Cartierul general al lui Gaddafi a fost cucerit de rebeli, dar liderul de 42 de ani al Libiei este încă în libertate. Forţele rebele au pus o recompensă de aproape 2 milioane de dolari pe capul lui Gaddafi. La Tripoli şi în alte părţi ale ţării continuă luptele între rebeli şi trupele pro Gaddafi, iar mulţi sunt de părere cu nu vor înceta până ce Gaddafi nu este prins, viu sau mort.

Săptămâna trecută, după zile de conflict armat pe străzile capitalei libiene, rebelii au intrat în fortăreaţa lui Muammar Gaddafi, Bab-al-Aziziya, unde au incendiat în mod simbolic cortul în care dictatorul se caza în deplasările oficiale. Rebelii şi aliaţii lor occidentali neoficiali speră că odată cu îndepărtarea lui Gaddafi din punctele-cheie ale conducerii, să pună capăt dictaturii de 42 de ani a acestuia.
Cu toate acestea, liderul libian a anunţat că retragerea sa din fortăreaţă a fost o mişcare tactică şi nu reprezintă un gest de predare, jurând „martiriu sau victorie”. Acesta a declarat că a făcut un tur al capitalei Tripoli şi nu se simte în pericol în oraş, ba chiar a încurajat libienii care i-au rămas fideli să „cureţe” oraşul. „Toţi libienii trebuie să fie prezenţi la Tripoli, tinerii, bărbaţii şi femeile din triburi trebuie să vină în Tripoli şi să perieze oraşul de trădători. Am fost puţin prin Tripoli, în mod discret, fără a fi văzut de oameni şi… nu am simţit că Tripoli ar fi în pericol”, a declarat acesta, citat de The Guardian.

Rebelii nu au resurse pentru o luptă prelungită

Potrivit aceleiaşi surse, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Moussa Ibrahim, a declarat că 6.000 de voluntari au sosit în Libia pentru a se alătura cauzei lui Gaddafi şi a avertizat că forţele armate loiale conducătorului sunt pregătite şi capabile să lupte timp de luni, chiar ani. Într-o înregistrare audio acesta a anunţat că aceştia vor transforma Libia în „vulcani, lavă şi foc împotriva imperialismului”, iar dacă atacurile militare continuă, forţele lui Gaddafi vor transforma capitala într-o „capcană mortală”. „Nu cred că rebelii vor face faţă luptei pentru că nu au resursele pentru a face asta. Ei cer de fiecare dată ajutor din partea NATO şi îi roagă să intervină în acţiunile lor. Dar cred că Tripoli va fi din nou a noastră poeste două sau trei zile”, a declarat acesta.
Liderii rebelilor libieni au anunţat că 400 de persoane au fost ucise şi încă 2.000 au fost rănite în timpul luptelor din capitală, în timp ce liderul libian şi familia lui rămân ascunşi. Loialiştii şi-au menţinut dominaţia asupra oraşului natal al lui Gaddafi, Sirte, la fel şi în oraşul Sabha din sud, iar Misrata s-a aflat sub bombardamentul trupelor dictatorului câteva nopţi la rând.
Cu toate acestea, căderea fortăreţei lui Gaddafi din capitala libiană a reprezentat un moment simbolic de victorie după un război civil cae durează de o jumătate de an. Într-o primă fază a atacului, atacul rebelilor a fost blocat de forţele loialiste pe străzile din jurul Bab al-Aziziya. Rebelii au răspuns cu toate armele din dotare, iar după câteva ore, ajutaţi de sprijinul luptătorilor ajunşi la Tripoli dinspre munţii din vestul ţării şi din este, de la Misrata, au reuşit să înfrângă rezistenţa loialiştlor şi să înainteze spre fortăreaţa dictatorului. Spre seară au ajuns la porţile fortăreţei, pe care le-au aruncat în aer, trecând cu uşurinţă de alte două rânduri de fortificaţii, ajungând la reşedinţa lui Gaddafi. Statuia liderului libian a fost dată jos, iar luptătorii din opoziţie au tras  în ea şi au lovit-o cu picioarele. Cortul lui Gaddafi, în care acesta primea vizitele oficiale ale demnitarilor străini, a fost ars. Rebelii, în toiul triumfului, au declarat în faţa camerelor corespondenţilor străini că vor să înceapă o viaţă nouă, într-o nouă Libia. Aceştia au observat ulterior că dictatorul, alături de fiii săi, care l-au ajutat să-şi menţină dominaţia, le-a scăpat printre degete.

Fiii lui Gaddafi au scăpat din mâinile opoziţiei

Luni, rebelii au anunţat că i-au reţinut pe doi din fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam şi Muhammad. Aceştia însă au reuşit să scape. Loialiştii l-au eliberat pe Muhammad din vila în care era reţinut, iar Saif al-Islam a apărut la hotelul de lux Rixos din Tripoli, unde i-a invitat pe jurnalişti la un tur al zonelor învecinate. Gaddafi însă le-a scăpat rebelilor de fiecare dată. Un fost locotenent al liderului libian, Abdel –Salam Jalloud, care a trecut de partea opoziţiei în urmă cu o lună, a declarat pentru Al-Jazeera că, cel mai probabil, Gaddafi a fugit undeva în împrejurimilie capitalei Tripoli, unde este adăpostit în locuinţe private, mici hoteluri şi moschei. Alţii sunt de părere că dictatorul ar putea fi în Sirte sau Sabha, iar observatorii externi, inclusiv Pentagonul, confirmă că Gaddafi este în continuare undeva în Libia. Fostul guvernator al Băncii Centrale, Farhat Bengdara, spunea într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera că că s-ar putea ca din rezerva de aur în valoare de 10 miliarde de dolari a Băncii Centrale din Tripoli, liderul libian "sa fi furat o parte (…) pentru a mitui şi corupe astfel triburi sau miliţii ca să obţină protecţiei şi să provoace haos”.
Lovitura de graţie dată regimului Gaddafi a fost lăsată de forţele străine în sarcina rebelilor. Bombardamentele forţelor occidentale au încetat pentru o vreme, deşi marţea trecută mai multe explozii au fost auzite în împrejurimile capitalei. Deşi neoficial, soldaţi ai forţelor speciale britanice, alături de foşti militari SAS, oferă asistenţă forţelor rebele, arată The Guardian.
Reprezentanții Consiliul Național de Tranziție (CNT) împreună cu mai mulți oameni de afaceri libieni au anunțat că vor oferi o recompensă pentru capturarea lui Muammar Gaddafi, viu sau mort, care se ridică la 1,7 milioane de dolari. De asemenea, președintele Consiliului Național de Tranziție (CNT), Mustafa Abdeljalil, a declarat că, după ce vor fi prinși, Muammar Gaddafi și ”banda lui” vor fi judecați în Libia. ”Opinia dominantă printre membrii CNT este ca acesta (n.r. – Muammar Gaddafi) şi banda lui să fie judecaţi în Libia, în cadrul unui proces echitabil, dar care trebuie să aibă loc în Libia. Pentru aceasta, vrem să fie capturaţi în viaţă şi trataţi diferit faţă de modul în care colonelul îşi trata adversarii. El va rămâne în memorie doar pentru crimele, arestările şi asasinatele politice pe care le-a comis. Epoca lui Gaddafi s-a încheiat, chiar dacă totul se va sfârşi doar cu capturarea sa şi condamnarea lui pentru crimele pe care le-a comis”, spunea Mustafa Abdeljalil.

La un pas de a fi capturat

Reprezentanții Consiliului Național de Tranziție din Libia au anunțat, joi, că sunt la un pas să-l captureze pe Muammar Gaddafi. Aceștia susțin că zona în care se află Muammar Gaddafi a fost înconjurată de trupe. Rebelii din Libia afirmă că Muammar Gaddafi se află într-un complex de apartamente  împreună cu fii săi.
Unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi a afirmat că vrea să negocieze un acord de încetare a focului în Libia, având mandat în acest sens din partea regimului de la Tripoli, relatează CNN, preluat de Mediafax. Saadi Gaddafi a afirmat, într-un schimb de mesaje electronice cu CNN, că are autoritatea de a negocia şi vrea să discute un acord de încetare a focului cu reprezentanţii Statelor Unite şi ai NATO, pentru a evita "o baie de sânge".
"Voi încerca să-mi salvez oraşul şi pe cele două milioane de oameni care trăiesc acolo (…); în caz contrar, Tripoli va fi pierdut pentru totdeauna, ca Somalia", a scris el, apreciind că, în absenţa unui acord de încetare a focului, "în curând va fi o baie de sânge". Saadi Gaddafi este unul dintre cei trei fii ai lui Muammar Gaddafi, a cărui arestare fusese anunţată de rebelii libieni duminică.
Consiliul Naţional de Tranziţie libian nu a făcut încă nici un comentariu în legătură cu situaţia lui Saadi Gaddafi sau oferta de negociere a acestuia, prezentată cu o zi după ce rebelii au ocupat complexul rezidenţial din Tripoli al liderului libian şi au afirmat că deţin controlul în cea mai mare parte a capitalei. Reprezentanţi ai autorităţilor de la Tripoli au prezentat mai multe oferte de negociere a unei încetări a focului în cele şase luni de la declanşarea revoltelor împotriva regimului libian.
Prinţul Mohamed El Senussi, care trăieşte în exil, la Londra, ar putea prelua tronul după îndepărtarea lui gaddafi. El este nepotul regelui Idris, răsturnat de la putere în 1969, prin lovitura de stat a actualului lider de la Tripoli, Muammar Gaddafi.
Într-un interviu acordat în exclusivitate postului de televiziune Sky News, El Senussi  a dat de înţeles că este pregătit să revină în ţară după căderea dictatorului şi a mărturisit că este foarte fericit să vadă cum steagul libertăţii flutură deja deasupra capitalei libiene. Prinţul a mai spus că nu crede că libienii, chiar dacă acum sunt foarte divizaţi, vor face ca Libia de după Gaddafi să devină de necontrolat, aşa cum au făcut afganii din ţara lor. El Senussi a ţinut să precizeze că poporul libian este cel care trebuie acum să decidă singur cine va prelua frâiele puterii. Dar el a lăsat să se înţeleagă că ar fi bucuros şi pregătit să vină la conducerea ţării sale de origine, pe care a fost silit să o părăsească atunci când avea numai 6 ani.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.