Fost ministru, cercetat de DNA sub control judiciar

347

Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, va fi cercetat în continuare de DNA sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”, a decis marţi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează stiripesurse.ro.

Mihnea Costoiu a făcut o plângere la instanţa supremă, prin care solicita ridicarea controlului judiciar pus de DNA la începutul lunii octombrie, însă judecătorii i-au respins plângerea ca fiind tardivă. Tot marţi, instanţa supremă i-a respins fostului jucător de tenis Dinu Pescariu o cerere de modificare a controlului judiciar.

 

 

În acest dosar, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundaţiei care îi poartă numele, este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, sunt cercetaţi trei directori din Ministerul Educaţiei – Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas şi Gabriel Leahu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adiţional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă „Cutezătorii” din Bucureşti, constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 hectare, fusese dată în folosinţa Fundaţiei Dinu Pescariu. Respectivul act adiţional a fost semnat de fostul munistru Costoiu, fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei. Potrivit DNA, actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere prin intermediul instanţei. Acţiunea în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale, care devenise administrator al Bazei „Cutezătorii”.

Actul adiţional semnat de ministrul Costoiu,prevedea ca , pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către Fundaţia Dinu Pescariu a unor facilităţi în sumă de 400.000 euro/an. Facilităţile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an şi facilităţi pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

„În realitate, imediat după preluarea Bazei ‘Cutezătorii’, Fundaţia Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială (…) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice. De asemenea, Fundaţia Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei ‘Cutezătorii’ (…), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, spun procurorii, care susţin că prin această modalitate s-a cauzat un prejudiciu Ministerului Educaţiei, în valoare de 93,5 milioane de euro.

 

2 COMENTARII

  1. Să vină DNA să-l cerceteze si pe LABA PRIMARU de la BISTRITA BARGAULUI să-l întrebe de cererile pe morti care le-a făcut pentru a tăia lemnul si vanzand cheresteaua fara acte la OLT, să-l întrebe cea facut cu pădurea Comunei din Corca, de ce a furat 400mc.de lemn si pe urma a predat terenu la com. Prund, contractele pe drumurile comunei cu firme străine din care sa extrag numai banii căci întreținere nu vezi si utilaje de întreținere, contractele cu nașu si finu lui CIOPA la care ia băgat miliarde grele in conturi. Numai DNA daca face ceva caci BISTRITA nu!!!

LĂSAȚI UN MESAJ