Fonduri APIA, obţinute pe nedrept! Procurorii DNA au trimis în judecată 17 persoane

1196

Procurorii DNA au trimis, miercuri, în judecată 17 persoane acuzate de obţinerea de fonduri europene pe nedrept, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), în baza unor documente false. APIA are de recuperat câteva milioane de lei, motiv pentru care s-a constituit parte civilă în cele 8 dosare ajunse pe masa judecătorilor de la tot atâta instanţe din România.

 

 

Un prim dosar, în care sunt inculpate trei persoane fizice şi o persoană juridică, a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Suceava.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

ISOPESCUL CAMELIA – MARIANA, la data faptei administrator al SC Melifabi SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC MELIFABI SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ISOPESCUL ADRIAN – ȘTEFAN pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

HORĂNDĂU VASILE, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 29 aprilie 2011, a fost înregistrată la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit o cerere, prin care beneficiarul SC Melifabi SRL, prin reprezentantul său Isopescul Camelia – Mariana, a solicitat finanțarea din fonduri nerambursabile a unui proiect ce privea execuția unor lucrări de construcții și achiziția de echipamente adecvate unei ferme de reproducere suine (porci).
„Pentru a maximiza valoarea totală eligibilă și implicit contribuția nerambursabilă, în bugetul indicativ anexat cererii de finanțare, inculpatul Isopescul Camelia – Mariana a depus la autoritatea contractantă mai multe documente false ce reprezentau oferte cu prețuri pentru bunurile necesare proiectului, în scopul de a supraevalua cheltuielile necesare achizițiilor de utilaje.
Întrucât prețurile de achiziție menționate de aceasta nu se încadrau în limitele din baza de date a autorității contractante, pentru justificarea acestora, alăturat cererii de finanțare au fost atașate mai multe documente false reprezentând oferte cu prețuri pentru bunurile necesare proiectului, depuse de SC Melifabi SRL la autoritatea contractantă”, arată sursa citată.
În baza ofertelor depuse, comisia de evaluare a ofertelor a desemnat drept câștigătoare oferta unei societăți comerciale administrată de inculpatul Horăndău Vasile, înființată cu doar câteva luni înainte de procedura licitației.
„Relația contractuală dintre clientul SC Melifabi SRL și societatea administrată de inculpatul Horăndău Vasile a fost una formală, inițiată de inculpații Isopescul Adrian – Ștefan și Isopescul Camelia – Mariana cu scopul de a deține controlul total asupra executării obiectivului. Mai exact obiectivul urma să fie executat de inculpați cu mijloace și resurse proprii și cu costuri rezonabile, urmând însă să prezinte la autoritatea contractantă facturi emise de societatea câștigătoare a licitației, la prețuri supraevaluate, lucru care s-a și întâmplat.

Odată ce sumele facturate de firma respectivă către SC Melifabi SRL erau încasate de la autoritatea contractantă și virați în contul bancar al SC Melifabi SRL, de aici erau transferați de inculpatul Isopescul Ștefan – Adrian în contul bancar al societății care executa proiectul.
De aici, sumele de bani fie au fost ridicate de inculpatul Horăndău Vasile în numerar, fie au fost virate în conturile unor societăți cu „comportament fiscal tip fantomă”. Apoi, din acele conturi, erau ridicate în numerar, după care, în ambele situații, sumele erau predate inculpatului Isopescul Adrian – Ștefan.
În urma acestor demersuri, SC Melifabi SRL a primit în trei tranșe de la autoritatea contractantă suma totală de 3.256.502 lei”, susţin procurorii.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 2.729.845 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

Potrivit DNA, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Isopescul Camelia – Mariana, Isopescul Adrian – Ștefan și SC Melifabi SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Un alt dosar, instrumentat de procurorii DNA Piteşti, în care sunt inculpate patru persoane fizice, dintre care un fost primar, va fi judecat de magistraţii Tribunalului Piteşti.

Potrivit comunicatului DNA, în acest dosar au fost trimişi în judecată:

BEREVOIANU CORNELIU, la data faptelor primar al comunei Nucșoara, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la fals intelectual, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

BĂLĂIANU NAE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– complicitate mijlocită în forma complicității la instigare la fals intelectual în formă continuată,

BERJEA LEONTINA-VERONICA, la data faptelor referent superior în cadrul Primăriei comunei Nucșoara, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

FULGA LIVIU, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 23 mai 2011, Bălăianu Nae a solicitat Primăriei comunei Nucșoara deschiderea unei poziții de rol fiscal pentru Obștea Scărișoara Mică, în al cărei reprezentant se erija, deși aceasta nu dobândise personalitate juridică și nu i se reconstituise vreun drept de proprietate în muntele Scărișoara Mică. Cu aceeași ocazie el a solicitat și eliberarea unei adeverințe pentru A.P.I.A. pe numele obștii, arătând că suprafața obștii de 133 ha nu este inclusă în domeniul public al comunei.
„Toate aceste demersuri, respectiv de constituire a Obștii Scărișoara Mică și de deschiderea poziției de rol agricol au fost realizate în scopul creării unei aparențe de legalitate cu privire la dobândirea dreptului de proprietate a obștii Scărișoara Mică asupra terenului în suprafață de 133 ha din muntele cu același nume, aflat pe raza administrativ-teritorială a comunei Nucșoara, județul Argeș.
În continuare, inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localității Nucșoara, județul Argeș, a dispus efectuarea unor mențiuni false în registrul agricol al comunei Nucșoara, județul Argeș, respectiv deschiderea poziției de rol agricol pentru Obștea Scărișoara Mică”, arată ancehtatorii.
Deoarece, Obștea Scărișoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obține nici sprijin financiar pe suprafață de la A.P.I.A.
Drept urmare, susţin anchetatorii, la inițiativa lui Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărișoara Mică să fie obținute fonduri europene, prin intermediul unei alte obști, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreședinte și contabil.
„În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (din cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărișoara) să încheie cu președintele obștii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafață, deși aceștia nu o dețineau în totalitate.
Ca urmare a încheierii acestui contract de comodat, inculpatul Bălăianu Nae a formulat o cerere la primăria Nucșoara prin care a solicitat transferul suprafeței de 133 ha de la Obștea Scărișoara Mică la cealaltă obște, cerere care a fost aprobată favorabil de inculpatul Berevoianu Corneliu.
În baza noilor mențiuni necorespunzătoare realității din registrul agricol al comunei Nucșoara, referitoare la încheierea contractului de comodat, inculpatul Berevoianu Corneliu a dispus eliberarea unei adeverințe de rol agricol pentru obștea respectivă, pe care a și semnat-o, care conține mențiuni false, fiind întocmită pe baza contractului de comodat ce conține date necorespunzătoare realității și a mențiunilor false din registrul agricol.
Ulterior, în baza documentelor false (contract de comodat și adeverință de rol fiscal) prezentate la A.P.I.A. Argeș de președintele obștei cu care se încheiase contractul respectiv, determinat și ajutat de inculpatul Bălăianu Nae, cu complicitatea inculpatului Berevoianu Corneliu, a fost obținut sprijin în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu (pajiști cu înaltă valoare naturală și practici agricole tradiționale) în campania 2011, în sumă totală de 312.257,10 lei”, precizează procurorii.

La data de 15 martie 2012, la Consiliul Local Nucșoara, județul Argeș, a fost înregistrat un contract de arendă, încheiat între Forma Asociativă Scărișoara Mică, reprezentată, prin membrii Consiliului de administrație Bălăianu Nae – președinte, Fulga Liviu – vicepreședinte, cu aceeași obște legal constituită, în calitate de arendaș. Obiectul contractului l-a constituit arendarea aceluiași teren, în suprafață de 133 ha, pășune alpină în muntele Scărișoara Mică, nivelul arendei fiind de 1.000 lei/an, contractul fiind încheiat pe o durată de 5 ani.
„Inculpatul Bălăianu Nae a determinat-o pe inculpata Berjea Leontina-Veronica să redacteze contractul de arendă, cerându-i să semneze contractul în numele său.
De asemenea, acesta le-a solicitat inculpaților Berjea Leontina-Veronica și Fulga Liviu să semneze contractul de arendă, la rubricile corespunzătoare reprezentanților „Arendator – Obștea Scărișoara Mică” , lucru pe care aceștia l-au făcut”, spun anchetatorii.
La data de 20 martie 2012, în registrul agricol al comunei Nucșoara, la poziția de rol agricol a Obștii Scărișoara Mică, au fost efectuate mențiunile corespunzătoare privind încheierea contractului de arendă respectiv.
Conform DNA, în cursul anului 2012, în baza documentelor false (contract de arendă, și adeverință de rol) prezentate și folosite la A.P.I.A. Argeș, președintele celeilalte obști, determinat și ajutat de inculpatul Bălăianu Nae, cu complicitatea inculpaților Berjea Leontina-Veronica și Fulga Liviu, a obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 324.754,46 lei.
„Și în anul 2013, s-a procedat în aceeași manieră, obștea respectivă fiind autorizată la plată în cadrul acelorași scheme de plată ca în anii anteriori, cu sumă totală de 352.086,53 lei”, se mai arată în rechizitoriu.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 987.616,54 lei la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Bălăianu Nae, Berevoianu Corneliu, Fulga Liviu și Berjea Leontina-Veronica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Un alt dosar în care este inculpată o singură persoană, instrumentat tot de procurorii DNA Piteşti, a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului POPESCU ION pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2012, l Popescu Ion a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de 35 ha pășune pe care nu o deținea în realitate.
„Concret, inculpatul, în calitate de președinte al comitetului ah-hoc al unei obști, pe baza unui proces-verbal întocmit în fals și-a aprobat arendarea pășunii obștii pe o perioadă de 14 ani, ulterior fiind încheiat un contract de arendă care a fost depus la A.P.I.A.
Prin acest demers, inculpatul Popescu Ion a obținut pe nedrept sprijin financiar nerambursabil în sumă totală de 226.564,63 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal”, precizează anchetatorii.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Popescu Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Un dosar similar va fi judecat la Tribunalul Olt şi a fost instrumentat de procurorii DNA Craiova, care i-au trimis în judecată pe TOMA MĂNDICĂ și IVAN FLOREA pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
– fals în declarații, în formă continuată,

GHEORGHE IONELAȘ pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în declarații.
„În perioada 2011-2014, inculpații Toma Măndică, Gheorghe Ionelaș și Ivan Florea au solicitat și obținut de la A.P.I.A. – Centrul Județean Olt, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, declarând nereal că utilizează diferite suprafețe de teren, cu acordul proprietarilor.
Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în cuantum total de 48.372,95 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal”, precizează anchetatorii.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Judecătorii de la Tribunalul Gorj vor avea şi ei de judecat un dosar instrumentat tot de procurorii DNA Craiova.

În acest dosar sunt inculpaţi MILITARU MIHAELA GEORGIANA, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,  complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,  fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte),  fals în declarații, şi MILITARU MARIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în declarații.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, iMilitaru Mihaela Georgiana și Militaru Marian au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false sau care conțineau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, pentru suprafețele de 25,35 respectiv 43 ha teren agricol, pe care nu-l dețineau în realitate.
„Ca urmare a acestor demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 36.374,77 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal”, precizează procurorii.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 40.600 lei, depusă la o unitate bancară pe numele Militaru Mihaela Georgiana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

 

Judecătorii de la Tribunalul Cluj vor avea o sarcină ceva mai uşoară, întrucât în dosarul instrumentat de procurorii DNA Cluj, cele trei persoane inculpate şi-au recunoscut vinovăţia şi astfel vor primi condamnări cu suspendare.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu inculpații

FEKETE ȘTEFAN-ANDREI cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată;

OLTEAN IOACHIM cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;

OLTEAN OVIDIU ANTON cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, inculpatul Fekete Ștefan Andrei, în urma unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Onacă Olimpiu Ioan, a acceptat ca acesta să depună pe numele lui la A.P.I.A. – Centrul local Turda cererea unică de plată pe suprafață pe anul 2014 privind arendarea suprafeței de 47,37 ha, demers în urma căruia a primit de la A.P.I.A. suma de 28.535 lei.
Concret, inculpatul Fekete Ștefan Andrei i-a pus la dispoziția inculpatului Onacă Olimpiu Ioan copie de pe actul de identitate, un extras al contului bancar deținut de acesta și l-a sprijinit la încheierea contractului de arendare întocmit în fals.
În aceeași perioadă, inculpatul Oltean Ioachim a depus un contract de arendare fals prin intermediul inculpatului Onacă Olimpiu Ioan, în cazul cererii unice de plată pe suprafață pe anul 2014 înregistrată la A.P.I.A. – Centrul local Turda, în baza căruia a primit fonduri europene nerambursabile în sumă de 36.072,14 lei.
În cursul anului 2014, inculpatul Oltean Ovidiu Anton, în urma unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Oltean Ioachim, a acceptat ca acesta să depună pe numele lui, la A.P.I.A. – Centrul local Turda, cererea unică de plată pe suprafață pe anul 2014, precum și alte documente întocmite în fals, demers în urma căruia primul inculpat a primit de la A.P.I.A. suma de 59.855 lei.
În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Oltean Ioachim a semnat la rubrica „Arendaș” trei contracte de arendare, ce au fost întocmite cu date nereale de către inculpatul Onacă Olimpiu Ioan și care au fost depuse ulterior la cele două cereri unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul local Turda.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal față de inculpatul Oltean Ioachim cu suma de 48.464,19 lei, față de inculpatul Oltean Ovidiu Anton cu suma de 50.140,02 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării plății până la data plății integrale a debitului principal.
Față de inculpatul Fekete Ștefan Andrei, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a solicitat obligarea acestuia la plata accesoriilor fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării plății până la data plății integrale a debitului principal.

„În prezența apărătorilor aleși, inculpații FEKETE ȘTEFAN-ANDREI, OLTEAN IOACHIM și OLTEAN OVIDIU ANTON au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– pentru Fekete Ștefan-Andrei pedeapsa de un an, 5 luni și 10 zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru Oltean Ioachim pedeapsa de un an, 11 luni și 10 zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru Oltean Ovidiu Anton pedeapsa de un an și 2 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
Obligă fiecare inculpat la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Fekete Ștefan-Andrei, Oltean Ovidiu Anton și Oltean Ioachim vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității, primii doi pe o perioadă de 60 de zile, iar ultimul pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Fekete Ștefan-Andrei, Oltean Ovidiu Anton și Oltean Ioachim, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj ”, precizează DNA.

La finele lunii decembrie 2016, Onacă Olimpiu Ioan a fost trimis în judecată şi într-un alt dosar, alături de alte cinci persoane, tot pentru fraude cu fonduri APIA. Onacă Olimpiu Ioan este acuzat în respectivul dosar de luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, folosirea instrumentelor false în formă continuată şi participație improprie la comiterea infracțiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată, faptele fiind comise în perioada 2009 – 2014.

 

 

Şi magistraţii de la Tribunalul Tulcea vor avea de judecat o cauză similară, în acest dosar fiind inculpată o singură persoană.

Astfel, pProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui GÎNDAC VALERIU, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 15 mai 2013, Gîndac Valeriu a formulat cererea unică de plată pe suprafață la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Tulcea, la care a anexat un document -„Declarația – Anexa 13” – în cuprinsul căruia se aflau semnăturile executate în fals ale membrilor asociației pe care o conducea.
„Acest document conținea mențiuni nereale în sensul că aceste persoane și-au dat acordul ca inculpatul Gîndac Valeriu să depună la A.P.I.A. cererea unică de plată pe suprafață în campania 2013 în numele membrilor asociației, că membrii acesteia nu vor depune cereri de plată în nume propriu pentru suprafețele pentru care a aplicat asociația și că își asumă responsabilitatea asupra cerințelor care condiționează acordarea sprijinului solicitat prin cererea unică de plată pe suprafață”, precizează procurorii.

Prin acest demers asociația respectivă a obținut suma de 199.143,03 lei din bugetul Uniunii Europene, reprezentând sprijin financiar în cuantum de 140.701,41 lei în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață – SAPS, respectiv sprijin financiar de 58.441,62 lei cu titlu de plăți compensatorii pentru zonă defavorizată de condiții naturale specifice.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 199.143,03 lei, reprezentând sprijinul financiar aferent campaniei 2013, sumă la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui teren ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 

Un al 8-lea dosar, în care este inculpată o singură persoană, va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Alba.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui UNGUREAN AUREL CRISTIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte).

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, Ungurean Aurel Cristian a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverințe având ca emitent Primăria Noșlac și contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
„Prin acest demers, inculpatul a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal”, susţin procurorii DNA.

În cauză s-a instituit sechestrul asigurător, până la concurența sumei de 43.977,11 lei, asupra bunurilor mobile și imobile, proprietatea lui Ungurean Aurel Cristian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ