EXCLUSIV! S-a înţeles cu DNA! Mama criminalilor din Romuli, Floarea Telcian, condamnată cu suspendare

2082

După ce săptămâna trecută, Gazeta de Bistriţa a anunţat în exclusivitate decizia judecătorilor de la Tribunalul Cluj în dosarul fostei grefiere Veronica Feher, la începutul acestei săptămâni aceeaşi instanţă clujeană s-a pronunţat pe înţelegerea făcută deFloarea Telcian, mama ucigaşilor din Telciu, care ar fi remis sume şi alimente grefierei, care să le transmită mai departe magistratului care judeca dosarul băieţilor ei, pentru ca aceştia să scape cu pedepse mai uşoare.


În primăvara acestui an, Floarea Telcian a semnat cu procurorul de la DNA Cluj Ionuţ Vasile un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În fapt, femeia a recunoscut acuzaţiile Parchetului Anticorupţie cum că s-ar fi întâlnit cu Veronica Feher pentru a-i remite sume şi alimente(carne de peşte şi porc) în vederea obţinerii unei pedepse reduse pentru băieţii ei Telcian Grigore şi Telcian George.

Intrând în posesia acordului de recunoaştere semnat de Floarea Telcian(verişoara primarului din Romuli) vă prezentam câteva dintre aspectele punctate de DNA Cluj, inclusiv discuţii codate dintre aceasta şi Feher.

 

Păstrăvi gătiţi cu ”drag”

Atât Feher cât şi judecătoarea Daniella Berbecariu se ”aprovizionau” pe săturate de la mama celor doi fraţi acuzaţi de săvârşirea crimei din vara anului trecut.

„În cursul lunii decembrie 2016, în scopul intervenţiei pe lângă magistratul Berbecariu D., inculpata Feher Veronica a pretins primit de la inculpata T.F. mai multe produse alimentare. Astfel, la data de 22.12.2016, inculpata Feher s-a deplasat cu autoturismul marca Opel, condus de către martorul R.-M.N.-I. la locuinţa inculpatei Telcian Floarea, din satul Romuli, comuna Romuli, jud. Bistrita Năsăud, de unde a ridicat produsele alimentare, respectiv carne de porc-circa 40 kg (preţ mediu 10 lei/kg x 40 kg—400 lei), cârnaţi din carne de porc-circa 5 kg (30 lei/kg x 5 = 150 lei) si păstrăvi-circa 3 kg (20 lei/kg x 3 kg = 60 lei) . Prezenţa inculpatei F.V., la data de 22.12.2016, în localitatea Romuli, la locuinţa inculpatei T.F. este confirmată de discuţiile telefonice dintre cele două.

  • F.V.: În sfârşit Florică că suni! Doamne, cât te-am sunat!
  • T.F.: Da! Mi-o fost închis, că mi-aţi spus… Viniţi deseară după pistrăvi sau mâini dimineaţă?
  • F.V.: Păi. păi am zis că-n sara asta… Io ştiu? Sau mâine dimineaţă? În sara asta, că-n sara…
  • T.F.: Păi cum, cum.. cum puteţi dumneavoastră.. da…
  • F.V.: În sara asta este maşină.
  • F.V.: Vezi că ajung cam pe la 5. Îi gata treaba cu părintele?
  • T.F.: Da, da, da, da
  • F.V.: Peştele,alea-alea, sunt gata?
  • F.V.: Da, mânca-i-ar mama. No…, ai afumat un pic ce trebuia?” se arată într-un fragment din consemnările aflate în rechizitoriu.

 

Vina mortului

Cu ocazia audierii la DNA Cluj, Floarea Telcian a declarat că, în cursul lunii august 2016, o anumită persoană, al cărei nume nu îl mai reţine, i-a dat numărul de telefon al doamnei grefier Feher, spunându-i că doamna în cauză o poate ajuta să îi salveze copiii, care erau arestaţi pentru omor. Ulterior, Floarea a contactat-o pe grefieră, ocazie cu care, după ce i s-a spus care era situaţia celor doi băieţi, aceasta i-a transmis că va încerca să vadă ce poate face. După circa o lună de zile, s-a întâlnit cu Feher, care i-a spus că a vorbit cu cineva şi că o costă suma de 100.000 lei, bani pe care urma să-i dea ei.

Doamna M.(n.red. – mătuşa alias Veronica Feher) mi-a spus că a vorbit cu cineva, fără a-mi spune numele şi că o costă suma de 100.000 lei, bani pe care trebuie să îi dau ei. Mi-a zis că mă poate ajuta în sensul ca copiii mei să primească o pedeapsă mai mică, deoarece nu sunt atât de vinovaţi, vinovată fiind persoana care a decedat. Am fost de acord să-i dau banii, cu speranţa că va interveni şi mă va ajuta în problema celor doi copii ai mei arestaţi”, a declarat la DNA, Telcian Floarea.

 

Procesul trebuia terminat până la Paşti:„Cum era să steie 20-24 de ani în puşcărie?”

Într-una dintre stenogramele prezentate de procurori, Veronica Feher îi arăta Floarei Telcian că dacă nu contribuia cum o făcuse deja, cu bani daţi în mai multe tranşe şi alimente, copii ei primeau pedepse de peste 20 de ani de închisoare cu executare.

„Păi, n-ai ce să povesteşti acuma. Când o să vadă verdictul o să se bucure. Nu…? Cum era să steie 20, 23-24 de ani? Ce zici? Înţelegi?  Nu-i chiar aşa cum crezi. Vai de mine…! Că si ea are… şi doamna săraca(n. red – Daniela Berbecariu), trebe să fie foarte atentă ce face că dracu o urmăreşte, ceialaltă o urmăreşte. Îi singura care… Nici n-am cuvinte, nici n-am cuvinte…”, îi explica fosta grefieră.

Cu ocazia unei alte convorbiri, Feher a asigurat-o pe Floarea Telcian că procesul va fi gata până de Paşte.

„Auzi? Până la Paşti se gată. Astăzi-mâine nu se gată. Că ţi-am zis că nu-i venită hârtia, nu-i venit raportul de expertiză. Mi-o zis: «Spune-le să stea liniştiţi că, cum am zis aşa o să fie». O venit ăla mic chiar în birou când beam cafeaua(…)şi s-o uitat pe ce-l interesa, ştii? Şi zice doamna: «io scriu ce am de scris». Aşa că mâine nu. Puteţi veni liniştiţi, aceeaşi treabă. Şi când soseşte cum se rupe, şi cu asta basta. Zice: «Spune să stea liniştiţi Veronica. Nici tu, nici noi nu ne murdărim…»”, explica fosta grefieră.

Până la discuţia mai sus redată, familia Telcian deja remisese peste 900 de milioane de lei vechi pentru o sentinţă favorabilă şi mai urma să dea restul de 100 după ce vedeau ”scris negru pe alb” că cele două femei s-au ţinut de cuvânt, iar George şi Grigore primesc pedepse uşoare.

 

A semnat acordul de recunoaştere întocmit de procurorul Ionuţ Vasile

Potrivit documentelor oficiale, în urmă cu două luni, pe 31 martie, Telcian Floarea a formulat o cerere la DNA Cluj prin care voia să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Procurorul Ionuţ Vasile a dat curs solicitării, iar ulterior a propus Tribunalului Cluj să o condamne pe femeie la o pedeapsă cu suspendare.

Fiind ascultată, în prezenţa apărătorului ales, avocat Bertel Alexandra Laura, Telcian Floarea a declarat următoarele: „Declar în mod expres faptul că recunosc săvârşirea infracţiunii şi accept încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva mea, fiind de acord cu aplicarea unei pedepse de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată”.

Astfel, judecătorul de la Tribunalul Cluj a analizat întocmirea în parametrii legii a acordului de recunoaştere, condamnând-o pe Telcian la pedeapsa cu închisoarea de 2 ani şi 8 luni cu suspendare.

Între timp, din martie 2017, Daniella Berbecariu s-a recuzat din dosarul fraţilor Telcian Grigore şi George, iar speţa se judecă în continuare la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, următorul termeni fiind la jumătatea acestei luni.

Pe 26 mai, instanţa a decis să menţină măsura arestului preventiv pentru fraţii Telcian, acuzaţi de omor şi pentru Vasile Timoce complicele acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ