Cinci persoane au fost trimise în judecată în decembrie 2014, sub acuzaţii de constituire sau aderare la grup infracţional, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cele cinci o regăsim pe Cornelia Baciu, capul grupului infracţional care a contractat credite bancare în baza documentelor false. În acest dosar, Baciu nu mai are „onoarea” de a fi „şefă”, ci doar una din piesele active ale grupării, chiar implicată trup şi suflet după cum reiese din rechizitoriu. De data aceasta capii sunt alte două persoane – Virgil Coman şi Alina Monda, care s-au folosit de sute de facturi false pentru a beneficia ilegal de nişte bani, prejudiciul adus bugetului de stat, conform calculelor ANAF, ridicându-se la câteva sute de mii de lei.

 

Pe 8 decembrie 2014 au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud Virgil Claudiu Coman, soţia acestuia Alina Sorina Monda – asociat unic şi administrator al SC Dalmera Construct SRL din Ocniţa (Teaca), Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean, care iniţial a deţinut şi administrat SC Asturlemn SRL, societate care între timp a ajuns pe mâinile unui cetăţean italian (doar scriptic fiindcă faptic a fost condusă tot de Cucolaş), tot ea mânuind şi SC Lux latin SRL, firma surorii ei, Varga Olimpia, care se ocupa de contabilitatea primară a SC Dalmera Construct SRL şi Cornelia Baciu, aceasta implicându-se activ în achiziţionarea unor firme pe numele unor interpuşi, firme folosite în circuitul infracţional.

Acest circuit se învârte, în majoritate, în jurul unor contracte de lucrări de construcţie pe care Dalmera Construct SRL le-a încheiat cu o firmă din Braşov – SC Maurer & Kasper SRL. Mai departe însă, Dalmera Construct a subcontractat lucrările de construcţie firmei Asturlemn SRL, dar asta doar în acte. Astfel că în final şi-a putut însuşi sume ilegale de bani, pretinzând că i-a plătit subcontractorului nişte servicii, însă banii nu au ajuns vreodată în conturile sau în mâna acestuia, başca s-a mai recuperat şi TVA-ul.

 

Relaţia Dalmera Construct – Asturlemn: peste 100 de facturi fictive

Dacă săptămâna trecută i-am trecut în revistă pe membrii grupului infracţional, de data aceasta Gazeta de Bistriţa vă prezintă cum au acţionat aceştia ca să facă rost de bani pe căi oculte.

Începutul sfârşitului a „debutat” în octombrie 2010, când cei de la Finanţele Judeţene Bistriţa-Năsăud au făcut o plângere penală împotriva SC Dalmera Construct SRL din Ocniţa, firma Alinei Monda, în a cărei evidenţă contabilă au identificat nu mai puţin de 134 de facturi fiscale provenite de la SC Asturlemn SRL, administrată de Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean. În acest caz prejudiciul reclamat a fost de 105.904 lei.
Trei luni mai târziu, în martie 2011, DGFP BN – Serviciul de Inspecţie Fiscal IV a înaintat procurorilor Raportul de Inspecţia Fiscală întocmit în cauză, comunicându-le totodată faptul că au găsit şi mai multe facturi fiscale fictive eliberate de firme atât din Bistriţa-Năsăud, cât şi din judeţele învecinate. Mai mult decât atât, grupul era luat în vizor şi de procurorii din judeţul Sălaj, care luaseră la puricat actele SC Flor Metal SRL.

„(…) în evidenţa contabilă a SC Dalmera Construct SRL au fost identificate mai multe facturi fiscale, achiziţii fictive de materiale de construcţii şi prestări serviciu, eliberate de către SC Fluor Metal SRL Sălaj, SC Lux Latin SRL Bistriţa şi SC Utilaje GP SRL Bârla. Prejudiciul constatat a fi adus bugetului consolidat al statului fiind de 207.775 lei din care 163.182 lei TVA dedus nelegal şi 44.593 lei impozit pe profit calculat suplimentar.

(…) s-a constatat că în perioada 01.04.2010 – 31.08.2010 SC Dalmera SRL Ocniţa a înregistrat în contabilitate achiziţii aferente unui număr de 45 de facturi fiscale, constând în prestări servicii şi materiale în sumă de 176.023 lei şi TVA de 37.596 lei de la SC Flor Metal SRL Zalău, societate care conform controlului electronic încrucişat realizat prin confruntarea declaraţiilor 394, nu a declarat livrări către SC Dalmera Construct SRL Ocniţa. Din aceste motive s-a apreciat că achiziţiile realizate de la societatea comercială din Zalău sunt fictive, existând indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. şi ped. de art. 9 alin 1 lit. c din Lg. 241/2005 de către reprezentanţii SC Dalmera Construct SRL Ocniţa, motiv pentru care cauza a fost disjunsă şi declinată spre competenţă soluţionare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, se arată în rechizitoriu.

 

Hârtia suportă orice… realitatea e alta

În toamna lui 2010, inspectorii fiscali au verificat legalitatea şi realitatea tranzacţiilor efectuate de SC Dalmera Construct SRL Ocniţa şi SC Asturlemn SRL Bistriţa, avându-se în vedere că în semestrul II al anului 2009 Dalmera Construct a declarat achiziţii în valoare de 557.396 lei şi TVA de 105.904 lei de la Asturlemn SRL. Asta în condiţiile în care inspectorii fiscali ştiau deja că Asturlemn nu a declarat timp de 3 ani livrări de bunuri sau de prestări de servicii, mai precis în perioada 01.01.2007 – 30.06. 2010, astfel că nu reieşea de niciunde că ar fi avut vreo relaţie de afaceri comerciale cu Dalmera Construct SRL.

Contrar informaţiilor deţinute de inspectorii fiscali, în timpul controlului derulat de aceştia la sediul Dalmera Construct, Virgil Coman – persoana împuternicită de Alina Monda să „mânuiască” firma – le-a prezentat trei contracte de prestări de servicii încheiat în 2009, pe parcursul a trei luni succesive – septembrie, octombrie, noiembrie -, constând în „lucrări de zidărie la imobilul cu destinaţia blocuri de locuinţe” având ca beneficiar SC Dalmera Construct SRL şi executant SC Asturlemn SRL.

Conform rechizitoriului, în baza acestor 3 contracte, Asturlemn SRL a emis, începând cu octombrie 2009, societăţii Dalmera Construct, nu mai puţin de 134 de facturi fiscale în valoare de 663.300 lei din care TVA 105.904 lei, reprezentând în cea mai mare parte lucrări de prestări servicii constând în zidărie interioară, aşa cum rezulta din situaţiile de lucrări . Totodată, Asturlemn a facturat însă şi materiale de construcţie fără a fi menţionate natura acestora. Bineînţeles, modalitatea de plată aleasă şi convenită de cele două firme a fost cea în numerar, fiindcă astfel circuitul real al banilor este mult mai greu de urmărit.

Întrucât inspectorilor fiscali începuse să „le dea cu virgulă” şi să le miroase tot mai mult a fraudă, au demarat o inspecţie fiscală şi au luat la puricat, timp de 4 luni, toate actele firmei începând cu 2007. Astfel au descoperit că cei de la Dalmera Construct au înregistrat în contabilitatea firmei 134 de factuuri fiscale emise de Asturlemn SRL în valoare totală de 557.396 lei, reprezentând achiziţii de materiale de construcţii, acestea fiind în valoare de 137.269 lei exclusiv TVA, şi prestări de servicii în valoare de 420.127 lei exclusiv TVA. Astfel, inspectorii fiscali au observat că în timp ce Dalmera Construct a declarat şi înregistrat respectivele achiziţii, acestea nu apăreau declarate şi înregistrate şi în evidenţele Asturlemn SRL.

Conform raportului de inspecţie fiscală menţionat, SC Asturlemn SRL nu a funcţionat la sediul declarat aşa cum rezultă din declaraţia dată de proprietarul spaţiului declarat ca sediu social. Organele fiscale nu au putut contacta administratorul societăţii – dl. Rosa Ricardo Daniele, însă au luat legătura cu administratorul împuternicit al societăţii – doamna Cucolaş Iedean Carmen Lucreţia care a declarat în faţa organelor de control fiscal că în perioada 01.10.2009 – 31.12.2009 SC Asturlemn SRL Bistriţa nu a avut angajaţi şi nu a condus evidenţă contabilă întrucât nu a desfăşurat activitate economică. Susnumita a recunoscut că ea a semnat contractele, facturile, chitanţele şi situaţiile de lucrări emise către SC Dalmera Construct SRL, însă nu în prezenţa administratorului acesteia Monda Alina Sorina pe care a susţinut că nu o cunoaşte. Susnumita a declarat că ea nu are cunoştinţă de serviciile despre care se face vorbire în documente şi că ea personal nu a supravegheat nici un fel de lucrări în numele SC Astrulemn SRL”, se precizează în rechizitoriu.

În final, inspectorii fiscali au ajuns la concluzia, conform celor susţinute de procuror în rechizitoriu, că lucrările facturate de Dalmera Construct beneficiarului real  – SC Maurer & Kasper SRL – au fost efectuate cu angajaţii proprii şi nu cu cei ai SC Astrulemn SRL, aşa cum rezulta din documente. În plus, în documente contabile din 2009, Dalmera Construct a apărut cu pierderi de circa 271.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.