Statutul și intrând ca reprezentanți în UCGN și în organele executive.

Dreptul de asociere este un drept cetățenesc fundamental, un drept constituțional. Constituția României înscrie dreptul la asociere în articolul 40. alin. (1): „Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere”. În spiritul întregului articol reiese importanța și proteguire acestui drept de asociere și înfăptuire a lui.

Consider hotărârile celor două instanțe prin formularea și pronunțarea lor, sentință și decizie definitivă, neconstituționale. Legalizând abuzul de putere politică al primarilor, forțând intrarea aleșilor (în funcții publice), prin respingerea cererii de constare a nulității, zilele UCGN sunt numărate, precum a fost și soarta imobilelor și a uzinei electrice pe Someș, devenită familial S.C. Romocea&com.S.R.L., Năsăud, oficial.

Teodor TANCO,

Preşedinte de onoare al U.C.G.N.

 

P.S.: Pentru că am comis în mod repetat LEZMAJESTATE la baciul ROMOCEA, al Năsăudului cârmaci, şi la alţi ortaci ai domniei sale, presimţind că o să mă umfle afară din U.C.G.N., şi de aceea am predat anticipat un articol sau două redacţiei. Că alţii erau pregătiţi să mă salte înăuntru beciului, măcar câteva zile şi nopţi. Ca să-i amintesc de cele din tinereţe şi să nu le uit umezeala acum la bătrâneţe. Fiţi pe pace, cititori, îi consolează primarul primarilor, a fost o greşală de interpretare a afurisitului de Statut, iar Antonel cu ai lui au dormit în cizme. Urmează după alegerile locale şedinţa Consiliului director „şi-l gătăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.