Euroactivii lui Botiş se ascund de repercusiuni

 

 

Asociaţia Parteneriat Euroactiv, care a primit fonduri europene pe spatele lui Ioan Nelu Botiş, încearcă să tragă o ultimă ţeapă fondurilor europene. Mai precis, după ce au renunţat la procesul prin care au cerut statului banii înapoi, acum vor să ceară dizolvarea asociaţiei pe care au primit fonduri europene. De obicei, în cadrul oricărui proiect derulat pe fonduri europene ţi se cere continuitatea activităţii pe o perioadă de patru ani.

 

 

Nevasta fostului ministru democrat-liberal al Muncii, Ioan Nelu Botiş, a fost angajată în cadrul unui proiect pe fonduri europene derulat chiar de către Ministerul Muncii. La acea vreme a ieşit mare tam-tam, dar Botiş a primit o sentinţă de NUP de la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Acum, Ilieş Paul Adrian, reprezentantul asociaţiei Parteneriat Euroactiv, cere dizolvarea asociaţiei prin intermediul unui proces înregistrat la Judecătoria Bistriţa. Dosarul a fost înregistrat în luna septembrie, dar nu are încă un prim termen.

“Respinge cererea de suspendare a Deciziei nr. 5098/8.08.2011 emisă de OIRPOSDRU NV, ca rămasă fără obiect. Respinge acţiunea civilă completată, formulată de reclamanţi împotriva pârâtului OIRPOSDRU Regiunea NV, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a chematului în garanţie MMFPS prin AMPOSDRU. Respinge cererea de chemare în garanţie formulată de pârâtul OIRPOSDRU Regiunea NV împotriva MMFPS prin AMPOSDRU, ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de suspendare şi de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte fondul. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.03.2013”, arată magistraţii de la Curtea de Apel Cluj care nu le-au acordat continuitate în derularea fondurilor europene.

 

Datoria de 600.000 de euro

 

Ioan Nelu Botiș, fostul ministru democrat-liberal al Muncii, are de suferit în urma unei sentințe date de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. Chiar dacă procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au găsit nevinovat pentru faptul că a semnat actele pentru acordarea unui proiect pe fonduri europene în care este implicată propria nevastă, magistratul Maria Hrudei, soția șefului DIICOT Cluj Mircea Hrudei, nu i-a dat dreptate în acordarea acelui proiect, iar soția sa și ceilalți implicați în proiect trebuie să plăteasca 600.000 de euro. Ei au cerut chiar continuarea proiectului pe fonduri europene după demisia ministrului și acordarea a încă 1,4 milioane de euro. Sentința poate fi atacată cu recurs.

Judecătorul Maria Hrudei, de la Curtea de Apel Cluj, a respins cererea asociației Parteneriat Euroactiv de a primi în continuare 600.000 de euro acordați din fonduri europene. Banii au fost opriți când s-a descoperit că ministrul Muncii la acea vreme, Ioan Nelu Botiș, a acordat un contract unui proiect din care făcea parte propria nevasta, Ligia Botiș. Cu toate acestea, cei implicați în speță pot face recurs, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au judecat doar fondul acestei cauze. Gazeta de Bistrița v-a relatat în repetate rânduri despre tergiversarea dosarului.

Ioan Nelu Botiș este cunoscut mai mult pentru demisia de la Ministerul Muncii, decât pentru legile pe care le-a schimbat cât a fost la cârma acestei instituţii. Afacerea familiei Botiș, Asociația Parteneriat Euractiv, ar fi primit două milioane de lei din fondurile europene din ministerul condus chiar de „Nelu” printr-un business cusut cu ață albă, dacă nu ar fi fost organele de ancheta care să cerceteze neregulile.
Gazeta de Bistrița vă prezintă în exclusivitate ilegalitățile comise de clanul Botiș, conform raportului organismelor de anchetă. Contracte intermediate între un angajat al Asociației Parteneriat Euractiv și o societate pe care tot acesta o deține, false ordine de deplasare și CV-uri mincinoase sunt doare câteva dintre neregulile care apar în concluzia organelor de ancheta. Nesimțirea vine din partea asociației care cere reluarea proiectului pe fonduri europene și acordarea a încă 1,4 milioane de euro. Botiș e dator vândut cu 600.000 de euro.

Majoritatea persoanelor implicate în proiectul European intitulat sugestiv „Șansă la demnitate” lucrau și la Ministerul Mediului, organism care a intermediat acordarea de fonduri europene pentru același proiect. Incompatibilitatea a fost lăsată deoparte, iar Direcția Națională Anticorupție (DNA) o cercetează în aceste moment într-un dosar ținut mai mult la secret. Demnitatea a fost mai mult în viziunea platonică, pentru că niciunul dintre angajați nu s-a supărat când au primit banii europeni de la apropiatul lor, la acea vreme ministrul Muncii.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.