Cazarma Batalionului 812 Infanterie a fost recent gazda ceremonialului de plecare în misiune în Afganistan a echipei operaţionale de consiliere şi legatură a Brigăzii 81 Mecanizată.

14 ofiţeri şi subofiţeri au fost selectionaţi din structurile brigăzii şi vor asigura timp de şase luni consilierea militarilor afgani dintr-o brigada dislocată în provincia Zabul în domeniul statului major şi administrativ.

 

Brigada 81 Mecanizată (Bg. 81 Mc.), înfiinţată în 1995 în municipiul Dej, iar din 2001 dislocată în Bistriţa, a început procesul de operaţionalizarea structurilor în 2003. În prezent, marea unitate face parte din forţele aflate în afara pachetului de forţe oferite NATO, participând la îndeplinirea obiectivelor generale ale Forţelor Terestre şi îndeplinind întreaga gamă de misiuni specifice. Brigada 81 Mecanizată a fost nominalizată încă din 1997 ca parte componentă a Forţei de Reacţie Rapidă a Armatei Române, prima mare unitate de acest fel din ţară.

 

 

Din 1996 Bg.81Mc. a participat la misiuni internaţionale asumate de România, alături de alte structuri ale Armatei Române, sub egida ONU sau NATO, în număr de peste zece misiuni. Militari şi subunităţi din brigadă au participat la exerciţii internaţionale în ţară, în ţări europene sau în SUA.

Ca o recunoaştere a profesionalismului dovedit pe timpul misiunilor amintite în teatrele de operaţii, drapelele de luptă ale Batalioanelor 811 şi 812 Infanterie au fostdecorate cu „Ordinul naţional pentru merit în grad de cavaler, cu însemn de război” (2003 – Irak şi respectiv 2004 – Irak).

Experienţele dobândite în aceste misiuni complexe s-au materializat în norme, proceduri şi principii necesare la adaptarea rapidă la procedurile şi standardele NATO şi atingerea compatibilităţii cu structurile similare ale partenerilor din Alianţă.

 

Ceremonial militar

 

În dimineaţa zilei de 26 septembrie, în cazarma B. 812 I s-a desfăşurat ceremonialul de plecare al Echipei Operaţionale de Consiliere şi Legătură – 2008 (OMLT – Operation Mentor and Liaison Team), în Afganistan, în cadrul programului NATO de sprijin a instruirii Armatei Naţionale Afgane. Militarii vor fi introduşi în teatrul de operaţii în perioada 10 – 11 octombrie, cu ajutorul unei aeronave Hercules C 130 a Statului major al forţelor aeriene.

La ceremonial a participat generalul maior, dr. Ioan Ciupei, director adjunct în Statul Major General, fost comandant al Bg. 81 Mc., precum şi alte personalităţi militare şi civile din planul local. De la acest ceremonial nu a lipsit primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu.

După ceremonialul de întâmpinare al generalului, salutul drapelului de luptă, trecerea în revistă a trupelor şi intonarea imnului de stat al României, a avut loc apelul solemn al echipei OMLT, făcut de comandantul acesteia, lt. col. Dragoş-Dumitru Iacob.

A urmat apoi oficierea serviciului religios de către preotul unităţii şi protopopul Alexandru Vidican, prezent la această festivitate. Cu acest prilej au rostit scurte alocuţiuni generalul de brigadă Ioan Ciupei şi lt. col. Dragoş-Dumitru Iacob.

A urmat apoi defilarea trupelor, moment gustat de cei prezenţi din familiile militarilor.

 

Scurte declaraţii de presă

 

La sfârşitul festivităţilor, generalul maior dr. Ioan Ciupei a spus: „Azi am avut prilejul fericit de a mă întoarce în Garnizoana Bistriţa cu ocazia primei misiuni a unei Echipe de Consiliere şi Legătură din Armata Română, care pleacă într-o astfel de misiune, în localitatea Kalas din Afganistan. Sunt convins că îşi vor face datoria la înalţi parametri calitativi, având o pregătire adecvată în domeniu şi cu expertiză internaţională în domeniu în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi din Balcani. Ofiţerii şi subofiţerii din această echipă au urmat o etapă de pregătire într-o bază NATO dinafara ţării şi vor mai face una în zonă, aşa că nu am emoţii privind îndeplinirea misiunilor ce le au de îndeplinit. Este prima misiune de acest gen, dar în scurt timp vom executa asemenea misiuni şi cu eşaloane de nivel batalion şi brigadă, probabil tot din Bistriţa. Tehnica necesară executării misiunilor se asigură de Armata Americană, funcţie de nevoile specifice.”

Lt.Col. Dragoş Iacob a declarat: „Ne aşteptăm la îndeplinirea misiunilor pe care le avem, anterior am făcut recunoaşteri în zonă şi ştim ce ne aşteaptă. În ceea ce priveşte înţelegerea cu afganii, vă pot spune că noi cei în uniformă avem un limbaj comun, iar în ceea ce priveşte conversaţiile, acestea vor avea loc în limba engleză. Nu am emoţii în ce priveşte misiunile, dacă respectăm procedurile şi Dumnezeu ne dă puţină şansă, ne vom întoarce aşa cum am plecat, sănătoşi şi cu misiunile îndeplinite”.

General de Brigadă Alexandru Rus: „Suntem deja obişnuiţi să plecăm şi să revenim din asemenea misiuni, dar de fiecare dată trăim aceleaşi emoţii şi nu mă îndoiesc de profesionalismul celor ce pleacă în această misiune, sunt foarte bine pregătiţi pentru aceasta. Avem realizate legăturile, atât cu partea americană, cât şi cu cea afgană şi pot spune că-i aşteptăm să revină cu bine acasă. În această etapă se trece deja la încredinţarea autorităţii către Armata Afgană la care ne vom aduce şi noi aportul ce ni se cere”.

Primarul Ovidiu Teodor Creţu a adăugat: „…sunt mândru că militarii bistriţeni participă la o asemenea misiune, nu pentru a lupta, ci pentru a consilia şi pentru asta sunt mândru…”

N-am rezistat tentaţiei de a vedea ce gândesc cei ce rămân acasă. Astfel, Liliana-Gabriela Morozan, soţia unui dintre componenţii echipei OMLT, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: ”Nu am emoţii, a mai fost plecat în misiune şi deja îl aştept, împreună cu cei doi copii ai noştri, să se întoarcă sănătos acasă. Bineînţeles că nu va fi foarte uşor, dar avem încredere că totul va fi bine”.

 

Alexandru Tohati

 

 

Lt. col. Dragoş-Dumitru Iacob s-a născut la 23 iunie 1972 în localitatea Paşcani, judeţul Iaşi.

A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Tancuri ”Mihai Viteazul” – Piteşti, în anul 1993, şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă şi Stat Major, în 2006 – Bucureşti. A parcurs toate treptele ierarhiei profesionale de la comandant de pluton până la cea de comandant de batalion în Bg.5 Tc. din Corpul 4 Armată Teritorial.

A urmat cursuri de blindate, de relaţii publice în SUA şi cursul de stat major. Din 1999 este şi absolvent al Universităţii „Lucian Blaga”, Facultatea de Drept. În prezent este comandantul B.814 Tc. din cadrul brigăzii. Este căsătorit şi tată a doi copii.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.