Începând cu toamna anului trecut, abonamentele elevilor navetiști ar trebui decontate integral de către stat. Acest lucru nu se întâmplă însă, iar mai mult decât atât elevii susțin că operatorii de transport  pun abonamentelor prețuri mai mari decât cele stabilite de Guvern.
Transportatorii nu pun în aplicare preţurile maximale, astfel încât plătesc tot elevii. Practic, sunt locuri în care tarifele practicate de transportatori se apropie preţul maximal, în alte locuri diferă complet şi sunt mult mai mari, ceea ce face ca elevului să nu I se deconteze suma totală pe care a plătit-o pentru a-şi cumpăra abonament”, a explicat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Pe e altă parte inspectorul şcolar general al Constanţei nu ştie să fie vreo problemă de acest gen.  „Nu am avut sesizări, iar dacă primim sesizări nu putem decât să le trimitem către Consiliul Judeţean, pentru că nu noi suntem cei care putem aplica sancţiuni transportatorilor. Legea spune că ei pot fi sancţionaţi, dar Inspectoratul nu poate face asta”, spune inspectorul şcolar general al Inspectoratului Judeţean Constanţa, Zoia Gabriela Bucovală.

În judeţul Galaţi se ştie despre nemulţumirea transportatorilor cu privire la preţurile stabilite de Guvern, dar potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Judeţean, Mioara Enache, nu sunt probleme majore cu decontarea. „Ştiu că unii dintre transportatori sunt nemulţumiţi de suma alocată de Minister şi au fost discuţii la început că nu îşi acoperă cheltuiala de transport, legat de combustibil. Noi oricum transmitem la Minister necesarul aşa cum este transmis de către şcoli, în funcţie de ceea ce depun elevii strict pe abonament, pe sumele respective, iar elevii primesc banii, chiar dacă este mai puţin”, a spus Mioara Enache.

Decontarea navetei, discreţionară Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că Inspectoratele se ascund în spatele Legii Educaţiei care prevede o aplicare discreţionară a decontului pentru elevi, respectiv că li se decontează cheltuielile de transport doar elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. „Elevilor li se decontează naveta doar dacă nu au liceu în localitatea de provenienţă şi trebuie să meargă în alta.

Este o eroare pentru că dacă eu sunt dintr-o comună unde există un singur liceu tehnologic, iar eu vreau să merg la un liceu teoretic, care este în altă localitate, nu mă poate obliga statul să aleg filiera tehnologică”, a explicat Ştefan.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Elevilor din Constanţa, până recent decontarea navetei se făcea indiferent dacă alegeai să înveţi în localitatea de reşedinţă sau în alta. „Un raport al Curţii de Conturi arată că nu ar fi voie să se deconteze şi pentru elevii care aleg să meargă la o unitate de învăţământ din alta localitate, deşi au şcoală şi în localitatea de reşedinţă. Astfel, s-a ajuns ca în unele judeţe, cum ar fi Constanţa, să se deconteze doar pentru o parte din navetişti, cei specificaţi în Legea Educaţiei”, a explicat Manda.

Care sunt tarifele pentru transportatori Potrivit Hotărârii Guvernului 863/15.11.2016, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fără TVA) pentru distanţa minimă de 3 kilometri la 174 de lei (fără TVA) pentru distanţa maximă de 50 de kilometri, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

 

Sursa: Adevarul.ro
Foto reprezentativă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.