Primarul pesedist Ovidiu Creţu a “dăruit” terenul pe care apropiaţii PSD şi-au clădit imperiul Metropolis, hotelul de cinci stele din Bistriţa. Este vorba de firma Metropolis Grup, deţinută de Radu Chifa şi Rus Petru, oameni de afaceri care tot timpul s-au învârtit în cercuri social-democrate. Mai mult decât atât, tranzacţia a fost efectuată de un alt pesedist, notarul Alexandru Dumitru Bria, care ulterior a devenit şeful PSD Bistriţa. Să fie oare o coincidenţă sau doar legături bolnăvicioase ale socialismului?

Grupul Metropolis întotdeauna a fost apropiat de mediul social-democrat. Fără legături strânse cu political nu ar fi ajuns la nivelul în care este astăzi. Dar chiar să le ofere un teren de 1.169 de mp pe care să îşi construiască un hotel parcă este prea de tot. Mai ales că actele au fost făcute chiar la contabilul pesedist Alexandru Dumitru Bria. Aceasta nu este singura tranzacţie dubioasă a celor de la Metropolis. Pe lângă jocurile necurate de bingo şi insolvenţe care se prelungesc în ciuda suferinţei câştigătorilor şi creditorilor, ilegalităţile cu terenuri sunt o altă ramură dezvoltată de aceştia. Greii de la Metropolis şi-au amenajat lângă hotel o parcare, fără autorizaţie, pe un teren pe care funcţiona o bază sportivă, lucru interzis de lege. Cum maşinile de zeci şi sute de mii de euro ale acţionarilor Metropolis şi ale prietenilor acestora ocupă mare parte din parcarea subterană amenajată de curând, iar mini-parcarea de lângă râul Bistriţa nu pare să fie suficientă, greii jocului de Bingo au găsit rapid o soluţie, se arăta într-un articol anterior. Au pus ochii pe un teren din vecinătate, unde a funcţionat un teren de mini-fotbal şi un vestiar, amenajate prin anii `90 de către cei de la Comelf. În ciuda faptului că terenul se află în litigiu, fiind cerut în instanţă de către Biserica Evanghelică, Metropolis şi-a amenajat acolo o parcare cu câteva zeci de locuri, semnalizată corespunzător.

 

Bază sportivă  transformată în parcare „provizorie”

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Bistriţa pentru această amenajare nu a fost cerută nicio autorizaţie, mai mult, municipalitatea nu ar fi la curent cu această „amenajare”. Nici nu este de mirare dacă se ia în calcul faptul că terenul în cauză este ferit de ochii lumii de sala de gimnastică şi că acesta a mai fost folosit de către reprezentanţii hotelului chiar la construcţia acestuia, pentru depozitarea deşeurilor. Deşeurile nu au fost înlăturate în totalitate nici la această oră, ocupând o parte din parcarea improvizată. Întrebările incomode pe care le-ar putea avea eventualele instituţii ale statului, cum este şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJTS) care ar trebui să vegheze asupra bazelor sportive sunt „contracarate” cu ideea de parcare provizorie.

Legea nr 69/2000, cunoscută şi ca legea educaţiei fizice şi sportului spune că „autorităţile administraţiei publice şi societăţile comerciale care au dobândit sau deţin baze şi/sau instalaţii sportive sunt obligate să păstreze destinaţia acestora şi să le menţină în stare de funcţionare”. Articolul 79 spune că „schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate. Dispoziţiile se aplică şi societăţilor comerciale care deţin active patrimoniale destinate activităţii sportive ce au aparţinut statului”.

Ei bine, nu există nicio hotărâre a Guvernului cu privire la schimbarea destinaţiei acestui fost teren de sport şi nici nu a fost amenajată o altă bază sportivă în loc la aceasta, care mai „semnalizează” doar prin patru stâlpi mari de oţel care susţineau tribuna şi probabil asigurau nocturna. Deşi terenul este în litigiu, grupul Metropolis a pus la punct deja un proiect pentru baza sportivă în cauză. Conform şefului DJTS, Constantin Florian, Metropolis ar vrea să amenajeze acolo o parcare subterană, cu teren de sport şi piscină. Şanse să îşi materializeze proiectul sunt, asta pentru că preotul Dieter Krauss care se judecă cu statul român pentru acest teren a afirmat de nenumărate ori că va închiria sau vinde terenurile retrocedate. Păcat că greii de la Metropolis sunt încurcaţi de două articole amărâte de lege.

 

Primăria Bistriţa a recomandat recompensarea în bani

În ciuda faptului că reprezentanţii Primăriei Bistriţa nu par să ştie ce s-a întâmplat cu terenul din parcul municipal „ascuns” de ochii lumii de sala de gimnastică, nu sunt străini de procesul Bisericii Evanghelice. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Primăria Bistriţa nu este proprietara terenului şi în consecinţă nu se judecă cu popa Krauss. În schimb, în cursul anului 2013, Primăria Bistriţa a fost contactată de Comisia Naţională care se ocupă de retrocedări. Comisia a cerut Primăriei Bistriţa un punct de vedere cu privire la terenul în cauză şi la modalitatea cea mai oportună de despăgubire. Municipalitatea a recomandat ca retrocedarea să se facă în bani şi nu în natură, iar terenul să fie preluat de autorităţile abilitate, care să menţină destinaţia de bază sportivă.

CF hotel metropolis Ovidiu Cretu 2 alexandru bria 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.