Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a grupului infracţional organizat condus de Florian Walter, patronul Universităţii Cluj şi, în această speţă, acţionarul societăţii de salubritate Romprest, însă fără liderul grupării, însuşi Florian Walter. Cercetările s-au disjuns faţă de urmăritul internaţional, care încă nu a fost de găsit. Cu această ocazie, magistraţii de la Tribunalul Prahova au mai acordat un mandat de arestare preventivă celor 18 inculpaţi trimişi în judecată, printre care şi profesorul UBB Pop Iustin Atanasiu, suspendat.

 

Oficialii UBB au găsit înlocuitori temporari pentru conferenţiarul arestat preventiv, Pop Iustin Atanasiu, care vor trebui să ghideze studenţii înspre sesiune. Între timp, profesorul mai stă încă o lună în arest preventiv, alături de complicii săi. Decizia magistraţilor nu este una definitivă şi ea va fi cel mai probabil atacată cu contestaţie, care se va judeca în această săptămână la Curtea de Apel Ploieşti.

 

Grupul infracţional, trimis în judecată fără lideră

Situaţia trimiterii în judecată a unui grup infracţional organizat fără liderul ei, Florian Walter, pare inedită pentru justiţie. Dar având în vedere că acesta nu a dat declaraţii în cauză şi că este fugit din ţară, procurorii DIICOT au dispus disjungerea dosarului şi trimiterea ulterioară şi a liderului grupării în judecată. Între timp, magistraţii prahoveni vor trebui să constate legalitatea rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată 18 persoane printre care şi patronul echipei Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră.

Gaşca lui Florian Walter a mai primit încă o lună de arest preventiv în dosarul trimis în judecată de DIICOT la Tribunalul Prahova. Este şi cazul lui  Pop Iustin Atanasiu, dar şi ”complicii” săi clujeni: Molnar Botond-Tibor, Molnar Arpad Jozsef şi Vizi Carol Mark, care vor mai petrece 30 de zile în spatele gratiilor. Decizia magistraţilor de la Tribunalul Prahova poate fi atacată cu contestaţie la Curtea de Apel Ploieşti. Procurorii DIICOT Ploieşti au trimis în judecată pe 28 mai un număr de 18 persoane pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, printre care şi patronul echipe de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră. Cauza lui Florian Walter a fost disjunsă într-un alt dosar aflată pe rolul aceluiaşi parchet.

Profesorul UBB Iustin Pop Atanasiu şi ceilalţi inculpaţi sunt încarceraţi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Dosarul ”lotului” Walter a fost trimis in judecata pe 28 mai unde 18 persoane au calitate de inculpaţi, iar Compania Romprest Service, deţinută de Florian Walter, are calitate de parte responsabilă civilmente. Gazeta de cluj vă va ţine la curent cu evoluţia dosarului având în vedere că o bună parte dintre fapte ar fi făcute de către clujeni şi în corelaţie cu diverse medii clujene.

 

Sentinţa judecătorilor prahoveni

”Respinge cererea formulată de inculpatul Pop Iustin Atanasiu , prin apărător privind revocarea măsurii arestării preventive şi înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu măsura preventivă a controlului judiciar, ca neîntemeiată. Respinge cererile formulate de inculpaţi, prin apărători privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu măsura preventivă a controlului judiciar, ca neîntemeiate. În baza art.348 alin.2 Cod proc. penală rap. la art.207 alin.6 Cod proc. penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii : 1. NECULA MARIN, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova 2. GRIGORAŞ GRIGORE-ADRIAN, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova , 3. POP IUSTIN-ATANASIU, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 4. PAUL VIOREL, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 5. PAUL GHEORGHE NICOLAE – în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 6. VIZI CAROL-MARK, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 7. MOLNAR ARPAD-JOZSEF, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 8. MOLNAR BOTOND-TIBOR, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 9. HOTCA LUCIA-MARIA, în prezent aflată în Arestul IJP Prahova, 10. CORLAN CRISTIAN-DUMITRU, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 11. CĂRĂBĂNEANU CĂTĂLIN-MARIAN, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 12. AVRAM MARIUS-FLORIN, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 13. DUMITRU EMIL, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 14. OPREA AURELIAN, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova, 15. MATEI COSTEL, în prezent aflat în Arestul IJP Prahova. . În baza art.207 alin.4 Cod proc. penală, menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor. În baza art.275 alin.3 Cod proc. penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 03 iunie 2015”, arată magistraţii de la Tribunalul Prahova.

 

Totul despre dosarul lui Florian Walter

Dosarul lui Florian Walter a început încă de anul trecut. Cumnatul său a fost trimis în judecată în 2014, iar magistratul care a decis arestarea în lipsă a lui Walter vorbeşte despre faptul că acesta ar trebui să ştie despre acest dosar, dar şi despre faptul că în cadrul cercetărilor au fost arestate alte 15 persoane, arătam anterior. Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor, dar şi alte infracţiuni pe 25 februarie 2015.Oameniilegii au dispus continuarea urmăririi penale in personam pe 5 mai 2015 împotriva lui Florian Walter pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare de bani.

 

Infracţiunile din 2012-2014 ale lui Walter

Procurorii îl acuză pe Florian Walter că ar fi încercat să reducă artificial profitul impozitabil şi TVA-ul plătit către stat în cadrul societăţii sale, Romprest. Mai mult, el ar fi înregistrat achiziţii fictive de la diverse societăţi comerciale, creând un sistem complex, pe trei eşaloane diferite.

”Eşalonul I al circuitului comercial operaţionalizat de numitul Florian Walter fiind societăţile care intră în relaţie comercială şi financiară directă cu Romprest, în vederea utilizării în scopuri proprii, parte a sumelor de bani retrase în numerar sunt remise de către acesta membrilor grupului infracţional organizat, în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională”, arată surse din rândul procurorilor DIICOT.

 

Cum transforma Walter banii negri în bani albi

Florian Walter avea un mecanism foarte complex de spălare a banilor descoperit de procurorii DIICOT. El îşi convingea ”acoliţii” să retragă bani în numerar, pentru diminuarea cuantumului contribuţiilor datorate bugetului de stat, vorbim aici de TVA şi impozit pe profit, în timp ce banii scoşi îi reintroducea în cadrul societăţii fie prin mărirea aportului de capital, fie prin creditarea societăţii.  Astfel, procurorii au calculat un prejudiciu de 19 milioane de lei cauzat bugetului de stat, la care se adaugă şi 60 de milioane de lei prejudiciu din spălarea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.