Cutremur mare în compania bistriţeană Filadelfia Group, după ce procurorii DIICOT din judeţul Alba au efectuat, săptămâna trecută, mai multe percheziţii la sediul firmei, dar şi la domiciliile administratorilor, în Bistriţa şi în Şintereag.

În urma descinderilor, Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău, administratorii companiei bistriţene, au fost reţinuţi de anchetatori pentru 24 de ore şi mai apoi prezentaţi instanţei Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorii din Alba au respins solicitarea procurorilor şi au dispus ca ambii inculpaţi să nu părăsească ţara.

Săptămâna trecută procurorii DIICOT Alba au descins în mare secret la sediul firmei de transport bistriţene Filadelfia, dar şi la domiciliile administratorilor acesteia, Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău. Percheziţiile efectuate de oamenii legii au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat.

Doi angajaţi ai companiei arestaţi în martie pentru trafic de minori

Compania bistriţeană este monitorizată de mai multă vreme de procurorii DIICOT, suspiciunile care planează asupra acesteia, potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, fiind de evaziune fiscală. Dar aceasta nu este singura problemă a firmei, întrucât în martie anul acesta, un agent comercial din Vâlcea al SC Tabita Tour SRL, dar şi un şofer ale aceleiaşi firme, au fost arestaţi, sub acuzaţia de trafic de minori.

SC Tabita Tour face parte din Fildelfia Group şi îi are ca administratori tot pe Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău.

În martie 2013, directorul de vânzări pe zona sud al societăţii Tabita Tour, care face parte din grupul Filadelfia, Romulus Dumitrescu, din Vâlcea, a fost arestat preventiv la propunerea DIICOT Alba Iulia pentru trafic de minori. În acelaşi dosar mai este arestat Mihai Claudiu Uveges din Braşov, şofer la aceeaşi firmă. Un alt inculpat, şofer şi el, este cercetat în libertate după ce a fost de acord să coopereze cu anchetatorii. O a treia persoană arestată este o femeie din Galaţi, Luminiţa Magheru, în timp ce mama acesteia – Viorica Vieru, în vârstă de 71 de ani, este cercetată în libertate. Romulus Dumitrescu, Mihai Claudiu Uveges, Luminiţa Magheru şi Viorica Vieru au fost acuzaţi că au racolat minore şi le-au transportat în Spania, în scopul practicării prostituţiei.

Cele două femei sunt recidiviste. Astfel, Viorica Vieru a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de cocaină la Tribunalul Galaţi, în timp ce fiica acesteia a primit şi ea trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani pentru trafic de minori.

Tabita Tour, acuzată de atentat ecologic

Numele Tabita Tour a mai fost implicat într-un scandal în 2010, când societatea era acuzată că ar fi amplasat hidrocentrale pe râul Neagra Broştenilor din judeţul Suceava, hidrocentrale care au dus la producerea „unui grav atentat ecologic”. Afacerea a fost posibilă, potrivit Jurnalul Naţional, sub oblăduirea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava de la acea vreme, Gheorghe Flutur, dar şi cu ajutorul ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Suspiciuni de evaziune fiscală

Pe lângă traficul cu minori, acum asupra companiei Filadelfia Group planează şi suspiciuni de evaziune fiscală. Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, veniturile înregistrate de firma de transport de pe urma activităţii de coletărie nu au fost înregistrate în totalitate în evidenţele contabile.

În urma percheziţiilor efectuate la Bistriţa şi Şintereag, cei doi administratori ai firmei – Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău –  au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pentru 24 de ore şi duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cererea procurorilor a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Alba, însă aceştia au dispus faţă de inculpaţi măsura obligatorie de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi a fost declarat recurs, competenţa de soluţionare revenind Curţii de Apel Alba Iulia.

Administratorii spun că au fost doar audiaţi

Administratorii Filadelfia Group susţin într-un drept la replică remis instituţiilor de presă bistriţene, că anchetatorii nu au găsit nicio neregulă, iar ei au fost chemaţi doar la audieri. Că nu este aşa stă mărturie portalul instanţelor de judecată – Tribunalul Alba – unde apare dosarul cu nr. 3230/107/2013 în care este menţionat numele celor doi, obiectul fiind, aşa cum am precizat mai sus „propunerea de arestare preventivă a inculpatului”.

Filadelfia este un grup bistriţean de firme cu activităţi în mai multe domenii – transport rutier de persoane, intern şi internaţional (Tabita Tour), turism (Filadelfia Turism), asigurări (DirektAsig), transport de marfă (Filadelfia Marfă) şi construcţii (Filadelfia Construcţii).

Grupul de firme Filadelfia, controlată de familia Sighiartău, numără peste 300 de angajaţi, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri totală de peste 68 milioane de euro.

Afaceri prospere

Clanul Sighiartău nu deţine doar Fildelfia Group, ci şi alte societăţi comerciale. Rude apropiate ale celor doi administratori ai companiei Filadelfia deţin o altă firmă – SC Automobile Service SRL – care are o bună colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi cât a fost condus de Liviu Rusu, dar este foarte posibil şi sub Radu Moldovan.

În 2011, sub preşedinţia lui Liviu Rusu, Consiliul Judeţean a achiziţionat prin licitaţie trei autoturisme Dacia. Suma pusă la dispoziţie atunci de CJ BN era de 114.561 lei, însă achiziţia a fost cu aproape o mie de lei mai mult, în condiţiile în care a existat un singur ofertant – SC Automobile Service SRL Bistriţa. Trebuie menţionat că din suma cheltuită în 2011 de CJ BN pentru cumpărarea celor trei maşini, peste 6.000 de euro erau subvenţionaţi de stat prin Ministerul Mediului prin programul Rabla, iar restul au fost asiguraţi de la bugetul judeţean.

Acum, actuala conducere a CJ BN vrea doar două autoturisme, în timp ce suma este mult mai mare, circa 10.000 de lei, mai precis 124.044 lei, însă banii sunt asiguraţi toţi de la bugetul instituţiei. Deschiderea ofertelor a avut pe 28 mai, iar în curând va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.

Automobile Service SRL are pe lângă cei doi asociaţi persoane fizice – Toadere Andrei şi Murza Sighiartău Mihai, şi un asociat persoană juridică – SC Comautosport SA, firmă la care este asociat şi consilierul judeţean democrat-liberal Robert Sighiartău.

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.