Pentru condiţiile care le-au avut în cele şase luni petrecute în arestul IPJ Cluj, foştii şefi ai Poliţiei din Bistriţa-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă au dat în judecată Poliţia clujeană, dar şi Inspectoratul General al Poliţiei Române. Sentinţa este definitivă doar în cazul fostului comandant al Poliţiei Năsăud – Leon Cloşcă, iar cea pronunţată de instanţă în cazul fostului şef al IPJ Bistriţa-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureşan se va judeca în apel la Tribunalul Cluj. În cazul lui Roberto Hasnăş instanţa a pronunţat hotărârea la finele lunii septembrie, însă până acum nu a fost formulat niciun apel.

 

 

Primul care a dat în judecată poliţia clujeană cerând despăgubiri importante pentru condiţiile proaste de detenţie a fost Leon Cloşcă. Acesta nu a stat pe gânduri şi a acţionat în judecată atât IPJ Cluj, cât şi IGPR în 2015, la doar câteva luni după ce a fost eliberat din arestul preventiv. În 2016, la 10 luni de la înregistrarea dosarului, magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca au venit şi cu prima hotărâre.

Judecătorii au hotărât ca Leon Cloşcă să primească daune morale în valoare de 22.400 de lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume.

roberto hasnas

În iulie 2016, Roberto Hasnăş a dat şi el în judecată IPJ Cluj şi IGPR pentru aceleaşi motive – condiţiile din arestul poliţiei clujene. Magistraţii de la Judecătoria Cluj au decis că fostul şef al Poliţiei Rutiere din Bistriţa-Năsăud trebuie să primească despăgubiri morale în valoare de 10.000 de lei. Decizia a fost pronunţată în luna septembrie anul acesta, însă nu este defintivă şi poate fi atacată în apel la Tribunalul Cluj.

ioan-ovidiu-muresan

În luna mai anul acesta, IPJ Cluj şi IGPR au fost date în judecată şi de fostul şef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan, care a cerut şi el despăgubiri pentru condiţiile pe care le-a avut în arestul preventiv de la poliţia clujeană. Magistraţii de la Judecătoria Cluj au pronunţat sentinţa la jumătatea lunii septembrie în favoarea lui Mureşan, căruia i-au acordat despăgubiri în valoare de 3.000 lei. Decizia instanţei a fost atacată deja în apel la Tribunalul Cluj, însă până în acest moment nu este stabilit un termen de judecată.

 

După ce fostul comandant al Poliţiei Năsăud a acţionat în instanţă pentru condiţiile din Centrul de reţinere şi arest preventiv din cadrul IPJ Cluj, reprezentanţii Inspectoratului clujean au reacţionat rapid şi au trecut la treabă şi au renovat celulele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.