Elevii şi studenţii nu vor politică în şcoli: Vrem o educație curată, depolitizată!

67

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), reprezentanții legitimi ai elevilor, respectiv ai studenților la nivel național, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unitățile de învățământ.

 

Legea Educaţiei Naţionale interzice categoric permiterea campaniilor electorale în şcoli şi universităţi.

Această interdicţie poate deveni istorie întrucât un nou proiect de lege dorește schimbarea acestui aspect, modificare dur criticată, într+un comunicat remis redacţiei, de către reprezentanţii Consiliului Național al Elevilor (CNE) și Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), reprezentanții legitimi ai elevilor, respectiv ai studenților la nivel național. Aceştia condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unitățile de învățământ.

Potrivit documentului citat, încălcând prevederi fundamentale enunțate în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care stipulează independența față de doctrine politice și interdicția activităților de natură politică în unitățile de învățământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă.

Nu se poate tolera ca, după ani de eforturi susţinute pentru  delimitarea unităților de învățământ față de mediul politic, să se propună permiterea activităților de propagandă  electorală şi inevitabil politizarea locurilor  unde sunt formați copiii și tinerii. În același timp, în contextul în care este vizată elaborarea unei noi legi a educației, se doreşte ca acele principii sănătoase să se păstreze,pentru a evita ignorarea unui pilon de baza al învăţământului şi anume distanţarea mediului educaţional de cel politic. Conţinutul propunerii legislative încurajează, introducerea persuasivă a doctrinelor politice ceea ce poate dauna grav  procesului instructiv-educativ și pot duce la mușamalizarea  adevăratelor probleme cu care se confruntă elevii și studenții din România la momentul actual.

„Se vorbește adesea despre impactul major pe care mediul de învățare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea școlară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios și alte influențe externe. Ne dorim ca principiile enunțate în Legea Educației Naționale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conștientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educațional sănătos”, a declarat Ioana Băltăreţu, președintele CNE.

„Depolitizarea sistemului de educație reprezintă unul dintre principalele deziderate ale studenților din România, și nu numai. Din păcate, câtă vreme nu va exista o voință politică și o presiune suficient de importantă din partea societății românești, acest lucru nu se va întâmpla. Faptul că ne complăcem în această situație determină situații precum cea din prezent, în care Parlamentul României este pe cale să oficializeze intrarea unităților de învățământ în arena electorală. Destul e destul. Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educațional din România și să spunem stop!”, a adăugat Marius Deaconu, președintele ANOSR.

 

Marius Vasilică

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ