”Life Style Company”  este controlată de vicepreşedintele OTPDL Cluj, secretarul executiv al PDL Cluj-Napoca şi directorul Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) din Cluj, Adam Laszlo Lukacs. Intermediarul relaţiilor acestuia cu statul ar fi chiar asociatul lui Adam Laszlo, respectiv Marius Ilie Rognean, potrivit unei surse. El este rudă cu Ionela Rognean, fost director al ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, candidat al PDL pentru Consiliul Local din Bistriţa. Sora ei este Mihaela Moldovan şi este căsătorită cu Adrian Moldovan, fost consilier judeţean PSD în cadrul Consiliului Judeţean(CJ) Bistriţa-Năsăud, care primeşte anual de la CJ BN, prin intermediul preşedintelui social-democrat Emil Radu Moldovan, diverse sume de bani.

 

Relaţiile democrat-liberalilor cu banii statului

Mai precis, bistriţeanul Marius Ilie Rognean este asociat cu directorul CCS Cluj, în cadrul societăţii Life Style Company. Un alt acţionar al societăţii este firma Comsis Service, deţinută de Nicolae Călin Aşchilean împreună cu Sorin Vasile Bidian, Paula Andreea Rogojan şi Elena Luciana Rogojan. Aceeaşi firmă, Comsis Service, mai este asociată în cadrul Vicane Solutions cu Scridinuţa Com, o firmă deţinută de Ioan Scridonesi. Afaceristul din comuna Maieru judeţul BN, Ioan Scridonesi, a derulat proiecte în 2012 cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJSTS) Bistriţa-Năsăud, unitate subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului, dar în legături strânse cu CJ BN. El este o altă conexiune a lui Adam Laszlo cu mediul bistriţean.

 

Singurul cinematograf merge preferenţial la PDL

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud avea în plan de o lungă perioadă de timp să restaureze cinematograful Dacia. Dar a fost una dintre investiţiile amânate, mai ales că acesta era în patrimoniul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF), iar cei de la CJ BN vroiau să preia unitatea ca să poată investi în ea. Paşii înceţi cu care s-a mişcat CJ BN în demararea lucrărilor ar avea legătură cu familia Rognean. Liviu Rusu (PDL), pe vremea când conducea CJ BN, a angajat-o în 2010 pe Ionela Rognean în funcţia de şef al ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud, în fruntea celui mai mare proiect de fonduri europene. Şefa ADI, care între timp a devenit simplă angajată a acelui organism, este rudă cu Marius Ilie Rognean, iar soţul ei a fost în 2012 angajat director executiv în cadrul companiei Hardzone Consulting. Această companie era deţinută de Ileana Rognean, o altă rudă a lui Marius Ilie Rognean, ambii locuind la aceeaşi adresă. Legătura dintre familia Rognean şi democrat-liberalul Liviu Rusu care conducea judeţul este una clară. Pentru a explicita şi mai mult această conexiune putem să vă arătăm că Ileana Rognean a candidat în 2012 la Consiliul Local Bistriţa pe listele PDL, însă pe penultima poziţie.

Aşa că Liviu Rusu ar fi avut tot interesul să întârzie lucrările la singurul cinematograf din Bistriţa, Dacia. Doar era pentru o colegă şi interesele familiei ei… Mai mult, RADEF a concesionat cinematograful Dacia în 2011 pentru o perioadă de 10 ani către Lifestyle Company, compania lui Adam Laszlo Lukacs şi Marius Ilie Rognean. Lucrările de modernizare şi preluarea a cinematografului Dacia au mers mai încet de atunci pentru CJ BN.

 

Radu Moldovan intră pe fir

Actualul baron al judeţului Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan (PSD), a vorbit despre familia Rognean în 2010 într-o conferinţă de presă. L-a acuzat atunci pe predecesorul său, Liviu Rusu, că a angajat-o pe Ileana Rognean în cadrul ADI pe prietenie. Ce nu spunea Radu Moldovan în 2010 este că Ionela Rognean era rudă prin alianţă cu un coleg de-al său, un social-democrat. Ea este sora Mihaelei Moldovan, căsătorită cu consilierul judeţean PSD la acea vreme Adrian Vasile Moldovan, şeful Clubului Sportiv Municipal Bistriţa. El a primit întotdeauna bani de la CJ BN. Doar de când colegul său, Emil Radu Moldovan, este şef peste CJ BN, Adrian Moldovan a primit 35.000 de lei în 2013 şi 25.000 de lei anul acesta.

Radu Moldovan susţinea în mai 2010 că „situaţia e dramatică, mai ales când văd că la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara 7 oameni au fost angajaţi fără concurs. La această asociaţie, pe domeniul deşeurilor, a fost angajată Ionela Rognean, fiica unui bun prieten al lui Liviu Rusu, care are un salariu de 3.800 de lei. ”

 

Cel mai profitabil contract al lui Adam Laszlo este cel privind închirierea unei cafenele la intrarea în cinematograful Florin Piersic din centrul municipiului Cluj-Napoca. Este vorba de localul “La Mărgelatu”, administrat de Life Style Company. Contractul este câştigat de la RADEF, aceeaşi instituţie care le-a acordat contractul din Bistriţa. Contractul din Cluj-Napoca a fost semnat pe 10 mai 2011 şi are o valabilitate de cinci ani, pe când cel din Bistriţa, pentru modernizarea cinematografului Dacia, a fost semnat pe 7 iunie 2011 şi are o valabilitate de 10 ani.

 

Statul nu câştigă nimic

În cazul cafenelei “La Mărgelatu” cei de la Life Style Company trebuie să acorde 20% din profit către RADEF. Nici în 2011, nici în 2012, dar nici în 2013 societatea nu a realizat profit pozitiv. Astfel, statul şi implicit RADEF nu are niciun venit din închirierea cafenelei respective. În ceea ce priveşte al doilea contract, stadiul lui este incert, mai ales că Radu Moldovan a anunţat că va reabilita cinematograful Dacia, ba mai mult, a lansat chiar licitaţia.

 

Cinematograful Dacia se licitează

Oficialii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pun la bătaie 2,5 milioane de lei pentru modernizarea clădirii Cinematografului Dacia din municipiul Bistriţa. Licitaţia pentru lucrările de modernizare a fost lansată pe SEAP în luna februarie 2014. Suma totală a investiţiei, care vizează lucrări de modernizare a clădirii dar şi crearea unui centru multicultural se ridică la 3,37 milioane lei. Cinematograful Dacia a fost închis în luna martie, pe motiv că personalul este în concediu de odihnă.

 

Ce spunea Apostu despre prietenul său cu contracte?

Sorin Apostu, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, era prieten bun cu Călin Aşchilean, patronul Comsis Service, firmă care a reabilitat CCS. Primarul de la acea vreme a lăudat faptele prietenului său. Călin Aşchilean a scăpat “ca prin urechile acului” de dosarul fostului primar. Culmea este că acelaşi Călin Aşchilean este actualul asociat al directorului CCS, Adam Laszlo.

“Casa de Cultură a Studenţilor se redeschide publicului clujean, vineri, 17 octombrie 2010, cu spectacolul Filarmonicii de Stat Transilvania (susţinut în cadrul Toamnei Muzicale Clujene).

Instituţia a fost închisă în luna iulie a acestui an din cauza efectuării unor lucrări de reabilitare. Astfel, a fost înlocuită pardoseala şi scaunele şi s-a reamenajat scena. De asemenea, în prezent se lucrează la finalizarea reabilitării şi montării instalaţiei de climatizare. Sala are o capacitate de peste 800 de locuri. Investiţiile realizate anul acesta la Casa de Cultură a Studenţilor au fost cele mai importante de la inaugurarea ei, astfel că, pentru prima dată după mulţi ani, sala se prezintă aşa cum trebuie să arate o sală de spectacol. Valoarea investiţiilor realizate a fost de 1.700.000 lei, fonduri obţinute de la Guvern prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Amenajările au fost realizate de către firma COMSIS SERVICE SRL Cluj-Napoca, câştigătoarea celor două licitaţii organizate de Casa de Cultură a Studenţilor pentru contractarea lucrărilor de reabilitare ale sălii de spectacole şi a celor pentru reabilitarea şi montarea instalaţiei de climatizare. În data de 25 octombrie va avea loc spectacolul aniversar a 50 de ani de existenţă a Casei de Cultură a Studenţilor. Până la sfârşitul acestui an sunt programate spectacole, concerte, baluri studenţeşti, congrese şi alte evenimente la care sunt aşteptaţi să participe clujenii.

„Intenţionez să îi invit la o discuţie pe toţi rectorii universităţilor clujene pentru a le solicita proiecte prin care să punem în slujba studenţilor dotările Casei de Cultură, care trebuie să rămână în primul rând un spaţiu în care aceşti tineri să se poată manifesta” a explicat primarul Sorin Apostu. ”, se arăta într-un comunicat din 2010 al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

 

Asociat cu fostul contractant

Călin Aşchilean a reabilitat Casa de Cultură a Studenţilor, iar ulterior s-a înţeles bine cu contractantul său, Adam Laszlo, iar cei doi s-au şi asociat ulterior în cadrul unei societăţi. Directorul CCS a declarat în 2011 că nu îl ştia pe Aşchilean înainte de contractul pe care acesta l-a câştigat la instituţia pe care o conducea şi că doar apoi s-a asociat cu el în cadrul unei firme. “Sunt asociat cu Aşchilean, într-adevăr, dar numai de anul acesta (n.r. din 2011), din aprilie-mai. Ne-am cunoscut şi ne-am împrietenit după ce a făcut lucrările de amenajare”, a explicat Adam pentru OradeCluj.ro în decembrie 2011.

 

Mama şi bunica Tamara

Adam Laszlo se pare că are şi el o “mătuşa Tamara.” El a primit bani necesari investiţiei în cafeneaua din cinematograful clujean de la rude. Este vorba de 80.000 de lei, primiţi de la Adam Mariette Sofia, mama sa, dar şi 40.000 de lei de la Schifbeck Sara Eva, bunica sa.  El susţine pe declaraţiile de avere că a primit aceşti bani “manual” pe 25.05.2011. Directorul CCS ar fi primit şi în 2013 o donaţie de la bunica sa de 120.000 de euro şi o moştenire după tatăl său de 100.000 de euro.

“Am devenit asociatul lui Călin Aşchilean în administrarea cafenelei, pentru că nu dispunea de fondurile necesare pentru a o amenaja. Am primit de la mama şi bunica mea 120.000 de lei, cu care am participat la achiziţiile necesare. Contractul de administrare a cafenelei este încheiat cu RADEF şi pot să vă spun că nu este unul bun. De vreo şase luni suntem pe pierdere, şi mai trebuie să-i plătim şi 1.116 euro pe lună lui Florin Piersic, pentru numele cinematografului. Deci nu este o afacere foarte avantajoasă”, spunea în 2011 Adam Laszlo, conform sursei citate.

 

Cine este Adam Laszlo?

Adam Laszlo este directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca de cinci ani. El are 30 de ani şi este conducătorul plin al instituţiei de la 25 de ani, director adjunct de la 23 de ani. A fost ”racolat” direct de pe băncile universităţii, fiind înscris în PNL din mai 2003, iar în martie 2008 alăturându-se PDL. În momentul redactării articolului el era în Las Vegas. Adam Laszlo îşi petrece numeroase concedii în locaţii de lux: schi în Alpii Italieni, Mexic, Seoul, Istanbul, schi în Austria, Bangkok ş.a.m.d. Şi astea toate cu un salariu lunar de sub 2.000 de lei. Oare câţi pot merge în astfel de concedii cu un astfel de salariu? Dacă nu ar avea moştenirile nu ştim dacă Adam Laszlo ar vedea chiar atâtea colţuri ale lumii.

marius rognean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.