Pe lista cu ANL-urile de anul acesta s-au strecurat mai mulţi membri de partid. Culmea, tocmai acum se ia în discuţie înjumătăţirea chiriilor practicate pentru aceste locuinţe, după ce în ultimii ani s-au scumpit. Pe lângă membri de partid, pe lista aprobată de mai marii Primăriei Bistriţa s-a strecurat inclusiv un condamnat penal.

 

La începutul lunii februarie a acestui an, Primăria Bistriţa făcea publică lista cu dosarele aprobate pentru locuinţele ANL disponibile, aproape 200 la număr. Potrivit listei,166 de familii au fost selectate pentru lista de prioritate, iar 39 au fost descalificate pentru că au lipsit diverse acte din dosare sau unele nu s-au potrivit cu cerinţele.

Printre motivele pentru care au fost respinse dosarele în cauză se numără lipsa dovezii unui loc de muncă sau a veniturilor  sau locul de muncă nu figurează în municipiu.

Primăria Bistriţa repartizează locuinţele din blocurile ANL mai vechi deja eliberate, precum şi din trei blocuri noi ridicate în Subcetate. Aceste au 43 de garsoniere şi 95 de apartamente cu două camere. Recepţia finală pentru aceste blocuri s-a făcut în toamna anului 2016, iar la începutul acestui an s-a rezolvat şi problema conectării la utilităţi.

 

Cum au ajuns membri de partid pe lista pentru ANL

Pe lista aprobată şi făcută publică de Primăria Bistriţa s-au strecurat o serie de consilieri şi purtători de hârtii de prin instituţii, cu carnet de partid evident. Astfel, pe listă o regăsim pe Flueraş Cristina Georgia, consilier local în Consiliul Local Bistriţa din partea PSD.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Flueraş Cristina Georgia nu are niciun teren, locuinţă sau maşină pe numele său. De asemenea, contul său bancar este gol şi nici nu deţine bijuterii sau alte bunuri.

Aceasta încasează aproape 2.000 de lei lunar de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare în Judeţul Bistriţa-Năsăud, unde este economist. La acest venit se mai adaugă alte 2.000 de lei anual din alte job-uri mărunte.

Pe listă o întâlnim şi pe Prislopan Oana Ancuţa, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. De asemenea, pe listă e şi Ivan Bogdan Gruia, preşedinte al TSD Bistriţa-Năsăud şi purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Lista cu PSD-işti nu se opreşte aici. Prezentă e şi Vaida Cornelia, consilierul primarului Ovidiu Creţu şi preşedinte TSD Ilva-Mică, dar şi Ciocan Müller Oana Andreea, soţia lui Vlad Ciocan, membru PSD şi fost consilier parlamentar al deputatului Doina Pană. Pe listă s-ar afla ambii fii ai fostului primar al comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan.

 

Un condamnat penal a ajuns şi el pe listă…

Pe listă s-a strecurat inclusiv un individ care fusese condamnat la închisoare cu executare chiar cu câteva săptămâni ca această listă să fie aprobată. Este vorba despre Alin Cacula, un tânăr care în urmă cu aproape un an a provocat un accident de circulaţie, în care o femeie a murit.

Tânărul, care locuia în acea perioadă într-o locuinţă socială care fusese luată pe numele mamei sale s-a urcat băut la volan şi fără permis şi a demarat în trombă pe străzile din Subcetate. În primă fază acesta a lovit o altă maşină, iar mai apoi o femeie care circula pe trotuar. Autoturismul s-a oprit într-un gard. Când a văzut ce a făcut, Cacula a fugit de la locul accidentului.

Tânărul a fost condamnat la doi ani şi 8 luni de închisoare, cu executare, fiind judecat pentru ucidere din culpă, conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.

Acesta îşi depusese dosarul înainte de accident, când avea un loc de muncă şi se califica pentru o locuinţă ANL. Deşi pare greu de crezut, printre condiţiile de atribuire a locuinţelor nu se numără şi lipsa unui dosar penal. Singura chestie care îl împiedică pe Cacula să primească o locuinţă este faptul că nu poate reconfirma actele de la dosar pentru că nu mai poate prezenta o adeverinţă de salariu.

 

„Dreptatea” făcută ad-hoc, din pix

Cum presa a expus înainte de şedinţa de Consiliu Local lista cu cei care vor beneficia de locuinţe, cei respinşi s-au simţit nedreptăţiţi şi au luat parte la şedinţa în cauză pentru a cere dreptate.

Ce dreptate ar mai putea să ceară, v-aţi întreba? Ei bine, câteva dintre tinerele cu dosarele respinse au făcut cunoscute nişte detalii foarte interesante despre modul cum s-au verificat aceste dosare şi mai ales cum au fost consiliaţi cei care cereau informaţii despre conţinutul acestora.

Mai exact, dacă dosarele membrilor de partid au fost întocmite impecabil, tinerele care au vrut un loc pe listă nu au fost ajutate cu informaţii de către funcţionarii primăriei, cel puţin asta au susţinut în faţa consilierilor locali. De exemplu, una dintre tinere a explicat că lucrează la o florărie în Bistriţa, care însă are sediul social într-o altă localitate. Angajaţii Primăriei Bistriţa nu i-ar fi spus că pe adeverinţa în cauză trebuie specificat că punctul de lucru este în Bistriţa. Dosarul tinerei a fost respins pe acest motiv.

Consilierii locali s-au arătat emoţionaţi de unele dintre tinerele care au luat parte la şedinţă mai ales că una venise cu pruncii pentru a le cere socoteală aleşilor. Alina Frandeş le-a spus şi ea consilierilor locali că funcţionarii Primăriei Bistriţa nu i-au explicat de ce are nevoie, iar la final s-a trezit cu dosarul respins.

În cadrul şedinţei în cauză, alte 11 dosare au fost aprobate, din pix, de către consilierii locali, după verificări de doar câteva minute.

 

În 2016 se scumpesc chiriile, în 2017 se ieftinesc

În data de 1 septembrie 2016, chiriile ANL-urilor au crescut considerabil, după o hotărâre a Guvernului. Astfel o familie care locuia într-un apartament de peste 56 de metri pătraţi şi care plătea 134 de lei, a ajuns să plătească, după majorare aproape 500 de lei lunar. Pare-se scumpirea avea drept scop încurajarea chiriaşilor să cumpere locuinţele în cauză.

La începutul lunii martie, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a publicat un proiect de lege, prin care modifica modalitatea de calcul a chiriilor ANL.

Astfel, chiriaşul unei garsoniere care plăteşte în prezent 170 de lei va achita mai puţin de 85 de lei, chiria scăzând astfel la jumătate. La jumătate va scădea chiria şi în cazul apartamentelor cu două sau trei camere.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.