ProVino: vin, arta, gastronomie

Cei mai importanti producatori de vin din tara, precum si distribuitori de vinuri de peste hotare, se intalnesc in luna martie la Cluj-Napoca cu publicul si specialistii din industria de ospitalitate. In perioada 15 – 18 martie, la Grand Hotel Napoca va avea loc prima editie a ProVino – Festival de vin – Arta – Gastronomie. Provino va fi un festival complex, in care expozitiile si degustarile de vin vor fi insotite de evenimente culinare  si vernisaje de arta.

Abplus Events, organizatorul ProVino, isi propune ca festivalul sa promoveze arta, cultura vinului si stiinta gastronomica si sa ofere publicului vizitator oportunitatea de a lua parte la o serie de evenimente interactive si educative. Prima editie PROVINO reuneste la Cluj-Napoca producatori, importatori si distribuitori de vinuri, companii din industria conexa si auxiliara, precum si reprezentanti ai segmentului HoReCa, oenologi, somelieri, degustatori autorizati, maestri bucatari si pasionati de vinuri din Transilvania.

In cadrul festivalului vor avea loc mai multe evenimente speciale. Prima zi, 15 martie, va fi o zi cu circuit inchis, dedicata exclusiv reprezentantilor HoReCa din Transilvania si oficialitatilor publice din regiune. In zilele urmatoare, publicul va avea posibilitatea de a participa la degustari colective, sub indrumarea degustatorilor autorizati si somelierilor, unde va fi initiat in aceasta arta. La fiecare sesiune de degustari vor fi prezentate 6 sortimente de vin din fiecare soi – albe, rosii, roze, efervescente, vinuri traditionale romanesti si vinuri internationale.

Punctul central al festivalului ProVino va fi expozitia de vinuri, in cadrul careia isi vor prezenta produsele producatorii din tara si distribuitorii soiurilor din strainatate. Un alt fel de expozitie este cea patronata de Universitatea de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca: ArtExpo la ProVino promoveaza creatiile artistilor plastici si va cuprinde ateliere de lucru neconventionale. Ioan Sbarciu a declarat ca UAD este la a treia participare la astfel de evenimente. „Suntem incantati ca suntem implicati in organizarea unui festival si sper ca asta sa-si aduca un aport important, sa fie incantati organizatorii”, a declarat fostul rector al UAD.

In 17 martie va avea loc Scoala Vinului, adresata managerilor, somelierilor, ospatarilor restaurantelor si pensiunilor din Transilvania, dar si pasionatilor de vin, care vor invata cum sa aprecieze un vin bun, dar si tehnici de servire si asociere a vinului cu mancarea. In aceeasi arie de interes intra si show-urile gastronomice care vor avea loc in fiecare zi a festivalului, la care bucatari de la Good Food, restaurantul Tokyo si scoala de bucatari Bella Italia vor gati pe o scena in fata publicului, fiecare fel de mancare fiind, bineinteles, asociat cu sortimente de vin.

Petrecerile nu vor lipsi la festivalul ProVino. Vineri si sambata vor avea loc serile Wine, Art & Gastronomy, in care pasionatii se vor putea bucura de creatiile artistilor clujeni in compania muzicii si a vinurilor bune. Spectacolele culinare vor fi urmate de degustari si concerte de muzica jazz, blues si muzica veche. Sambata va avea loc Black & Wine Party, la care vor fi prezenti si producatorii, de vin, pentru a recomanda cele mai alese sortimente.

Printre partenerii ProVino se numara Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Five Continents, Grand Hotel Napoca, Vinul. Ro si Millesime (centrul de cultura si civilizatie a vinului). Cezar Ion, publisher Vinul.ro, a declarat, privitor la ProVino: „Ma bucur foarte mult ca vinul a ajuns la un nivel pe care, de fapt, il merita dintotdeauna. Un nivel de eleganta accesibila, un nivel de excelenta, si unul din cele mai importante motive pentru care suntem aici este de a promova aceasta cultura a normalitatii. Intr-adevar, vinul e o arta, o arta care trebuie savurata de toata lumea. E un foarte mare pas inainte si se vede o maturizare atat a industriei, cat si a consumatorilor. E unul din acele evenimente care va aduce vinul mult mai aproape de public.”

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.