Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Mircea Geoană, preşedintele Senatului, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal.
Printre acuzaţii aduse de ANI la adresa lui Geoană se numără achiziţionarea unui apartament într-un cartier rezidenţial din Bucureşti, a unui teren de aproximativ 10.000 mp. cumpărat de soţia sa, Mihaela, şi a două locuri de parcare în valoare 733.000 de euro.
Preşedintele Senatului consideră acţiunea ANI drept o vendetă politică.

În urma unor articole publicate în „Academia Caţavencu”, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat şi a verificat averea senatorului Mircea Geoană, totodată preşedinte al Senatului României. Drept urmare, Agenţia a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie extinderea cercetărilor, solicitare care a fost înregistrată vineri dimineaţa, 29.01.2010.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, senatorii reprezintă una dintre categoriile de persoane care au obligaţia declarării averii şi a intereselor. Potrivit comunicatului ANI, Mircea Geoană a fost informat cu privire la declanşarea procedurii de verificare.
Cercetările ANI au fost extinse şi faţă de Mihaela Geoană, soţia preşedintelui Senatului.

Dă terenul, ia terenul

Potrivit ANI, în declaraţiile de avere ale lui Micea Geoană există câteva aspecte care nu concordă cu realitatea. Totul a pornit de la o anchetă publicată în ziarul „Academia Caţavencu”, care avea la bază un articol mai vechi, din 2006, publicat în cotidianul „Evenimentul Zilei”.
În 2006 era semnalată în presă achiziţionarea de către Mihaela Geoană, în data de 22.09.2005, a unui teren cu o suprafaţă de circa 10.000 m.p., tranzacţie pe care ulterior a anulat-o patru luni mai târziu, în ianuarie 2006. În declaraţia de avere, Mircea Geoană nu a menţionat că terenul a fost vreodată în posesia familiei.
Terenul cu pricina a fost achiziţionat de la un verişor al Mihaelei Geoană – Octavian Barbă – pentru care a plătit 48.300 de euro, preţ de 33 de ori mai mic decât era preţul pieţei în toamna lui 2005. De menţionat că Octavian Barbă este şi asociatul Mihaelei Geoană în firma Topcont Invest SRL. Pe terenul respectiv, situat la ieşirea din Bucureşti, familia Geoană intenţiona să construiască un cartier de case.
„La data de 17.01.2006, doamna GEOANĂ MIHAELA a reintrat în posesia preţului plătit (48.300 EURO), iar domnul Barba Octavian Vasile, în posesia cotei de 70% din cele 17 loturi de teren intravilan, ca urmare a rezoluţiunii contractului de vânzare-cumpărare prin convenţie autentificată între cele două părţi. Acest teren nu a fost înscris în declaraţiile de avere completate şi depuse de către domnul GEOANĂ MIRCEA DAN. Suma de 48.300 EURO constituie venit realizat pe parcursul anului 2006, însă aceasta nu a fost înscrisă de domnul GEOANĂ MIRCEA DAN în declaraţia de avere datată 26.12.2006, completată şi depusă în calitate de senator”, se precizează în comunicatul ANI.

Venituri băneşti nedeclarate

Un alt aspect luat în vizor de Agenţie este cel al nedeclarării de către Mircea Geoană a veniturilor sale salariale realizate în anii 2006, 2007 şi 2009, în calitatea sa de senator, el menţionând astfel de venituri doar în declaraţiile de avere din anii 2005 şi 2008.
De asemenea, Mircea Geoană nu menţionează nici veniturile reale realizate de soţia sa în anul 2007, respectiv valoarea dividendelor încasate de la firma Topcont Invest SRL. În acel an, potrivit comunicatului ANI, Mihaela Geoană a încasat „venituri din dividende, în sumă de 190.400 lei, de la plătitorul “Topcont Invest” S.R.L”, însă Mircea Geoană a menţionat în declaraţia sa de avere suma 100.000 lei. „Rezultă, astfel, o diferenţă de 90.400 LEI, pe care domnul GEOANĂ MIRCEA DAN nu a menţionat-o în declaraţia de avere, deşi avea această obligaţie legală”, menţionează ANI.

Documente neautentificate

De asemenea, potrivit sursei citate, Mircea Geoană nu a putut aduce justificări solide vizavi de casa pe care acesta şi-o construieşte de vreo trei ani. Potrivit documentelor depuse de avocatul lui Geoană la dosar în 2009, soţia lui Geoană a încheiat un antecontract de cumpărare pentru un apartament aflat într-o locuinţă aflată în construcţie, în Bucureşti, şi pentru două locuri de parcare, în valoare de 733.000 de euro. Antecontractul nu a fost înregistrat la notariat şi nu este datat. „În urma analizării documentelor depuse, s-a constatat că antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat de „Cefin Real Estate Residence” S.R.L. şi doamna GEOANĂ MIHAELA (în calitate de promitent-cumpărător, cât şi în calitate de reprezentant al promitentului-vânzător), în vederea achiziţionării unui apartament şi a două locuri de parcare, în valoare de 733.000 EURO, nu conţine o încheiere notarială de autentificare sau o dată certă, putând fi redactat şi antedatat oricând. Deoarece în proporţie de 100% off-shore-ul luxemburghez „6A Investment” S.A. deţine părţile sociale ale S.C. „Cefin Real Estate Residence” S.R.L., nu au putut fi obţinute mai multe informaţii, urmând ca organele de urmărire penală să efectueze verificări”, precizează ANI.
În legătură cu aceste două firme, „Academia Caţavencu”, menţionează într-una din anchetele sale că „în septembrie 2005, două firme s-au înfiinţat aproape simultan. E vorba de 6A Investment SA din Luxemburg (unde «SA» nu înseamnă «societate pe acţiuni», ci «societate anonimă» – adică o firmă cu acţiunile nu prea la vedere) şi Cefin Real Estate Residence SRL. Anonima luxemburgheză, cum am mai zis, deţine integral sereleul românesc. La nici două luni de la înfiinţarea celor două firme (pe 21 noiembrie 2005), sereleul românesc încheie un «antecontract de vânzare-cumpărare» cu «Geoană Mihaela»”. De toată această afacere, potrivit articolului publicat de „Academia Caţavencu”, pare să nu fie străin fostul ministru al Sănătăţii, Ionuţ Bazac. Cel care a înfiinţat firma 6A Investment SA, Stefano Albarosa, este nimeni altul decât administratorul celor două firme deţinute de Bazac – Forza Rossa SRL şi Forza Rossa Real Estate SRL, conform Jurnalului Oficial al Marelui Ducat al Luxemburgului.

Geoană spune că-i vendetă

De partea cealaltă a baricadei Mircea Geoană se apără şi susţine, într-un comunicat de presă, că acţiunea ANI nu este decât „o vendetă politică a celor care conduc astăzi România şi, mai mult decât atât, o încercare de a interveni şi de a influenţa rezultatul alegerilor din PSD”. Liderul PSD precizează totodată că nu a fost informat oficial în legătură cu finalizarea dosarului deschis de ANI şi că o serie de informaţii puse la dispoziţia Agenţiei au fost omise. „Concluziile cercetărilor efectuate de ANI şi aşa-zisele «indicii temeinice»” identificate de Agenţie reprezintă o sumă de neadevăruri şi de erori comise fie intenţionat, fie din lipsă de profesionalism”, declară Mircea Geoană, el fiind convins că nu a încălcat sub nicio formă legea.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.