Cu siguranţă cele mai profitabile afaceri cu Primăria Bistriţa le face Eurocompozite. După ce în 2016 a pus mâna pe o licitaţie cu dedicaţie pentru operare pârtiei de schi, deşi aceasta nu a fost deschis publicului, 2017 îi aduce 30.000 de euro pentru operarea telescaunului, în ciuda faptului că sunt şanse mari să nu fie deschisă pârtia nici anul acesta.

 

Dumitru Tănase, patronul Eurocompozite, este unul dintre clienţii Primăriei Bistriţa, când vine vorba despre contracte pe bani publici. În ultimii ani, însă Tănase pare să-şi fi îndreptat atenţia spre pârtia de schi, după ce a făcut tot ce se poate din fibră de sticlă prin oraş, de la mere la ouă.

Pentru acest nou „business” alimentat de municipalitate, Tănase şi-a făcut o nouă firmă: EuroAlpin, să nu fie bătător la ochi. Anul acesta, EuroAlpin a pus mâna pe 30.000 de euro, ca să întreţină telescaunul în lunile noiembrie şi decembrie.

Primăria Bistriţa s-a grăbit cu licitaţia pentru întreţinerea telescaunului, asta deşi sunt şanse destul de mari ca acesta să nu funcţioneze nici anul acesta, întrucât sunt probleme cu omologarea pârtiei de schi.

Pentru 130.000 de lei, Tănase este responsabil de funcţionarea telescaunului din 1 noiembrie până în 31 decembrie. Este greu de crezut că acesta va fi folosit din două motive foarte simple: nu se ştie cum va fi cu zăpada, iar pârtia nu a fost omologată şi sunt şanse mici ca acest lucru să se întâmple în timp util, astfel încât sezonul să nu fie pierdut.

Pentru program normal de lucru, EuroAplin taxează Primăria Bistriţa cu 33.786 de lei, fără TVA, iar pentru program suplimentar de lucru se mai adaugă încă 287 de lei pe oră, plus TVA. Program normal de funcţionare înseamnă de luni până vineri, între orele 8:00 şi 16:00.

Telescaunul are nevoie de 7 persoane pentru funcţionare: o persoană responsabilă cu verificarea tehnică a instalaţiilor, un şef de instalaţie, două persoane pentru acţionare, o persoană responsabilă de echipamentele mecanice, o persoană responsabilă de echipamentele electrice şi dispozitivele de siguranţă şi un agent de peron.

partie schi wonderland

Al doilea contract pentru telescaunul cu care nu se plimbă nimeni…

Credeaţi că aceasta este singura sumă care merge în buzunarele lui Tănase pentru un telescaun pe care nu îl foloseşte nimeni? Vă înşelaţi! Pentru perioada ianuarie – martie 2017, EuroAlpin a mai încasat aproape 15.000 de euro pentru aceleaşi servicii, deşi nici atunci pârtia de schi n-a fost folosită.

Iarna trecută, EuroAlpin şi-a adjudecat tot ce a însemnat licitaţii pentru operaţionalizarea pârtiei de schi. A pus mâna pe operare, întreţinere şi revizie instalaţi de transport pe cablu, pe pregătire şi întreţinere pârtie şi pentru operarea instalaţiei de zăpadă şi pentru operarea şi exploatarea instalaţiei nocturne.

În total, EuroAlpin a încasat în jur de 25.000 de euro. Pentru a-şi justifica costurile, EuroAlpin s-a făcut niţel de râs, pornind nocturna în timpul zilei, pornind telescaunele deşi nu le putea folosi nimeni şi producea zăpadă, în ciuda faptului că temperaturile crescute o topeau în scurt timp.

EuroAplin a încasat peste 71.000 de lei pentru operare, întreţinere şi revizie instalaţie de transport pe cablu, 22.800 de lei pentru pregătire şi întreţinere pârtie şi pentru operarea instalaţiei de zăpadă şi 7.000 de lei pentru operarea şi exploatarea instalaţiei nocturne.

Noua firmă a lui Tănase a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte să pună mâna pe prima licitaţie, având ca obiect de activitate „alte transportul terestre de călători”.

Culmea, în timp record, EuroAlpin a reuşit să îşi specializeze oamenie fix în ce avea nevoie Creţu. Unii au dubii cu privire la existenţa acestor specializări. Cu 0 experienţă în domeniu şi niciun an măcar de funcţionare, noua firmă a lui Tănase a pus mâna pe licitaţie fără nicio problemă.

„Eu cred că operator va fi o firmă din Bistriţa, care şi-a specializat oameni în meseriile cerute”, afirma Ovidiu Creţu înainte de anunţarea câştigătorului licitaţiei.

 

Curtea de Conturi, cu ochii pe prietenia lui Creţu cu Tănase

Încrengăturile pe care le are Ovidiu Creţu cu Dumitru Tănase au atras atenţia Curţii de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au ajuns la concluzia că Eurocompozite a beneficiat de facilităţi ilegale la taxele pe terenul concesionat de la primărie.

Primăria Bistriţa a stabilit eronat taxa pe teren datorată de societatea comercială, precum şi acordarea nelegală a scutirii de la plata taxei pe teren. Eurocompozite ar fi trebuit să mai plătească municipalităţii încă 104.174 de lei, din care 78.000 de lei reprezintă debit, iar 26.150 de lei majorări de întârziere.

Pe terenul în cauză, la care se referă inspectorii Curţii de Conturi funcţionează aerodromul dezvoltat de Dumitru Tănase, un împătimit al zborului. Terenul respectiv este situat la doi paşi de pârtia de schi.

Primăria Bistriţa, cel mai probabil încă nu a primit diferenţa de bani, Ovidiu Creţu hotărând să atace în instanţă rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi.

În aceeaşi zonă, Dumitru Tănase se pregăteşte să dezvolte un nou cartier de locuinţe. PUZ-ul acestui proiecte deja a primit undă verde.

Până să ajungă să sugă bani de pe urma pârtiei de schi nefuncţionă, Tănase a pus mâna pe câteva mici proiecte de înfrumuseţare a oraşului. Este vorba despre zeci de struţi, mere şi ouă din fibră de sticlă.

Pentru cei 10 struţi au fost cheltuiţi nu mai puţin de 42.000 de lei, în timp ce pentru 12 ouă gigant au fost tocaţi 25.000 de lei. Struţilor şi ouălor li se alătură şi merele gigant, pentru care primarul a spart în anul 2013 nu mai puţin de 21.000 de lei, iar în 2015 alţi 16.000 de lei.

Doar pentru aceste „mascote” şi simboluri ale oraşului, Primăria a cheltuit peste 100.000 de lei, adică mai bine de 22.000 de euro.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, Eurocompozite, care produce diverse obiecte din fibră de sticlă, o duce bine. Anul acesta, Eurocompozite a raportat o cifră de afaceri de 4,1 milioane de lei şi un profit net de 187.281 de lei. Pierderea netă este 0. În 2016, Eurocompozite avea 36 de angajaţi.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Vai ma… oare ce „culori” vom vedea pe scaunele care vor urca si cobora pe acolo… ? „Partia ” asta este similara cu „drumul de centura ” … pe care inafara de cei „rosii ” , nimeni de alte culori … cred ca nu va avea „obraz”… sa aiba acces pe acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.