Bistriţa a fost lovită de cea mai năprasnică furtună din ultimul sfert de veac, vântul fiind principalul factor distrugător, punând la pământ, de la copacii putreziţi până la stâlpii de beton.
Natura s-a răzvrătit împotriva bistriţenilor, pagubele fiind deloc neglijabile, atât pentru bugetul unui simplu locuitor, aflat oricum în mari dileme financiare, cât şi pentru visteria autorităţilor locale sau bugetul schilodit al societăţilor private afectate.

Nimeni nu îşi aduce aminte de o furtună mai puternică în istoria Bistriţei, ca cea din după-amiaza zilei de 16 iunie 2010. La trei zile după o altă furtună puternică, oraşul nostru a fost lovit de o alta, mai intensă decât prima.
În jurul orei 14:30, cerul s-a întunecat treptat, însoţit de rafale foarte puternice de vânt. Tabloul a devenit din ce în ce mai macabru, fulgerele şi trăsnetele, precum şi ploaia puternică ce a căzut, întregind imaginea apocaliptică de potop.
După nicio jumătate de oră, oraşul arăta ca după război: copaci puşi la pământ, crengi desprinse şi căzute haotic pe străzi, stâlpi de beton rupţi, acoperişuri smulse, ţigle împrăştiate, cioburi şi sfărâmături, bălţi imense şi canale refulând, adevărate râuri pe şosele şi trotuare, toate aceste imagini de coşmar au lăsat fără cuvinte pe majoritatea locuitorilor burgului bistriţean, dar şi ai judeţului, care a fost lovit crunt în anumite zone.

Întregul judeţ a fost afectat de vijeliile de miercuri

Cele mai afectate au fost Văile Bârgăului, Şieului şi zona de câmpie, Valea Budacului, Viişoara sau Şieu Măgheruş, acestea fiind de asemenea lovite de intemperii. Drumurile au fost blocate şi circulaţia întreruptă sau îngreunată pe Valea Bârgăului, la Sărăţel, Viişoara sau Budacul de Jos, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.
Pe Valea Şieului au fost semnalate incendii provocate de fulgere, mai multe gospodării au rămas fără acoperiş sau anexe.
Căderi de copaci au fost şi pe calea ferată. Foarte multe gospodării au fost inundate, terenurile agricole fiind de asemenea sub ape.
În Viişoara, gardul Oborului a fost pus la pământ, la fel mai multe acoperişuri ale caselor din localitate.
Tot din cauza vântului şi a căderilor de copaci, reţeaua electrică a înregistrat avarii cauzând întreruperea furnizării energiei electrice în aproape o sută de localităţi ale judeţului. Intervenţiile echipelor de la Electrica, au repus în funcţiune transformatoarele avariate într-un timp relativ scurt, ceva mai mult a durat repararea liniilor de medie tensiune rupte în cădere de copaci, în mai multe localităţi ca Archiud, Brăteni, Dorolea, Tonciu, Sărăţel sau alte localităţi de pe Valea Bârgăului.
În Budacul de Jos a fost avariat grav acoperişul bisericii – monument istoric din secolul al XIV-lea. Localnicii au sărit în sprijinul autorităţilor locale pentru a proteja bunurile din interiorul bisericii şi pentru a repara cât de repede acoperişul distrus de furia naturii.

Parcul municipal – victimă fără voie a naturii

Una din zonele cele mai afectate de intemperiile din Bistriţa a fost Parcul municipal, unde aleile au fost acoperite de crengile bătrânilor copaci, care asigurau răcoarea localnicilor în zilele toride.
Bistriţenii îşi aduc aminte că prin anii ’60, o furtună asemănătoare a lovit partea de parc cuprinsă între fosta baie populară – zona Sălii Polivalente, şi intrarea la Stadion, dezastrul de atunci fiind amplificat de căderea de grindină.
Arborii seculari – raritate în zonă, care au rezistat acelei furtuni, nu au mai avut sorţi de izbândă acum în faţa vântului năprasnic, aceştia fiind smulşi, miercuri, efectiv din rădăcini. Un astfel de arbore secular a căzut în zona statuii lui George Coşbuc, distrugând în căderea lui un panou informativ al primăriei.
Pentru curăţarea spaţiilor verzi şi a aleilor de pe raza parcului s-au mobilizat pe lângă angajaţii Primăriei Bistriţa, de la serviciul DADP, şi militari ai Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa.

Acoperişuri smulse şi copaci căzuţi pe străzile oraşului

Mai multe acoperişuri au fost smulse şi aruncate la pământ de vântul puternic. Astfel, blocuri şi case de pe străzi ca Sucevei, Calea Moldovei, Cerbului, Crinilor, Garoafei, Ştefan cel Mare, Aleea Spătarului, Zefirului, Împăratul Traian, Ştefan O. Iosif şi Panait Cerna au suferit daune destul de importante, pe lângă tunderea lor, riscul inundării locuinţelor de la ultimul nivel fiind crescut.
Căderea crengilor şi a copacilor smulşi din rădăcini, precum şi ruperea a mai multor stâlpi de beton au creat stricăciuni în cartierele Ispirescu, Ştefan cel Mare, Viişoarei, pe străzile Aleea Plopilor, Crinilor, Dornei, Grănicerilor, Tărpiului, Sucevei sau Ghinzii. Cele mai afectate au fost bulevardele Decebal, Independenţei şi nu în ultimul rând Bulevardul Republicii.
Inundaţiile şi râurile formate după ploaie au afectat gospodării şi locuinţe de pe străzile Mihai Viteazu, Dragoş Vodă, Piaţa Petru Rareş, Grănicerilor, Ion Slavici, Sucevei, Cloşca, Caraiman, Gării, etc.
Din cauza subdimensionării sistemului de canalizare – vechi de peste 50 de ani, traficul în întregul oraş a fost îngreunat, în multe dintre intersecţii luând naştere adevărate lacuri.
Mai mulţi stâlpi aparţinând Electrica au fost avariaţi, liniile de joasă şi medie tensiune fiind grav afectate, şi drept urmare o bună parte a municipiului a fost paralizată. Intervenţia rapidă a lucrătorilor firmelor de profil a adus curentul în casele bistriţenilor până la lăsarea întunericului, excepţie făcând doar câteva străduţe care au fost rezolvate în dimineaţa zilei de joi.
Nici proprietarii de autovehicule nu au scăpat de dezastru, zeci de maşini fiind avariate din cauza căderilor de crengi, ţigle şi alte corpuri.
În trei zone ale oraşului s-au semnalat ruperi ale conductelor de gaz, astfel, angajaţi ai firmelor de specialitate fiind nevoiţi şi ei să intervină pentru remedierea defecţiunilor de pe străzile Cerbului, Mărăşti şi bulevardul Independenţei.

Armata şi Penitenciarul sar în sprijinul Primăriei

Imediat după oprirea potopului, angajaţii DADP din cadrul Primăriei Bistriţa, împreună cu voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, muncitorii de la Spaţiile Verzi, ajutaţi de militarii ISU, au pornit la degajarea drumurilor şi curăţirea zonelor de prim interes.
Pentru eficientizarea operaţiunilor de strângere şi curăţire a spaţiilor şi zonelor afectate de furtună, primarul Ovidiu Teodor Creţu a apelat şi la ajutorul deţinuţilor de la Penitenciarul Bistriţa, precum şi a militarilor de la Brigada 81 Mecanizată Bistriţa.
Aceştia au acţionat în Parcul Municipal, acolo unde pagubele au fost mai mari, precum şi pe arterele principale ale oraşului, unde, pentru fluidizarea traficului au fost folosiţi poliţiştii de la rutieră, precum şi cei din poliţia comunitară şi jandarmerie.

Eugen Farcaşiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.