Luna aceasta se împlinește un an de când Gazeta de Bistrița a început dezvăluirile despre mafia bistrițeană a licitațiilor trucate, construită în jurul faimosului executor Andronesi Valerian și a soției acestuia, Daniela Mariana. Pe lângă locuințele vândute la prețuri de nimic, utilaje obținute la licitație de anumiți favoriți și înregistrările publicate de noi din care reieșea modul infracțional prin care Andronesi își desfășura activitatea, în prezentul material se arată ce repercusiuni financiare au avut toate acestea: o insolvență a unei firme din Bistrița-Năsăud care a rămas cu banii dați, fără utilaje și cu amenzi usturătoare.

Vorbim de SC Terasamente Agrieș SRL deținută de Corina Pădure, o firmă care a avut curajul să se extindă pe piață prin obținerea unui ajutor de la Uniunea Europeană, însă care a căzut în plasa unor execuții premature ce i-au generat falimentul.

Pagube de peste un milion de lei

Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, firma Terasamente Agrieș SRL a deschis un proces unde se luptă cu Valerian Andronesi, firma de leasing Deutsche România IFN și Staff Security- o firmă de pază ce a prestat servicii mediocre la tarife de lux.

Speța este una clasică în care s-au regăsit de multe ori alți antreprenori bistrițeni ce au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate, după ce Andronesi Valerian a intrat în schemă.

Pe scurt, în 20132, Terasamente Agrieș a vrut să cumpere un autograder de la o firmă din Bulgaria, utilaj necesar pentru desfășurarea activității. Însă prețul atograder-ului era de 281.000 euro, iar firma nu dispunea de întreaga sumă. Astfel că a obținut o finanțare europeană de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Proiectul prevedea ca alocarea fondurilor să se facă 70% din bani europeni, iar restul de 30% din  finanțare națională.

Însă cei de la APDRP aveau o cerință: firma beneficiară de fonduri nerambursabile era obligată să obțină un contract de leasing. Așa a intrat în schemă firma Deutsche Leasing România IFN, credit pentru care Agrieș SRL a garantat cu un autograder, iar creditul l-a înregistrat la ramburs.

Însă firma a întâmpinat câteva probleme financiare și a rămas în urmă cu plata ratelor la Deutsche Leasing România IFN. Cea din urmă l-a angajat pe Andronesi pentru a se ocupa de executarea silită.

Astfel, pe data de 14 februarie 2013, Andronesi aplică sechestrul asigurator pe autogrederul achiziţionat de Terasamente Agrieş SRL prin leasing şi în aceeaşi zi mută utilajul în incinta unei societăţi comerciale din Bistriţa pe str. Libertăţii, nr. 47, pe care îl lasă în custodia unei persoane, fiind vorba mai precis de Vasile Gabor.

Evident că, pe lângă suma pe care firma administrată de Sângeorzan o avea de plătit către firma de leasing – cei aproximativ 24.000 de euro – Andronesi l-a mai „încălţat” cu încă 9.061 lei, bani care reprezentau cheltuielile de executare silită. În total, SC Terasamente Agrieş SRL avea de plătit lui Andronesi 21.224 euro şi 21.341 lei.

Dar asta nu este tot, fiindcă odată „depozitat” utilajul şi dat în custodie lui Vasile Gabor, lui Andronesi îi încolţeşte încă o idee în minte, doar ca să mai jupoaie de bani firma administrată de Sângeorzan.

După aproximativ o lună de zile de la data la care utilajul a fost dat în custodia lui Gabor, mai precis pe 18 martie 2013, executorul Andronesi îi mai pune după cap lui Sângeorzan încă 35.144 lei pentru… „pază şi depozitare”, plus încă 4.340 lei – diferenţă onorariu executor judecătoresc.

Paza şi depozitarea erau asigurate, vezi Doamne, de o firmă din celălalt capăt de ţară, mai precis din Bucureşti – SC Staff Security Expert SRL, drept pentru care Andronesi îi vâră lui Sângeorzan sub nas nişte facturi care au fost întocmite de firma respectivă, dar pentru nişte servicii pe care nu le-ar fi prestat.

În aceeaşi zi de 18 martie 2013, executorul Valerian Dorin Andronesi emite şi publicaţia de vânzare a autogrederului achiziţionat prin leasing de firma administrată de Sângeorzan, utilaj pe care îl evaluează la aproximativ jumătate din valoarea sa de cumpărare – 484.959 lei (circa 111.000 euro), deşi respectivul bun abia avea un an de când ieşise de pe poarta fabricii.

Pe data de 22 martie 2013, firma administrată de Sângeorzan reuşeşte să plătească întreg debitul pe care îl avea către SC Deutsche Leasing Romania IFN SA, inclusiv cheltuielile de executare silită stabilite iniţial, cei aproximativ 9.000 lei care îi reveneau lui Andronesi, mai puţin cheltuielile de executare stabilite pe 18 martie, considerate de omul de afaceri total ilegale.

Andronesi nu ţine cont de asta şi scoate la licitaţie autogrederul. Astfel, în iunie este organizată cea de a treia licitaţie cu strigare, preţul de pornire fiind de …cruciţi-vă şi minunaţi-vă!!!… doar 80.000 lei. Şi asta doar pentru a-şi recupera cheltuielile suplimentare cu executarea.

Instanța ce a judecat contestația la executare îi dă câștig de cauză firmei Terasamente Agrieș, însă utilajul a fost vândut deja, ilegal. Spunem ilegal, deoarece conform legii, procedura de vânzare trebuia să fie suspendată atâta timp cât pe rolul instanței se judeca tocmai executarea. Deutsche înapoiază suma obținută de la Agrieș și motivează că utilajul nu mai are cum să îl recupereze pentru că are deja alt proprietar.

Cu alte cuvinte… acel utilaj era achitat în proporție de 80%, însă a fost pierdut pe bani de nimic.

Colac peste pupăză… Uniunea Europeană o pedepsește pe Terasamente Agrieș

Condițiile pentru obținerea veniturilor nerambursabile pe această axă era neînstrăinarea bunurilor obținute prin această finanțare. Însă cum autograderul era vândut, cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vin din urmă și cer firmei Terasamente Agrieș să restituie cei 849 de mii de lei, în baza contractului de finanțare nerambursabilă.

Această cerință nu poate fi onorată de Terasamente Agrieș, astfel că firma intră în insolvență.

Singura speranță, dosarul de la Tribunalul Bistrița-Năsăud

Tot ce le-a rămas de făcut celor de la Terasamente Agrieș SRL este să se îndrepte împotriva firmei de leasing și a executorului Valerian Andronesi. Astfel magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud judecă dosarul în care ultimii doi au calitate de pârâți alături de firma Staff Security SRL (cea cu serviciile de pază la tarife de lux) pentru acțiuni în daune delictuale. Astfel, firma cere ”obligarea în solidar la plata a 253.913 euro (contravaloare autograder), 212.860 euro plus încă 6600 euro despăgubiri (pentru beneficiu nerealizat de Terasamente Agrieș SRL datorită pierderii dreptului la proprietate), 849.018 lei valoare ce este imputată de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltarea Rurală și Pescuit și încă 100.000 euro daune morale” potrivit documentelor de la dosar.

Andronesi, cercetat penal de parchet

Reamintim că în urmă cu un an de zile, Gazeta de Bistrița publica poveștile mai multor bistrițeni ce au fost victimele mafiei construită în jurul lui Valerian Andronesi și a soției Daniela Mariana. Ca urmare a celor publicate majoritate dintre victimele prezentate au fost audiate de DNA Cluj.

Primul denunț împotriva executorului l-a formulat Mircea Sângeorzan care reclama faptul că Andronesi a vândut un autograder la un preț subevaluat și cu acte false. Ca prin coincidență, utilajul este exact cel achiziționat pe fonduri de Terasamente Agrieș SRL.

În urma sesizărilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a deschis o anchetă începând urmărire penală a lui Andronesi pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

„Prin ordonanța din 15 februarie 2016 s-a dispus începerea urmării penale în cauza sesizată de Mircea Sângerozan pentru abuz în serviciu”, explică procurorul Ana Maria Edu.

Astfel, conform procedurii, s-au făcut adrese în diferite dosare unde Andronesi în vederea continuării cercetărilor pentru faptele penale comise de acesta.

Cristurean, complice deconspirat

Un fost colaborator de-al lui Andronesi, Ioan Cristurean – evaluator de meserie, mărturiseşte cum a subevaluat proprietăţi sau terenuri, la ordinul lui Andronesi pentru ca mai apoi, cel din urmă să le scoată la licitaţie cu preţuri minime pentru ca anumiţi oameni din această mafie a evaluărilor să le achiziţioneze la preţuri mult reduse, sub nivelul pieţei.

Sursă: Ai făcut o evaluare dumneata la unul Mureşan… Moldovan, ceva de genul acesta. Ai făcut o evaluare că el a avut un proces în jurul anilor ’90 şi am înţeles că ai făcut o evaluare atunci la 180 mii şi acum pentru că ţi-a cerut Andronesi să faci o evaluare, cum proceda el cu subevaluări, i-ai scos-o la 130 de mii. Eu am făcut demersuri mai departe. M-am dus că nu mă opresc cu una cu două şi i-am făcut plângere. Data trecută mi-ai spus că din punctul dumitale de vedere eşti acoperit. Că şi aşa dacă ai scos un preţ mai mic ai spus că cine vrea să o cumpere o cumpără la preţul pieţei. Dar mă întreb nea Cristurean, că ai copii, e corect să subevaluezi un bun ca să îţi baţi joc de munca unui om? Adică nu mă refer la dumneata, că dumnitale ţi-a trebuit să lucrezi, dar nesimţirea lui (n.r -Andronesi) este maximă.

Ioan Cristurean: Bine că nu mai fac evaluări la el.

S: Ai avut mare noroc că te-ai oprit.

I.C. : El m-a oprit.

S: De ce?

I.C.: Păi nu ştiu, nu mi-a mai dat (n.r- lucrări de evaluat sau subevaluat). Nu ştiu.

S: Pavelean i le face toate acum. Am înţeles că ţi-ar fi cerut Andronesi să faci o subevaluare la casa respectivă şi că tu i-ai spus executorului că o să faci să fie bine. Omul în schimb a făcut plângere mai departe.

I.C. : Poate să facă. Mulţam că mi-ai spus. Oricum între timp s-a stins că a renunţat la tot ( n.r. – casa lui Moldovan Costică nu a mai fost scoasă la licitaţie pentru că acesta a achitat datoria)…(…) Eu îl înţeleg şi pe el (n.r. Costică Moldovan). Toţi l-au călărit.

S: Cum e permis să se facă evaluări care nu sunt în regulă? Eu doar am vrut să îţi spun că în ceea ce priveşte activitatea…

4 COMENTARII

  1. Cristurean mincinosu mesaju e scris de tine in 8 februarie 2017 ca nu mai faci évaluari si in octombrie 2017 ai facut in Livezile énorm de mult nenorocitule ati devenit camatari , calai, cu acte deavoli nu oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.