Profmat Distribution SRL, firma administrată de Claudiu Marius Gabor, fiul lui Iosif Gabor, primarul comunei Milaş, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an, după ce, în 2016, s-a ales cu un „cadou” din partea Finanţelor de peste 3,4 milioane lei. S-a ajuns la varianta insolvenţei deoarece firma debitoare nu a reuşit să suspende actul administrativ fiscal. Per total, datoriile firmei se cifrează la aproape 9 milioane de lei.

 

 

 

Profmat Distribution SRL, cu sediul social în localitatea Milaş din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost înfiinţată în februarie 2010 de către Claudiu Marius Gabor, cu deţine 95% din părţile sociale, şi Maria Lidia Andreea Gabor, cu 5% părţi sociale, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor chimice. Un an mai târziu, locul Mariei Lidia Andreea Gabor este luat de Cosmina Teodora Gabor (fostă Iacob).

Din 2013, unic asociat a devenit SCARLET SYSTEMS LTD (Anglia), firmă reprezentată de Claudiu Marius Gabor, iar administrarea a fost preluată de LINEAR DEVELOPMENTS SRL (CUI: 16437525), societate administrată de Cosmina Teodora Gabor, şi unde ca acţionar figurează tot o firmă britanci – LILLERMAN CHEMICALS LTD.

De fapt, cele două firme din Anglia, SCARLET SYSTEMS LTD şi LILLERMAN CHEMICALS LTD, au cam acelaşi acţionariat, în persoana unui englez cu rezidenţă în România (Bucureşti) – Paul Richard Chennery.

 

În 2015, cifră de afaceri mare. La fel şi stocurile

 

Pe site-ului propriu – vopseleautolak.ro, Profmat Distribution SRL se autodescrie ca „o companie în plină expansiune”. De asemenea, se mai precizează faptul că oferă produse profesionale destinate industriei finisărilor auto şi susţine că, are colaborări „numai cu furnizori de renume, recunoscuţi pe plan mondial”.

Chiar dacă nu a strălucit în anii anteriori, în 2015, importatorul/distribuitorul de vopsele auto a reuşit să înregistreze, în premieră, o cifră de afaceri de 5.423.751 lei (peste un milion de euro).

Chiar dacă cifra de afaceri obţinută în 2015, pare la o primă vedere una foarte bună, surprinzător de mare, conform Supervizor.ro, în bilanţul anului respectiv este valoarea stocurilor – 4.980.369 lei. În plus, şi creanţele sunt impresionante, de 1.607.498 lei, adică aproape 30% din cifra de afaceri. Cu astfel de valori, nu e de mirare că datoriile au urcat până la 7.324.582 lei, dar demn de menţionat este faptul că, la data respectivă, capitalurile proprii erau uşor pozitive, iar profitul net a fost cu puţin peste 13.000 lei.

 

Cifră de afaceri şi mai mare în 2016, însă a ieşit pe pierdere

 

În 2016, cifra de afaceri a crescut şi mai mult, la 6.705.361 lei (aproape 1,5 milioane euro), însă bilanţul final nu a fost unul bun. Astfel, chiar dacă valoarea stocurilor a scăzut cu aproape jumătate din ceea ce era în anul anterior, respectiv la 2.034.892, datoriile au urcat la 9.196.638 lei, în timp ce creanţele aproape s-au dublat şi ele, ajungând la peste 3,3 milioane lei. În schimb, în 2016, capitalurile proprii au ajuns pe minus, valoarea înregistrată fiind de -3.415.678 lei. După ce s-a tras linie, firma din Milaş a ieşit cu o pierdere de peste 25.000 lei. În plus, în primăvara anului trecut a radiat trei puncte de lucru pe care le avea deschise în ţară, iar în toamnă a renunţat la nu mai puţin de alte16 puncte de lucru.

 

Fiscul i-a pus capac

 

Tot anul trecut, Profmat Distribution SRL a fost călcată de inspectorii Fiscului, vizită care s-a soldat (în iulie 2016) cu o decizie de impunere pentru suma de 3.436.148 lei, conform Supervizor.ro.

Într-o primă fază, compania controlată de Gabor a încercat să obţină în instanţă suspendarea executării acestui act administrativ, însă cererea i-a fost respinsă. Drept urmare, pasul următor a fost făcut în decembrie 2016, prin contestarea în instanţă a actului administrativ fiscal, însă un prim termen în acest proces a fost stabilit abia în luna martie anul acesta, astfel că este mai mult decât evident faptul că timpul a fost în defavoarea lui Gabor. În acest dosar, teoretic trebuia după primele două termene (martie şi aprilie) să fie pronunţată decizia instanţei, mai precis data de 12 mai, însă aceasta a fost amânată încă de două ori, ultimul termen fixat în acest sens fiind pe data de 23 iunie.

 

S-a cerut în insolvenţă

 

Cum variantele la care a recurs – suspendarea şi contestaţia actului fiscal – nu i-au fost favorabile, Profmat Distribution SRL a recurs la varianta insolvenţei. Pe 30 ianuarie 2017 a depus o cerere în acest sens, care a fost admisă, potrivit sursei citate, de judecătorul sindic Ilie Ursu de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud pe 10 februarie 2017, blocând astfel o licitaţie anunţată de AJFP Bistriţa-Năsăud.

La respectiva licitaţie anunţată de Finanţele din Bistriţa-Năsăud erau scoase la vânzare o serie de bunuri ale firmei, în valoare de circa 2,2 milioane lei. A fost vorba mai precis de nu mai puţin de 5 autoutilitare (Volkswagen, Fiat Dacia Dokker, Mercedes Vito), generator power station, câteva utilaje şi parte din stocul de marfă, care numai acesta avea un preţ de pornire de aproape 1,9 milioane lei.

 

Conform Supervizor.ro, în documentaţia depusă la dosarul nr.162/112/2017, debitoarea precizează că datoriile totale se ridică la 8.953.637,36 lei, iar „beneficiile obţinute în urma activităţii desfăşurate acoperă costurile cu energie, salarii şi asimilate, precum şi alte cheltuieli aferente, însă suma generată de impunerea AJFP impune deschiderea procedurii şi achitarea datoriilor pe baza unui plan de reorganizare“.

În cadrul procedurii de insolvenţă, atribuţiile de administrator judiciar provizoriu sunt îndeplinite de ULTRALEX SPRL Bistriţa, iar termenul limită de înscriere la masa credală a fost până pe data de 27 martie 2017. Pe data de 19 mai au fost soluţionate de către instanţă contestaţiile la înscrierea în tabelul preliminar de creanţe, un nou termen fiind fixat abia în luna octombrie, evident după vacanţa judecătorească.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.