Conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud caută soluţii pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, monument istoric de categoria A, după ce, în urmă cu circa trei ani, s-a încercat în câteva rânduri vânzarea acestuia prin licitaţie. Din cauză că monumentul istoric a fost scos la vânzare, Radu Moldovan s-a ales şi cu o plângere la DNA.

 

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, susţine că există în acest moment două variante de lucru pentru revigorarea Castelului Teleki din Comlod.

A fost cineva la mine, din partea Asociaţiei Mocăniţa Transilvaniei, şi mi-au comunicat că au preluat partea de administrare a căii ferate să că sunt foarte interesaţi de ceea ce se va întâmpla şi cu castelul de la Comlod. (…) Ştiţi că eu am luat o decizie chiar la începutul mandatului meu, la solicitarea mai multor companii sau persoane juridice interesate de preluarea castelului, am făcut şi o procedură de trecere a imobilului din domeniul public în domeniul privat, pentru ca el să poată fi valorificat. Din păcate, valoarea rezultată în urma expertizei a fost una prea mare, care nu a mai fost atractivă pentru cei ce erau interesaţi„, a declarat Radu Moldovan, într-o conferinţă de presă

Totodată, acesta a devoalat faptul că, pe când administraţia judeţeană încerca să vândă castelul de la Comlod pentru a-l salva de la dispariţie, el s-a ales şi cu o plângere la DNA.

Am avut şi o plângere la DNA că vreau să vând patrimoniul ţării, cu toate lucrurile de rigoare. Între timp nu s-a vândut şi sunt acum alţii interesaţi de concesionare„, a spus preşedintele Moldovan.

Potrivit acestuia, pentru reabilitarea castelului de la Comlod, sunt luate în calcul două variante de lucru: concesionarea sau o finanţare din fonduri guvernamentale, în condiţiile în care Consiliul Judeţean nu dispune de suficienţi bani la buget pentru o lucrare atât de costisitoare.

Am început să facem demersuri pentru trecerea din domeniul privat înapoi în domeniul public. În momentul de faţă sunt bugetate lucrările necesare, din punct de vedere al documentaţiilor, pentru a întocmi caietul de sarcini de concesionare.

Între timp, colegii mei de la Consiliul Judeţean mi-au sugerat şi varianta de a-l introduce pe ordonanţa Guvernului prin care au fost alocaţi, într-un program multianual, un miliard de euro pentru reabilitarea patrimoniului cultural, fonduri guvernamentale. Vom merge în paralel, şi cu documentaţiile pentru concesionare şi cu documentaţiile pentru a putea fi depus proiectul la Ministerul Culturii pentru finanţare în vederea reabilitării. Vom vedea unde se mişcă mai repede lucrurile, deoarece e important ca şi acel monument să poată fi reabilitat, fiindcă din păcate este într-o stare de degradare mult mai avansată decât castelul de la Posmuş.

Consiliul Judeţean, din resurse proprii, nu are de unde să finanţeze o astfel de lucrare, dar sper ca una din cele două variante să ajungă la final, iar proiectul de dezvoltare a zonei, pe care îl au cei de la Mocăniţa Transilvaniei, să poată fi completat şi cu reabilitarea acestui castel de la Comlod” a explicat Radu Moldovan.

2 COMENTARII

  1. Lucrarile sunt costisitoare fiindca s-a asteptat pana a ajuns in halul asta de degradare… Daca se actiona acum 10-15 ani era mult mai usor sa-l aduca la linia de plutire.

    • Nu mai merită nici un leu chior. Mai rău te încurcă ruinele alea, în afară de ancadramentele alea de gresie, nu mai e nimic valoros acolo. Ar trebui degradat ca monument și refăcut complet sau, de ce nu, demolat. Hai să fim serioși, am făcut o obsesie media pentru castelele alea baroce. În județ avem vreo zece biserici de lemn care putrezesc, îi pasă cuiva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.