Igor Dodon, oficial președintele Moldovei

60
Sursa foto: agora.md

Igor Dodon este oficial al treilea preşedinte al Republicii Moldova ales prin vot direct. Curtea Constituţională a pronunţat marți, 13 decembrie, decizia prin care a validat alegerile prezidenţiale, transmite jurnaltv.md.

 

Magistraţii au constatat că autorităţile competente, respectiv Comisia Electorală Centrală şi instanţele de drept comun, şi-au declinat obligaţiile de a examina contestaţiile, pasându-le Curţii Constituţionale. În decizia Curţii se spune că autorităţile au ignorat nejustificat contestaţiile celor 1434 de cetăţeni moldoveni de peste hotare care nu au putut vota din cauza epuizării buletinelor de vot, dar şi cele 2597 de semnături din sesizările colective.

„Autorităţile au respins un număr mare de contestaţii ca fiind în afara competenţelor lor. CEC în loc să le examineze şi-a declinat în mod eronat competenţa menţionând că CC urmează să aprecieze. Neexaminarea contestaţiilor a pus CC în imposibilitatea de a ţine cont de ele”, se spune în decizia Curţii. Tot ce a putut face Curtea a fost să recomande Parlamentului modificarea legislaţiei.

„Având în vedere diferenţa de 67 de mii de voturi dintre cei doi candidaţi, cele 4031 de voturi care nu au putut să fie exprimate în afara ţării nu sunt de natură să influenţeze rezultatele alegerilor”, a mai spus Curtea.

Magistraţii constituţionali au respins astfel contestaţia depusă de candidatul forţelor antioligarhice Maia Sandu prin care a cerut anularea turului doi de scrutin desfăşurat pe 13 noiembrie. PAS a invocat mai multe abateri care au dus la vicierea procesului electoral.

Decizia Curţii Constituţionale este irevocabilă, nu poate fi atacată şi intră în vigoare în aceeași zi cu emiterea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ