Patru sute de mii de lei a pus la bătaie, anul acesta, Primăria Bistriţa pentru finanţarea unor proiecte din fonduri nerambursabile de la bugetul local. Printre titularii proiectelor declarate câştigătoare, regăsim nume care an de an primesc sume importante din astfel de fonduri nerambursabile. Unii nici măcar nu s-au sinchisit să schimbe numele proiectelor. Un alt aspect interesant este că anul acesta, Societatea de Concerte, abonată la banii publici nerambursabili de la bugetul local, nu mai apare printre solicitanţi.

 

Nu mai puţin de 68 de proiecte au fost depuse anul acesta de societatea civilă pentru a obţine finanţări nerambursabile de la bugetul local. Din acest număr total, doar 33 îşi împarte cei 400.000 lei puşi la bătaie de municipalitatea bistriţeană. Din 2012 încoace, Primăria Bistriţa a împărţit sume similare care au avut aceeaşi ţintă – finanţarea nerambursabilă a proiectelor depuse de societatea civilă, însă niciodată nu s-a făcut public un raport din care să reiasă dacă proiectele şi-au atins obiectivele propuse şi modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi.

Pe nu mai puţin de opt domenii au putut fi depuse proiecte pentru a obţine finanţări nerambursabile de la bugetul local de către persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii. Anul acesta au fost depuse 68 de proiecte, cu trei mai puţine faţă de anul trecut, în timp ce în 2012 au fost 67.

 

„Memoria caselor”, finanţat de trei ani încoace

Din cei 400.000 de lei, cea mai mare sumă a fost alocată secţiunii cultură, unde 100.000 lei au fost împărţiţi unui număr de opt proiecte din cele 21 depuse. Restul secţiunilor – tineret, protecţia mediului, sport, educaţie, social, relaţii internaţionale şi interdisciplinar – au beneficiat de sume cuprinse între 300.000 şi 50.000 lei.

Cele mai mari sume au fost alocate tot în cadrul secţiunii de cultură, unde două proiecte au fost recompensate cu câte 20.000 de lei. Este vorba de proiectul intitulat „Memoria Caselor” al Fundaţiei Liviu Rebreanu şi de proiectul „Conferinţa Naţională a bibliotecilor şi bibliotecarilor 2014” ce aparţine Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Legat de cele două proiecte sunt lucruri care vrei nu vrei sar în ochi. Proiectul „Memoria Caselor” al Fundaţiei Liviu Rebreanu apare şi pe lista proiectelor finanţate anul trecut, an în care i s-a alocat 25.000 lei, dar şi pe lista din anul 2012 când a primit o finanţare de 20.000 lei

În ceea ce priveşte Biblioteca Judeţeană, această instituţie este subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud de la care beneficiază de sume generoase de la bugetul judeţului. Anul acesta spre exemplu CJ BN a prevăzut alocarea a nu mai puţin de 1,8 milioane lei pentru instituţia din subordine.

Pe lista proiectelor depuse şi aprobate spre finanţare regăsim un al nume cunoscut, cel al Fundaţiei Nosa, care a primit finanţare atât în 2014, cât şi în 2013. Pentru proiectul depus anul trecut, fundaţia a primit o finanţare de 25.000 lei, în timp ce anul acesta a primit 19.000 lei.

 

Nume cunoscute şi la „tineret”

Pe lista proiectelor finanţate anul acesta întâlnim şi alte nume cunoscute. Spre exemplu, la secţiunea „tineret” apare finanţat proiectul depus de Asociaţia Euro Tin – Petrece-ţi timpul liber activ, sănătos şi informat – suma alocată fiind de 13.500 lei. În 2013, aceeaşi asociaţie a primit din fonduri nerambursabile de la bugetul local suma de 15.000 lei pentru un proiect depus la aceeaşi secţiune, iar în 2012 a beneficiat de o sumă identică.

La secţiunea protecţia mediului doar două proiecte au primit finanţare din cele trei depuse. Este vorba de proiectul „Forum energie + 20 pentru o lume în schimbare”, ce aparţine GAL Ruralis, pentru care finanţarea primită se ridică la 14.495 lei. Şi anul trecut GAL Ruralis şi-a regăsit proiectul depus pe lista celor finanţate, însă suma alocată a fost mult mai mică, de doar 6.000 lei.

Cel de-al doilea proiect finanţat la această secţiune aparţine Fundaţiei „Cercetaşii bistriţeni”, care a primit 15.000 de lei pentru „Cetatea Bistriţei văzută prin ochii copiilor”. În 2013, aceeaşi fundaţie a primit o finanţare de 15.000 lei, iar în 2012 a primit 10.000 lei.

 

Greco-romane şi karate, an de an

În cadrul secţiunii „sport” au fost depuse nu mai puţin de zece proiecte din care doar patru au primit undă verde pentru finanţare. Astfel, regăsim pe lista de anul acesta Clubul Sportiv Karate care pentru proiectul „Educaţie prin sport” a primit 12.520 lei. Acelaşi club a primit şi anul trecut finanţare pentru un proiect cu nume identic – Educaţie prin sport – suma alocată fiind de 12.000 lei. Numele clubului îl regăsim pe lista cu proiecte finanţate şi în 2012, cu 16.650 lei.

Finanţare a primit şi Clubul Sportiv Hercules, atât anul acesta, cât şi anul trecut. În 2013 a primit o finanţare de 11.125 lei pentru proiectul „Educaţie, sănătate, performanţă prin lupte greco-romane”, în timp ce anul acesta finanţarea s-a ridicat la 10.000 lei pentru proiectul „Luptele greco-romane la porţile performanţei”.

 

Educaţia şi socialul au abonaţii lor

În cadrul secţiunii „educaţie”, trei proiecte au primit finanţare din cele opt depuse în total. Astfel, Fundaţia Inocenţi a primit o finanţare în valoare de 14.900 lei pentru proiectul „ne pregătim pentru şcoală”. Numele fundaţiei îl regăsim şi în cadrul secţiunii „social”, unde pentru proiectul „Socializare şi reintegrare socială pentru copii/tineri cu dizabilităţi” a primit 14.835 lei. Anul trecut, proiectele depuse de Fundaţia Inocenţi nu a primit undă verde din partea municipalităţii bistriţene, în schimb în 2012 proiectul depus – Copiii romi sunt la şcoală – a fost finanţat cu suma de 14.850 lei.

Începând cu 2012, Asociaţia Benita a primit de fiecare dată aceeaşi sumă – 15.000 lei – pentru proiecte depuse la secţiunea „social” care poartă acelaşi nume – Grădiniţa Socială Benita. În cadrul aceleiaşi secţiuni găsim şi alte nume întâlnite şi în alţi ani. Astfel, Asociaţia „Clubul Amazoanelor” a primit anul acesta o finanţare în valoare de 9.000 lei pentru proiectul „Mergi la control. Când suferi tu, sufăr şi eu”, în timp ce anul trecut, pentru un proiect cu nume similar – Mergi la control. Află că eşti bie – a primit o finanţare de 10.000 lei. În 2012, aceeaşi asociaţie a primit suma de 15.000 lei pentru proiectul „Diagnosticarea timpurie salvează vieţi”.

Fundaţia Bucurie a primit tot în cadrul secţiunii „social” 15.000 lei pentru proiectul „Centru de asistenţă şi îngrijire pentru tinerii cu handicap mintal”. Anul trecut, fundaţia a depus un proiect intitulat „Centru de zi pentru grup defavorizat de tineri cu dizabilităţi”, însă acesta a fost respins, deşi cu un an înainte, un proiect ce purta un nume similar – Centru de zi cu persoane cu dizabilităţi – a fost finanţat cu suma de 15.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.