Ca respect faţă de veteranii de război, invalizi şi văduvele de război, la iniţiativa membrilor PSD din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor au fost formulate amendamente, însuşite şi de ceilalţi membri ai Comisiei, asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.92/2016 – PLx 124/2017, ţinând cont de faptul că indemnizaţiile lor nu au mai fost majorate din anul 2008.

Prin primul amendament se stabileşte că drepturile băneşti acordate văduvelor veteranilor de război se majorează prin raportare la cuantumul plătit în 2017, şi nu la cel din 2016, aşa cum a propus Guvernul Cioloş.

De asemenea, drepturile băneşti acordate veteranilor de război, invalizilor şi văduvelor de război, precum şi văduvelor veteranilor de război, nu vor fi avute în vedere la acordarea indemnizaţiei sociale minime pentru pensionari, reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.6/2009, cu modificările ulterioare.

Deputaţii PSD, prin amendamentul lor, au hotărât ca, la valoarea acestei indemnizaţii minime, respectiv 520 de lei, să fie majorate pensiile din sistemul public de care beneficiază veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, precum şi văduvele veteranilor de război. Astfel, ca un exemplu, pensiile de agricultori vor fi majorate la 520 de lei, indiferent de nivelul pensiilor/indemnizaţiilor de veteran.

De asemenea, în cursul dezbaterilor asupra proiectului de lege mai sus amintit, membrii Comisiei au hotărât ca, pentru recunoaşterea meritelor acestor categorii de persoane, majorarea acestor drepturi să se facă anual prin Legea bugetului de stat, şi nu prin hotărâre a Guvernului. Acest amendament constituie o garanţie că nu vor trece alţi 9 ani până când vor fi majorate, din nou, indemnizaţiile veteranilor de război, care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui data o lege prin care, toate pensiile, sa fie majorate cu acelasi procent in care sunt majorate si salariile . Astfel, nu se ajunge la un moment dat, ca o pensie legal calculata intr-un anumit interval de timp, dupa cativa ani, sa fie desueta complet in raport cu cei care in aceleasi conditii, au fost pensionati cu data recenta .
    Este de notorietate publica faptul ca orice pensie se calculeaza dupa „regulile stabilite de lege ” si ca in timp… daca salariile se maresc cu o cota mult mai mare decat cea a pensiilor, se va ajunge la acesta stare de fapt. Sau… „Puterea Legislativa ” ( politicul ) spera ca cei care „ies in pensie ” … dupa 3-5 ani sa „treaca deja dincolo”… ????!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.