În urma unor controale efectuate miercuri de poliţişti, jandarmi şi reprezentanţii Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud la societăţile care prelucrează lemn de pe Valea Budacului şi din Prunu Bîrgăului, au fost confiscaţi 120 mc de material lemnos pentru care nu existau documente legale. Totodată, oamenii legii au aplicat amenzi de peste 11.000 lei.

 

Potrivit IPJ BN, la data de 3 mai a.c., polițiștii  Postului de Poliție Comunal Dumitrița, cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru combaterea delictelor silvice, împreună cu personalul din cadrul Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud și cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud au efectuat o acțiune pentru prevenirea și combaterea debitării, expedierii, sustragerii și transportului ilicit de material lemnos.

Cu această ocazie au fost verificate mai multe instalații de debitare a materialului lemnos, aparținând unor societăți, cu sediul pe Valea Budacului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că, dintr-un depozit de material lemnos, s-ar fi expediat cantitatea de 44 mc material lemnos, fără proveniență legală, aspect ce rezultă din diferențele de stoc scriptic și faptic.

Ca urmare a neregulilor constatate, a fost reținută în vederea confiscării cantitatea de 44 mc material lemnos, în valoare de 5.060 lei și a fost aplicată o sancțiune contravențională la Legea 171/2010 în valoare de 5.000 lei.

 

În aceeaşi zi, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru combaterea delictelor silvice împreună cu polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bîrgăului și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud au efectuat un control la o societate de depozitare a materialului lemnos, cu sediul pe raza localității Prundu Bîrgăului.

În urma verificărilor s-a stabilit că societatea deținea cantitatea de 76 mc de material lemnos, într-un depozit neautorizat.

Cu această ocazie, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională, în valoare de 6.000 lei și au ridicat în vederea confiscării material lemnos în valoare de 12.160 lei.

 

 

2 COMENTARII

  1. Desfiintzarea Garzii Forestiere si infiintzarea Politiei ( sau Jandarmeriei ) Padurilor, Apelor, Mediului si Fondului Cinegetic … este solutia cea mai viabila , pentru stoparea fenomenului destructiv care se manifesta astazi in aceste domenii . Garda Forstiera, ( desi are grade ce seamana cu ale militarilor … ) nu-i institutie de „Politie a Statului ” … Ea nu are nici macar atributiuni de sprijin al silvicultorilor, sa apere si sa pazeasca padurile care dispar sistematic … ci doar constata faptul ca acestea ” nu mai exista ” … si imediat ” intocmesc acte de penalizare fata de padurarul ” care efectiv nu poate stapani acest fenomen , deoarece :
    – singur pe o suprafata mare de padure , nu are cum fi omniprezent 24 de 0re din 24, peste tot ;
    – Padurarul nu are dotarea si instrumentele prin care sa faca „munca de politie „… si majoritatea timpului sau, are doar o geanta, un carnet de contraventii si un ciocan forestier la el … , singur, pe jos si fara nici un „martor ocular ” … care sa poata fi cuprins in actele inceheiate … si fara de care, actele sale sunt aproape „nule de drept „…
    – atriburtiunile lui principale sunt de administrare a padurii si nu de paza efectiva ;
    – Zona lui de responsabilitate, nu este imprejmuita cu gard si prin ea exista o sumedenie de drumuri forestiere si cai de acces nelimitat al cui vrea si doreste … sa mearga pe ele , pe jos, calare ori cu atelaje sau masini … ;
    – Pentru documentarea infractiunilor si contraventiilor la domeniul forestier, niciodata padurarul nu are „martori ” in padure … si permanent este singur, iar „recunoasterea la cioata” … este proba principala pentru incrimarea „taierii ilegale ” ;
    – Daca faptuitorul nu este prins in flagrant, n-ai cum face dovada infractiunii , decat a faptului ca are asupra lui lemne fara forme legale … si daca-l prinde cineva in flagrant, instantele nu-i retin in sarcina toti copacii taiati in acea zona ci efectiv numai „copacul taiat ” atunci in acel moment cand a fost prins in flagrant si daca exista martori … si automat valoarea pagubei esta una care sa nu-l poata incrimina … ;
    Repet … faptul ca in aceste conditii, „prinde orbul si scoate-i ochii” daca poti … ! Este usor sa fie „azvarlite ” toate pagubele silvice in spinarea padurarilor si a sefilor de ocol…
    Adevarul este ca „cineva” in aceasta tzara, efectiv nu vrea sa stopeze delictele silvice si ceea ce se intampla cu poluarea apelor, mediului si cu distrugerea fondului cinegetic … ! OARE CINE , daca nu politrucii nostri dragi, care se fac ca nu stiu si nu vad acest fenomen… pentru in mod sigur exista ele niste interese ascunse … de ” baieti foarte destepti ” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.