Astăzi, 27 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistriţa” organizează la Detașamentul de Pompieri Bistrița, Secţia de Pompieri Năsăud și Gărzile de Intervenție Beclean, Prundu Bârgăului, respectiv Sîngeorz Băi, între orele 12.00-14.00, Ziua Porților Deschise.

„În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecției Civile din România, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba „Regulamentul de organizare și funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul de înființare a Protecției Civile. Conceptul de protecție civilă a evoluat de la „apărarea pasivă” la „apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi „apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în „apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994).
În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecției civile în care sunt stipulate atribuțiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecția civilă în România. Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Bistrița» al județului Bistrița – Năsăud şi a Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Bistrița – Năsăud, s-a înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Bistrița» al județului Bistrița – Năsăud, serviciu de urgență profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în scopul managementului situațiilor de urgență pe tipurile de risc din competență.
De-a lungul celor 82 de ani de la înființare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecția Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naționale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu”, potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistriţa”.

Astfel cu ocazia Zilei Porților Deschise, vizitatorilor li se vor prezenta reguli privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine (diseminarea mesajelor Campaniei naționale de informare și pregătire a populației „Nu tremur la cutremur”), principalele misiuni ale protecției civile ce vizează salvarea vieților omenești și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și tehnica de intervenție.

De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire vor împărţi pliante și broșuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România și modul de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență.
Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie. Specialişti ai ISU Bistriţa au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.