Precum au reţinut cititorii din precedentul articol, aproape un sfert din numărul Consiliului director al UCGN îl deţin reprezentaţii partidelor politice. Pare o anomalie ca atâţia să facă parte din executivul unei asociaţii apolitice, precum este Uniunea, mai exact 5 din totalul de 18, sunt primari în diferite comune. Dar e o realitate; precum şi aceea că din cei 18, din partea Năsăudului, 4 să fie reprezentanţii acestei localităţi. (Astăzi fără Ioan Nistor care s-a retras, informând în scris conducerea Consiliului director.)

 

Şi mai agravantă e ilegalitatea per ansamblul Adunării Generale a UCGN, fiind invadată de prezenţa primarilor în proporţie mai mare decât în organul său executiv.

Alături de cei 5 politicieni nominalizaţi, din consiliu, în Adunarea Generală în calitate de reprezentanţi ai comunelor grănicereşti mai sunt următorii primari, care au fost aleşi în localităţile respective: Vasile Lalea – Bistriţa Bârgăului, Nicolae Anghel – Coşbuc, Grigore Ţiolean – Feldru, Alexandru Anca – Ilva Mare, Aurel Horea – Ilva Mică, Vasile Dumitru – Maieru, Ioan Strugariu – Parva, Vasile Gratan – Rebra, Vasile Clapău – Rebrişoara, Ioan Moniţa – Romuli, Anchidim Pavelea – Runcu Salvei.

Aceşti 11 primari şi cu cei 5 (respectiv 4 şi 1 viceprimar) din Consiliul director în prezent sunt 16 politicieni în Adunarea Generală din totalul de 44 care constituie organul superior de conducere a Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene.

Aşadar, peste 1/3 parte a Uniunii este la discreţia politicianistă a partidelor din judeţ!

Şi cum nu se înţeleg în ţară, situaţia nu este alta nici în spaţiul administrativ al localităţilor grănicereşti. Dar în subteran, când e vorba de afaceri şi de prădare a pădurilor până în alunecarea în acte de corupţie, nu se sfiesc să comunice şi să colaboreze. Nu toţi, fireşte; nu toţi au construit fântâni arteziene în sate depopulate.

E normal ca să fie o fluidizare în cadrul aceluiaşi partid care să dureze ani sau până la atingerea ţintei jefuite. Iar alianţele politice asigură acelaşi mediu propice a tot felul de ilegalităţi în spaţiul care îl au în administraţie cu bunurile aferente ca primari cu vaste atribuţii şi competenţe locale. Nu întâmplător a fost inserată prevederea în Statutul Uniunii ca aceasta să nu susţină nici „coaliţii de partide”. Să nu-şi închipuie cei în cauză că impresionează dacă şi-a dat mâna opoziţia şi guvernarea în cine ştie ce problemă care o numesc de interes „naţional”, că vor avea sprijinul Uniunii ca organizaţie de prestigiu şi largă audienţă la grăniceri. Ca şi în cazul oricărui partid este ilegal sprijinul unui sau altuia. Iar dacă nu am mers noi, Uniunea, la ei să-i susţinem printr-o formulare expresă în Statut, au venit ei la noi şi ne-au ocupat politic.

Spune şi obiectează partea intimată, reproşând că preşedintele de onoare de ce n-a intervenit şi oprit ilegalităţile adoptate în organele Uniunii.

Sper ca un avocat de profesie şi reprezentând pe intimat să fi înţeles, dacă citeşte presa şi răsfoieşte aceste articole, şi să fi reţinut nechemarea sau neinvitarea lui la şedinţele de consiliu unde se desfac şi se fac astfel hotărârile Uniunii. Reformulări repetate s-au comis pe parcurs şi altfel au fost înscrise în proiecte consacrate de intanţe.

În necunoştinţă de cauză este apărătorul când vorbeşte de prezenţa subsemnatului la ultima AG, unde îşi putea exprima opiniile, imaginându-şi un cadru academic de dezbateri. O singură dată am reuşit să spun câteva fraze. Iar prezidiul a ajuns în spatele şirului de primari, vreo cinci „conduceau” adunarea şi tot ei făceau propuneri. Îmi închipui că la destule comune aşa se petrec dezbaterile şi se înfăptuieşte democraţia, în gălăgie, reproşuri, ameninţări şi la urmă un oftat prelung că a fost o şedinţă grea, dar bună; precum a noastră Adunare Generală.

De aceea, se impunea elaborarea unui regulament cu prevederi ferme privind legalitatea şi disciplina şedinţelor, scrierea corectă şi completă a procesului-verbal şi recitirea în proxima adunare şi aprobare a lui, ca să fie probă şi document fidel.

Se apropie data procesului privitor la legalitatea sau mai exact ilegalitatea constituirii Adunării Generale. Prezenţa celor 16 primari în componenţa ei arată clar cât de aberantă a fost, vizavi de Statut. Informaţiile disperate ce le primesc aduc veşti bune, a unor retrageri de primari din AG sau renunţare la mandat. Sau că numeroşi primari în cauză intenţionează s-o facă. Însă nici o certitudine nu le atestă; în afara cazului amintit şi repetat (Nistor).

Dar, de ce nu s-ar adeveri unele veşti bune? Mulţi primari îşi merită şi funcţia politică şi administrativă şi au şi conştiinţa curată de descendenţi ai bravilor grăniceri. Cred în aceştia că vor desemna reprezentanţi vrednici şi competenţi pentru Uniune.

Preşedinte de Onoare al UCGN

Prof. dr. Teodor Tanco

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.