Complot terorist împotiva mai multor oraşe europene, dejucat.
Serviciile secrete au reuşit să stopeze un plan terorist care prevedea atacuri asupra Marii Britanii şi a altor mari oraşe din Europa.

Conform editorului Sky News, Tim Marshall, militanţii din Pakistan plănuiau mai multe atacuri simultane asupra Londrei şi a altor oraşe mari din Franţa şi Germania. Se pare că planul era de mult timp pus pe hârtie, iar agenţii serviciilor secrete îi urmăreau pe terorişti de ceva vreme. Se pare că atacurile care trebuiau să aibă loc urmau să fie similare celui din oraşul indian Mumbai, unde 166 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce grupul extremist pakistanez „Lashkar e Taiba” a deschis focul asupra mulţimii şi au explodat mai multe grenade. Dejucarea atentatului a fost posibilă datorită schimbului de informaţii dintre mai multe agenţii enlgeze, franceze, germane cât şi americane. Chiar dacă turnul Eiffel din Paris a fost evacuat pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni din cauza unor telefoane de ameninţare cu bombă, nu se ştie concret dacă atentatorii se aflau în Europa.
Odată ce planurile teroriste au ieşit la iveală, armata americană a început să acorde ajutor aliaţilor europeni, încercând să ucidă liderii complotului aflaţi în regiunea Waziristan din Pakistan. Pentru aceste misiuni au fost folosite mai multe aeronave americane fără pilot care au lansat 20 de rachete în cursul ultimelor 30 de zile. Deschiderea focului asupra taberelor teroriste a produs rezultate, fiind ucişi liderii organizaţiei care aveau şi relaţii cu Al Qaeda şi cu talibanii.Despre aceştia, Wall Street Journal scria, citând „oficiali americani", că de la 3 septembrie, cel puţin 118 insurgenţi islamişti au fost ucişi. Între aceştia, sâmbătă a fost eliminat liderul Al-Qaeda în Pakistan şi Afganistan, cunoscut sub numele de „Sheik Fateh".
Chiar dacă situţia în Franţa rămâne foarte tensionată, unele state europene vizate direct de atacuri au făcut un apel la calm. Berlinul a anunţat, miercuri, 28 septembrie, că este „la curent" cu proiecte „pe termen lung" de atacuri teroriste în Europa de Vest, dar a dat asigurări că nu există indicii concrete privind un atentat iminent în Germania şi că nivelul alertei rămâne neschimbat. „În prezent nu există indicii concrete privind atentate iminente în Germania", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Stefan Paris, într-un comunicat.

Ce presupune a fi terorist?

Se presupune că teroriştii sinucigaşi au un fond religios mult mai profund comparativ cu cei ce nu participă la atentate sinucigaşe şi care presupune o educaţia şi cunoaştere a ideologiei religioase. S-a demonstrat că atentatul sinucigaş reprezintă rar prima misiune teroristă la care membrul activ participă. Numai pentru 20% dintre terorişti acest gen de atentat a fost prima misiune executată. Restul de 80 % au urmat un lung proces de "specializare " în cadrul organizaţiei la care aderă. Terorismul implică un proces minuţios de pregătire şi formare a individului, putând fi privit ca o maşinărie complicată şi extrem de latentă. Cu toate acestea, atentatele ultimilor ani a adus în prim plan o realitate înfricoşătoare, şi anume aceea că avem de-a face cu sinucigaşi cu diferite pregătiri şi care provin din diverse medii sociale.
Este cunoscut faptul că mulţi lideri talibani, precum Baitullah Mehsud, cumpără copii cu vârste începând de la 7 ani pentru a fi folosiţi pentru atacurile sinucigaşe cu bombă. Conform unor surse pakistaneze, preţul plătit pentru un copil variază între 7.000 şi 14.000 de dolari, o sumă uriaşă, considerând nivelul de trai din zonă. Un reprezentant al Departamentului de Apărarea american compara situaţia cu modul în care Toyota produce maşini, în acelaşi mod talibanii scot copii sinucigaşi în serie. Cu privire la Baitullah Mehsud, guvernul pakistanez oferă o recompensă de 600.000 de dolari pentru orice informaţie care ar putea duce la capturarea acestuia, mort sau viu. Această recompensă pare insignifiantă, în comparaţie cu suma de 5 milioane de dolari, oferită de administraţia americană. Deşi, conform unor surse, teroristul ar fi fost ucis de un raid american, nici până acum această ipoteză nu a fost confirmată în totalitate.
În Pakistan atacurile teroriste au devenit un eveniment cotidian. De la an la an, sinucigaşii atacă din ce în ce mai multe obiective turistice frecventate de occidentali, precum şi sedii de poliţie şi militare pakistaneze. Legat de preţul plătit pe cap de copil, acesta depinde în funcţie de cât de rapid este nevoie de el, sau după cât de rapid acesta ar putea ajuge la ţintă. În unele cazuri extreme, copii sunt răpiţi şi apoi vânduţi lui Baitullah Mehsud, care ulterior îi vinde sau îi predă pe sistem de “barter” altor organizaţii teroriste.
Forţa militară a organizaţiilor teroriste este suplimentată, în mod deloc surprinzător, de occidentali care s-au convertit la musulmanism. Conform principiului “dacă pădurea n-ar da coadă securei, aceasta n-ar putea fi tăiată”, nici lumea lumea occidentală, ţinta principală a atacurilor teroriste, nu ar putea fi atacată atât de eficient. În cazul atacului din metropola indiană de acum doi ani, un american din Chicago a pledat vinovat şi a declarat că a participat cu acte intelectuale la atacurile care s-au soldat cu peste 160 de victime. David Headley, în vârstă de 49 de ani, a petrecut doi ani în Mumbai pentru a pregăti atacurile, culegând informaţii pentru gruparea pakistaneză Lashkar-e-Taiba. În tot acest timp, americanul frecventa cercuri selecte din lumea mondenă indiană, având chiar o relaţie de dragoste cu una dintre cele mai cunoscute actriţe de la Bollywood. Imediat după capturare, David Headley a acceptat să colaboreze cu forţele americane, scăpând astfel de pedeapsa cu moartea şi aşteptând o extrădare în Pakistan, Danemarca, sau chiar India. Chair şi aşa, teroristul ar putea să îşi petreacă restul zilelor după gratii.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.