Gratuitățile pentru studenți pe liniile CFR se dau in conditii speciale

119
Un membru PSD (Eugen Teodorovici) și unul PNL (Florin Cîtu) au propus un amendament la OUG 2/2017  care prevede că studenții vor putea călători gratuit cu trenul doar între localitatea de domiciliu și cea în care se află unitatea de învățământ frecventată. Un alt amendament prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru elevii claselor IX-XII. S-a iscat o întreagă dezbatere despre ajutorul pe care liberalii l-au dat pentru ca social-democrații să retragă o facilitate promisă în campanie.Trebuie spus încă de la început că deși suna bine, gratuitatea absolută pentru studenți la mersul cu trenul nu avea nicio logică, alta decât cea electorală. CFR este de mult timp  ținută în viață doar prin aparate. Să oferi gratuitate absolută studenților pentru serviciile unei companii moarte, sperând ca aceștia să te voteze, e ca și cum în loc să cumperi mâncare din ultimii 10 lei, îi pui pe un bilet la loto sperând la potul cel mare.

Cu un buget care oricum ar urla dacă ar putea, acest amendament este mai mult decât bine-venit. Mai mult decât atât, gratuitatea oferită elevilor și studenților pentru drumul de acasă spre școală se validează în virtutea asigurării învățământului gratuit pe de-o parte, și al încurajării pentru frecventarea studiilor superioare pe de cealaltă parte. Să nu uităm că prin alte locuri se încearcă remunerarea timpului petrecut de acasă spre muncă și invers, nu al celui petrecut în drum spre bunica sau spre mare. Dar asta-i altă poveste.

Revenind, circulația gratuită pe orice rută existentă nu se încadrează nici la asigurarea învățământului gratuit și nici la cea a încurajării tinerilor de a se urma studii superioare. În cel mai bun caz, aceasta putea avea un rol de încurajare a turismului, dar îmi vine greu să cred că la asta s-au gândit cei din PSD când au trecut măsura în programul de campanie, drept dovadă că nu am auzit vehiculându-se așa ceva până acum.

Florin Cîtu a revenit ulterior și a declarat că renunță la amendamentul propus, pentru că în urma unor cercetări amănunțite a aflat că doar 30% dintre studenți se deplasează și pe alte rute decât localitatea de domiciliu – localitatea de studiu și deci nu ar fi o presiune prea mare pe buget. Dar chiar și cunoscând aceste date, cred că situația economică a României este departe de a ne permite să împărțim gratuități în stânga și-n dreapta, care în loc să rezolve o problemă, fac una și mai mare.

Iar acuzele la adresa lui Florin Cîtu sunt cu atât mai nejustificate cu cât i se reproșează că a ținut partea PSD-ului pentru a lua ceva de la studenți. În această fază a lucrurilor, rolul parlamentarilor este de a se asigura că bugetul corespunde într-o proporție cât mai mare nevoilor reale din societate. Nu de a vota împotriva PSD doar pentru că tu ești PNL.

Dacă cineva e nervos, nu ar trebui să fie pe faptul că a fost acceptat un amendament de bun-simț, ci că în campanie s-a promis o altă măsură care nu-și găsea acoperire în realitatea lucrurilor de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ