Jumătate dintre consilierii locali din Livezile care au deţinut mandate în perioada 2012 – 2016 au fost trimişi în judecată pentru a doua oară într-un dosar în care aceştia au fost acuzaţi de şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la şantaj. Toţi cei implicaţi în acest caz şi-au recunoscut faptele şi au încheiat câte un acord cu procurorul de caz. Când au fost trimişi prima dată în judecată, foştii aleşi locali aveau o acuzaţie în plus, aceea instigare la delapidare.

 

În decembrie anul trecut, judecătorul de cameră preliminară a admis excepţia nulităţii absolute a rechizitoriului, constatând nulitatea absolută a unor acte de urmărire penală efectuate în acest dosar. S-a dispus astfel restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru reluarea şi refacerea urmăririi penale. Judecătorul de cameră preliminară constatase de altfel cu un an înainte neregularităţi la rechizitoriu şi a dispus procurorului să le îndrepte, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Procurorul care a instrumentat dosarul este Felix-Alexandru Coman.

 

Simionca vs. Simionca… şi alţii

La finele lunii noiembrie 2013, un scandal în care era implicat Ion Simionca, fratele lui Traian Simionca – primarul din Livezile – a făcut furori în media bistriţene, în condiţiile în care în ecuaţie intrau şi cinci consilieri locali care ar fi fost prinşi în flagrant luând mită. Se vorbea totodată atunci şi despre delapidare şi şantaj.

„Din actele de urmărire penală efectuate până la această dată de procurori cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, rezultă că învinuiţii, având calitatea de consilieri locali în cadrul Consiliului Local al comunei Livezile, jud. Bistriţa-Năsăud, în cursul lunii noiembrie 2013 l-au constrâns prin ameninţare pe S.I. (Simionca Ion – fratele primarului de Livezile), preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Livezile, cercetat la rândul său pentru infracţiunile de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, să le dea, din gestiunea asociaţiei, suma totală de 6000 lei, în schimbul deplasărilor pe care învinuiţii le-au realizat pentru recepţia unor lucrări şi amenajări efectuate pe terenul concesionat de comuna Livezile în favoarea asociaţiei. Pentru justificarea lipsei din gestiunea asociaţiei şi pentru a da aparenţă de legalitate plăţilor făcute de către asociaţie consilierilor, a fost întocmit un proces verbal de recepţie în care s-a consemnat în fals realizarea unor lucrări pe o suprafaţă mai mare de teren decât cea amenajată în realitate”, se arăta într-un comunicat, din noiembrie 2013, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

La acea vreme au existat multe voci care susţineau că totul este o înscenare pusă la cale de fratele primarului Traian Simionca. Inclusiv Traian Simionca susţinea această variantă, fiindcă era convins că fratele său voia să se răzbune pe consilierii locali care aprobaseră într-o şedinţă de consiliu local desfiinţarea postului său din cadrul Ocolului Silvic.

„Ei fac parte dintr-o comisie desemnată de Consiliul Local Livezile să verifice cum administrează păşunile comunale Asociaţia Crescătorilor de Ovine (ACO) din Livezile, condusă de Ion Simionca (n. r. – fratele primarului). Vineri, au venit cei de la ACO, i-au luat de acasă pe toţi, cu maşina, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum şi i-a dus pe teren. La final, ei trebuiau să semneze state de plată fiindcă ACO şi-a luat angajamentul să-i plătească pentru că stau pe păşune şi câte o zi întreagă. Au luat banii, din câte mi s-a spus, dar nu au apucat să semneze pentru că au venit mascaţii şi i-au ridicat. Pe bani scria «mită», dovadă că cei de la ACO le-au înscenat toată această situaţie. Nu ştiu despre câţi bani e vorba. (…) În Consiliul Local s-a decis să facem o comisie fiindcă cei de la ACO fac ce vor cu păşunile comunale. Ei iau miliarde de la APIA şi nu ne spun că au defrişat o zonă, au făcut un drum. Ca urmare, am spus să facem o comisie, iar ACO a fost de acord să-i plătească pe membrii ei pe state de plată pentru zilele pe care le pierd verificând cum stau lucrurile în teren. Nu ştiu ce sume li se dau, nu m-a interesat. În ultima perioadă, ştiu că au fost nişte discuţii contradictorii cu cei de la ACOP care au defrişat păşunea, dar nu mă aşteptam să le însceneze aşa ceva consilierilor. Preşedintele ACO, Ion Simionca, fratele meu, e supărat pe Primăria Livezile fiindcă i s-a redus postul de pădurar şi cred că vrea să se răzbune. Eu nu sunt în conflict cu el, nu eu l-am dat afară, dar nu ştiu ce vrea să facă acum de le-a înscenat consilierilor toată treaba asta. Nu am vorbit cu el, abia aseară târziu am aflat că i-au ridicat mascaţii pe consilieri”, declara în noiembrie 2013, primarul comunei Livezile.

Un an mai târziu, în septembrie 2014, parte din cei anchetaţi au fost trimişi în judecată. Este vorba despre consilierii locali de la acea vreme Ioan Simionca, Alexandru Nicolae Oltean, Nicolae Dobra, Ioan Mihai Moldovan, Florin Zăgrean şi Darius Burcutean – consilierul primarului Traian Simionca.

Evident, conform procedurii dosarul a intrat pe cameră preliminară, iar două luni mai târziu instanţa constată neregularităţi şi solicită procurorului remedierea deficienţelor. Asta nu se întâmplă, iar lucrurile merg mai departe pe cameră preliminară, unde sunt ridicate o serie de excepţii de către apărătorii inculpaţilor.

La finele lunii decembrie 2015, judecătorul de cameră preliminară constată că o serie de acte de urmărire penală sunt lovite de nulitate absolută şi dispune restituirea cauzei la Parchet.

Bineînţeles, Parchetul a contestat soluţia la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, însă fără şanse de succes, întrucât aceasta a fost menţinută. Prin urmare cauza a fost restituită la Parchet pentru refacerea actelor de urmărire penală şi refacerea rechizitoriului.

 

Din nou pe masa judecătorilor… în altă formă

După încă doi ani, timp în care ancheta a fost refăcută, cazul a ajuns din nou pe masa judecătorilor. De data aceasta nu este vorba de un singur dosar, ci de mai multe. Mai întâi să vedem însă care sunt acuzaţiile procurorilor.

Astfel, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Ion Simionca este trimis în judecată „pentru comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în faptul că în calitate de consilier local la Consiliul Local Livezile, la data de 18.10.2013, în prezenţa altor consilieri locali, a determinat prin ameninţări, pe persoana vătămată Simionca Ion (preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Raiul Livezenilor), să le remită sume de bani, cu scopul de a efectua anumite activităţi (verificarea unei păşuni), iar după primirea în mai multe tranşe de către fiecare, a sumei de 1.000 lei, aceştia au acceptat efectuarea activităţii şi încheierea/semnarea unui act necorespunzător adevărului (proces verbal)”.

Acelaşi parchet bistriţean anunţă şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Mihai Ioan Moldovan, Alexandru Nicolae Oltean, Florin Zăgrean, Darius Alin Dumitru Burcutean „pentru comiterea unor infracţiuni de complicitate la şantaj şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în faptul că în calitate de consilieri locali în cadrul Consiliului Local Livezile, la data de 18.10.2013, au fost prezenţi în momentul când consilierul local Simionca Ioan a determinat prin ameninţări pe persoana vătămată Simionca Ion (preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Raiul Livezenilor) să le remită sume de bani, cu scopul de a efectua anumite activităţi (verificarea unei păşuni), iar după primirea în mai multe tranşe de către fiecare a sumei de 1.000 lei, au acceptat efectuarea activităţii şi încheierea/semnarea unui act necorespunzător adevărului (proces verbal)”.

Deşi la o primă vedere par a fi acum două dosare separate, unul pentru Ioan Simionca şi celălalt pentru restul mai sus amintiţi, în realitate numărul dosarelor este egal cu cel al inculpaţilor. Motivul este unul simplu: toţi cei inculpaţi ai încheiat cu procurorul de caz un acord de recunoaştere a vinovăţiei, astfel că dosarele se judecă separat pentru fiecare în parte. În cazul în care instanţa va admite sesizările cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, toţi cei inculpaţi în acest caz vor scăpa mai ieftin decât dacă procesul penal ar fi urmat un curs firesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.