Icoane de valoare inestimabila la Muzeul Mitropoliei

Muzeul Mitropoliei Clujului adaposteste peste 500 de icoane de mare valoare culturala, alaturi de obiecte bisericesti si documente a caror vechime merge in urma cateva secole. In cadrul muzeului este adus un omagiu marilor ierarhi clujeni si sunt expuse artefacte din intreaga Transilvanie.

Muzeul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului adaposteste peste 1.000 de exponate, majoritatea dintre acestea fiind icoane de mare valoare. Muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca si-a deschis portile saptamana trecuta intr-un spatiu de peste 1.000 de metri patrati, fiind inaugurat si sfintit de catre Patriarhul Daniel. Academicianul Marius Porumb si preotul Vasile Nemes, directorul muzeului, au primit din partea Patriarhiei Romanie diploma de onoare „Sfantul Andrei, ocrotitorul Romanei”.
La intrarea in muzeul se deschide camera mare din fata, gandita pentru a aduce un omagiu inaltilor ierarhi ai Arhiepiscopiei si Mitropoliei clujene, dar si ca spatiu destinat organizarii de evenimente ale institutiei. In prim-plan troneaza statuia domnitorului Stefan cel Mare, ctitorul bisericii din Feleac, unde a fost intemeiata vechea Mitropolie Ortodoxa a Clujului, sub obladuirea Mitropoliei Moldovei de la Suceava. Bustul lui Stefan cel Mare a fost realizat de sculptorul clujean Vasile Rus-Batin.

In aceeasi sala sunt expuse obiecte de cult folosite la sfintirea actualei Catedrale Mitropolitane, precum si obiecte care au apartinut ierarhilor clujeni. Catedrala Ortodoxa a fost ctitorita de catre episcopul Nicolae Ivan, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, si a fost ridicata intre anii 1920-1930, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Sfintirea Catedralei s-a facut la 5 noiembrie 1933 si a fost oficiata de patriarhul Miron Cristea, impreuna cu mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Balan, si episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a participat regele Carol al II-lea, printul mosteni¬tor Mihai, mem¬bri ai guvernului Roma¬niei si numeroase personalitati ale vietii publice din acea vreme.
Sunt expuse portretele, alaturi de mitre si documente ale Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopului Teofil Herineanu si Mitropolitilor Nicoale Colan si Bartolomeu Anania. Acestia sunt inmormantati in capela din subsolul catedralei, unde se poate intra din sala mare a muzeului. La deschidere, academicianul Marius Porumb, cel care s-a ocupat de amenajarea muzeului, a subliniat ca paternitatea ideii apartine IPS Bartolomeu. „Muzeul este o realizare impresionanta, mai ales ca azi se implinesc 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Ideea i-a apartinut Mitropolitului Bartolomeu. Din pacate Inaltpreasfintia Sa nu se mai afla printre noi, dar cu siguranta este undeva aproape”, a declarat Marius Porumb.

In ceea ce priveste exponatele din celelalte camere ale muzeului, academicianul a subliniat valoarea culturala deosebita a acestora. „Muzeul este unul extraordinar si cuprinde documente de arta si cultura veche romaneasca. Sunt peste 1.000 de obiecte, dintre care 500 sunt icoane, pe lemn sau sticla, vase de cult – potire, candele si cadelnite, folosite la sfintirea Catedralei, manuscrise din secolul al XVI-lea, printre care «Cazania lui Varlaam», tiparita in 1643, la Iasi. S-au adunat icoane din anul 1938, iar in anii 1970-1980 s-au strans altele, multe fiind restaurate”, a declarat Marius Porumb.

„In colectie exista o icoana «sora» cu cea Facatoare de Minuni de la Manastirea Nicula, pictata de Luca din Iclod. Este o icoana de inceput de secol XVIII, care a lacrimat in 1760”, a mai aratat Porumb. Pe spatele acestei icoane exista o inscriptie care atesta ca in anul 1760 Maica Domnului a lacrimat, la fel cum s-a intamplat intre 15 februarie si 12 martie 1699 cu icoana Maicii Domnului de la Nicula.
Academicianul a aratat ca unele icoane pe lemn au o valoare estimata la un milion de euro bucata. „Avem icoane pe lemn din 1539 din Moldova sau din secolul al XVII-lea, 1640, din Maramures. O asemenea icoana costa cel putin un milion de euro. Avem, de asemenea, o colectie de peste 20 de icoane pe sticla, din secolul al XVIII-lea”, a precizat academicianul Marius Porumb.

Printre documentele de valoare deosebita expuse in muzeu se afla si coperta Tetraevangheliarului de la Feleac, datand din secolul XV. Coperta reprezinta scena Deisis, asezata in trei arcade. In centru troneaza Iisus Hristos, caruia ii sunt alaturi, in stanga, Maica Domnului, iar in dreapta Sfantul Ioan Bote¬zatorul. Tetraevangheliarul contine o inscriptie referitoare la zidirea bisericii din Feleac in timpul episcopului Daniil si a fost ferecat in scoarte de argint, in 1498, de catre vistiernicul Isac, personaj de vaza la curtea lui Stefan cel Mare. In muzeul Mitropoliei clujene este expusa si Evanghelia tiparita de Andrei Saguna la 1856, alaturi de tiparituri bisericesti de la Blaj, Sibiu, Ramnic si Bucuresti.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.