Ei, ce mufa o sa ia complexul financiar-bancar care-l sustine pe presedintele Marius Nicoara la sefia Consiliului Judetean Cluj! PNL se afla într-o situatie asemanatoare cu cea a PSD de acum patru ani, când Ioan Rus era, candidatul partidului de guvernamânt la Primaria Clujului. Amândoi sunt si au fost sustinuti de cel mai important grup de afaceri din Cluj, sa-i spunem „grupul de pe lac”. În plus, Ioan Rus venea, în acea vreme, de pe pozitia ministrului de Interne al tarii care reusise sa elimine vizele de intrare pentru cetatenii români în UE si cu o adevarata istorie a reformei în MIRA. Emil Boc se afirmase, în schimb, ca un stralucit orator în Parlament, un mic David al PD, pe atunci un partid pe cale de extinctie din cauza ofensivei pesediste, ca cea mai percutanta voce a opozitiei în spatiul public. Acum patru ani, candidatura lui Emil Boc la Primaria Clujului a fost privita cu scepticism de multi dintre comentatorii scenei politice clujene, inclusiv de catre mine, dar victoria sa, surprinzatoare totusi în acel moment, s-a pecetluit pentru multi ani viitorul PSD în Ardeal în general, si în Cluj în special. Inflexibilitatea lui Rus de a oferi cele doua posturi de vicepresedinte al CL UDMR-ului a pecetluit soarta acestui partid în 2004. PNL prin Marius Nicoara a oferit UDMR atunci ceea ce PSD n-a vrut sa dea, posturile de vicepresedinte, si a reusit cu atât de putini consilieri sa conduca Consiliul Judetean Cluj timp de patru ani. O paralela cu guvernul Tariceanu se impune, desi sustinerea în legislativul local-national era extrem de fragila, atât Marius Nicoara, cât si Tariceanu au supravietuit. Fata îndoiala ca Marius Nicoara, daca abordam partile pozitive ale mandatului sau, a deschis judetul investitiilor straine. Climatul de afaceri s-a schimbat radical fata de perioada 1992-2000. Sigur, daca am fi rautaciosi am spune ca judetul a fost deschis investitiilor straine doar atunci când firmele autohtone, apropiate celebrului „grup de pe lac” au fost destul de puternice sa lucreze pentru marile societati straine carora acum li s-a dat „verde” sa intre în judet. Dar nu suntem rautaciosi. Marius Nicoara se poate lauda cu niste investitii palpabile.
Spre deosebire de Nicoara, Boc a deschis Clujul pentru toata lumea si este clar ca schimbarea care a survenit în Cluj datorita caderii nenorocirii ce a fost Funar, se vede exceptional. Clujul a ajuns în patru ani orasul cel mai scump la capitolul imobiliar din România, cu exceptia Capitalei, si orasul în care românii au cel mai mare venit, tot cu exceptia Capitalei. Si ce este mai important, Boc nu a practicat capitalismul de cumetrie, nici macar capitalismul „de pe lac”, desi a fost curtat de nenumarate ori si în nenumarate ocazii.
Este clar pentru oricine ca Emil Boc va câstiga Primaria, probabil chiar din primul tur de scrutin. De aceea, cu lasitate, PSD si PNL Cluj nu si-au nominalizat înca candidatii. Pentru ca nu-i au!!! Liberalii au fost atât  de penibili încât si-au amânat lansarea candidatului la Primaria Cluj „din motive tehnice”. Pentru ca „nu este în Cluj”. Doamne fereste! Dar unde este? Campania începe peste trei saptamâni si ei nu au candidat! PSD Cluj, mai subtil, spune ca îl va nominaliza la urma, dupa toate celelalte partide. Vai si amar! Au trecut patru ani peste ei si nu au pregatit un contracandidat pentru Boc, iar aceasta se va vedea la vot. În plus, PNL si-a asasinat organizatia municipala, Adrian Popa, un tânar briliant plecând cu toti consilierii, mai putin unul – sotul Luciei Morariu, patron la Eximtur, iar PSD l-a îndepartat pe cel mai bun consilier judetean, un om de un echilibru rar si cu o experienta exceptionala. Deci, sa recapitulam. PNL si PSD Cluj si-au îndepartat singurii oameni de valoare pe care îi aveau: Adrian Popa si Stefan Dimitriu. Si nu au candidati pentru Primaria Cluj….Si acum urmeaza pentru ei vestile proaste: 75% din populatia judetului Cluj este urbanizata si aproape 50% traieste în Cluj-Napoca. Cluj, Turda si Câmpia Turzii vor fi conduse de primari PD-L. PNL nu a obtinut decât 10% dintre voturile clujenilor la europarlamentare, iar presedintia Consiliului Judetean se ia din primul tur cu majoritate relativa. Ca asteptare de vot PNL este pe locul al IV-lea, dupa PD-L, UDMR si PSD. Chiar daca Alin Tise care vine cu un 33-35% în spate, nu ar fi extrem de bun, ceea ce este discutabil, oricum va câstiga. Aceasta este „mufa” pentru „grupul” de pe lac.

Liviu Man   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.