Tribunalul Bistrița-Năsăud își prelungește sediul! Frasinul pune mâna pe un contract de circa 2 milioane de euro

1631

Tribunalul Bistrița-Năsăud se pare că nu mai încape în sediul inaugurat în anul 2000 lângă podul Budacului. Instituția își prelungește sediul, lucrări care vor costa 8,6 milioane de lei. Pentru acest contract generos s-au luptat două firme de casă de la județ, însă în cele din urmă a câștigat Frasinul.

Tribunalul Bistrița-Năsăud și-a mutat sediul în anul 2000, când a fost finalizată clădirea impunătoare de lângă Podul Budacului. Până atunci, instituția a funcționat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, într-o clădire care, între timp, a ajuns în administrarea Universității Tehnice.

Deși clădirea este cu adevărat încăpătoare, se pare că instituția are nevoie de mai mult spațiu, motiv pentru a luat în calcul o extindere a celei existente. Licitația în acest sens a fost organizată de Compania Națională de Investiții în luna noiembrie a anului 2015.

Lucrările au început însă un an și jumătate mai târziu, din cauza contestațiilor care au întârziat puțin punerea în aplicare a planurilor. Clădirea existentă va fi prelungită cu un corp nou de clădire, cu trei etaje și mansardă.

Lucrările la această investiție au debutat la începutul acestui an și sunt desfășurate de către una dintre firmele de casă ale autorităților județene și locale. Este vorba despre Frasinul, care s-a folosit de o asociere cu o firmă clujeană pentru a pune mâna pe acest contract.

Valoarea contractului trece ajunge la 9,1 milioane de lei. Banii necesari provin din bugetul de stat, de la Compania Națională de Investiții. Lucrările nu vor include doar prelungirea sediului, ci și o îmbunătățire a izolației termice exterioare și o înlocuire a tâmplăriei din aluminiu.

Constructorul ar trebui să finalizeze toate lucrările în 24 de luni. Deși vremea nu a fost tocmai favorabilă perioada asta, temperaturile fiind scăzute iar ploaia mai tot timpul prezentă, cei de la Frasinul deja au asigurat zona și s-au apucat de treabă.

lucrari extindere tribunal bn

Două firme de casă s-au bătut pentru contractul de la Tribunal

Nu doar Frasinul a sperat să pună mâna pe acest contract generos, ci și Record, o altă firmă abonată la banii publici. Pentru a putea prinde acest contract, ambele firme au apelat la asocieri.

Record s-a asociat cu Plan Contur SRL, o firmă de arhitectură din Bistrița cu doar doi angajați, care a bifat în 2015 o cifră de afaceri de 275.769 de lei. Frasinul în schimb s-a asociat cu firma clujeană SMA Construct. Acesta prestează activități de inginerie și consultanță tehnică și are doar patru angajați. Cifra de afaceri raportată în 2015 ajunge la 340.235 de lei.

Cea care a pus mâna pe contract este Frasinul, care a scăzut prețul inițial al licitației de 9,1 milioane de lei la 8,6 milioane de lei. Culmea este faptul că oferta celor de la Record pare mai bună. Aceștia s-au oferit să execute aceleași lucrări cu doar 7,3 milioane de lei.

Mai bine de un an s-a întârziat începerea lucrărilor la prelungirea sediului din cauza luptelor desfășurate fie în instanță fie la Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor. Câștigătorul licitației a fost anunțat la finalul anului 2015, iar lucrările au debutat la începutul anului 2017.

Lupta pentru acest contract a ajuns la Curtea de Apel București, care în luna aprilie a anului 2016 a respins plângerea celor de la Record, ca fiind neîntemeiată. Frasinul nu s-a lăsat și a înregistrat o cerere de intervenție la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, prin care solicită admiterea excepției lipsei de interes a contestatoarei (Record) și respingerea contestației ca fiind lipsită de interes și nefondată.

Cum  fost posibil să câștige Frasinul, deși oferta cea mai bună a venit din partea celor de la Record? Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins oferta celor de la Record, pe motiv că aceasta este „nereală și nesinceră”.

„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de către asocierea SC Record SRL – SC Plan Contur SRL, prin SC Record SRL, în calitate de lider al asocierii, în contradictoriu cu autoritatea contractantă Compania Națională de Investiții. Admite cererea de intervenție formulată de SC Frasinul SRL, în calitate de lider al asocierii SC Frasinul SRL – SC SMA Construct SRL. Admite cererea SC Frasinul SRL de obligare a contestatoarei la plata cheltuielilor efectuate în cursul soluționării contestației de către intervenient și obligă asocierea contestatoare la plata către Frasinul SRL a sumei de 4.359 de lei”, a hotărât Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Se pare că cei de la Record au omis anumite părți importante în oferte, omisiuni suficiente pentru ca Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor să le dea dreptate celor de la Frasinul. Motivul respingerii ofertei este „neconformitatea rezultată din nerespectarea cantităților date prin documentația tehnică”.

 

Record și Frasinul, campioane la contracte cu statul

Cele două firme par să monopolizeze de ani buni licitațiile publice din Bistrița-Năsăud. După cum a mai arătat Gazeta de Bistrița, compania lui Traian Larionesi a pus mâna pe licitații cu statul, doar într-un an, în valoare de peste 45 de milioane de lei.

Acesta a câștigat licitații publice organizate de Primăria Sângeorz-Băi, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, dar și de mai multe primării din județ precum Rebra Salva, Josenii Bârgăului, Zagra sau Telciu. De asemenea, firma a prins contracte și cu Primăria Bistrița și cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Firma a s-a ocupat și de construirea noului sediu al Registrului Auto Român și chiar și de deszăpeziri.

Și Record s-a abonat la bani publici în urmă cu ani buni. Firma a pus mâna pe lucrările pentru sediul Judecătoriei Beclean, contract în valoare de 2,7 milioane de euro, pe construcția a trei blocuri sociale, pentru care a încasat peste 10 milioane de euro, dar și pe lucrări în valoare de aproape un milion de euro la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Și la Tribunalul Bistrița-Năsăud a mai desfășurat lucrări în 2015, pentru care a încasat însă doar 12.000 de euro. Valoarea contractelor din bani publici pe care a pus mâna Record SRL în ultimii ani trece de 8,3 milioane de euro.

Andreea Moldovan

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ