Expoziţie cu documente donate de bistrițeni Arhivelor Statului

105

Cu prilejul împlinirii a 186 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Naţionale ale României în sala de expoziţii și festivităţi a Serviciului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Arhivelor Statului a fost organizată o expoziţie cu documente donate de bistriţeni.

arhive4
„În ultimii ani au fost făcute donaţii de documente importante către instituţie și parte dintre ele au fost expuse. Amintim Registrul parohial donat de profesorul Viorel Rus cu înregistrări de nașteri, botezuri, decese etc. de după 1848. De asemenea, reţine atenţia din donaţia «Liviu Păiuș», pe lângă manuscrise, fotografia a doi delegaţi din Rodna participanţi la Marea Unire. Scriitorul Teodor Tanco a donat corespondenţa cu diverse personalităţi, de asemenea, ziaristul Gavril Moldovan a donat mai multe scrisori. Dr.dr. Ana Tătar ne-a dăruit mai multe vederi cu Japonia, precum și corespondenţă, studii de fonetică publicate în aceeași ţară”, a spus șefa Serviciului Judeţean, Cornelia Vlașin, potrivit mesagerul.ro

arhive2
Cornelia Vlașin a prezentat medalii și insigne pe care le-a obţinut în muncă fostul primar al Bistriţei Vasile Moldovan, iar prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta a donat lucrarea sa de doctorat, susţinută la Universitatea Babeș-Bolyai.

De o valoare rară este un manuscris semnat Spiru Haret, de asemenea, de amintit şi scrisorile din Primul Război Mondial sau documentele pentru arhiva „Solomon Haliţă”.
„Arhivele bistriţene se pregătesc de pe acum pentru Centenarul Unirii, editând cărţi, pregătind expoziţii în colaborare și cu alte instituţii judeţene. Suntem o instituţie de aproape aceeași vechime cu Armata Română, cu funcţionare neîntreruptă”, a mai spus Cornelia Vlașin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ