Amenzi în valoare de peste 36.000 lei, aproape 130 kg de produse neconforme distruse,   peste 730 kg produse provenite din unităţi neautorizate sanitar veterinar pus sub sechestru şi suspendarea activităţii a 3 unităţi de panificaţie, sunt rezultatele înregistrate de inspectorii sanitar-veterinari din Bistriţa-Năsăud, în urma controalelor efectuate în luna aprilie în unităţi de alimentaţie publică, de producţie alimentară, târguri şi pieţe, precum şi în unităţile de comercializare a produselor alimentare.

Inspectorii DSVSA BN au efectuat şi o serie de controale în exploataţiile agricole, în luna martie, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 13.000 lei.

 

Inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat, în luna apriliem un număr de 249 controale în unităţi de panificaţie-patiserie-cofetărie, unităţi de fabricare suc din fructe, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de fabricare îngheţată, unităţi de procesare produse congelate, unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-goss, pieţe agroalimentare, târguri de animale, precum şi controale in trafic.

„S-a verificat respectarea cerinţelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, identificarea şi protecţia animalelor.

În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA-BN a dispus măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală.

În perioada Sărbătorilor Pascale, în abatoarele autorizate din judeţul Bistriţa Năsăud şi în punctul de sacrificare autorizat temporar au fost sacrificaţi un număr total de 10.654 miei”, se arată într-un comunicat al DSVSA BN, remis redacţiei.

 

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 39 sancţiuni contravenţionale si un avertisment, în valoare de 36.080 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost :

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
  • ambalare si etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
  • neidentificarea animalelor;
  • vanzarea animalelor fara documente sanitar veterinare.

„Pentru deficienţele constatate s-a dispus una ordonanţa de interzicere a activităţii precum şi două ordonanţe de suspendare a activităţii pentru  3 unităţi de panificaţie. Principalele neconformităţile pentru care a fost dispusă măsura interzicerii desfăşurării  activităţii sunt: modificarea fluxurilor tehnologice, nedelimitarea zonei curate de zona murdară, lipsă vestiare personal, neîntreţinerea spaţiilor de producţie şi depozitare (spaţii necorespunzător igienizate, prezenţa de infiltraţii şi mucegai), echipamente de protecţie sanitară incomplete, respectiv necorespunzător igienizate, utilaje şi ustensile neigienizate, neîntocmirea programului de autocontrol pentru anul în curs.

În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au dispus reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 126,15 kg produse neconforme respectiv punerea sub sechestru a cantităţii de 737,41 kg produse provenite din unităţi neautorizate sanitar veterinar”, precizează sursa citată.

 

De asemenea, în luna martie 2016, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 – pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin unităţile din subordine, au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.

Astfel, în decursul lunii martie 2016, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un număr de 40 inspecţii în exploataţii, în urma cărora au fost aplicate un număr 7 sancţiuni în valoare de 13.490 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost :

  • vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
  • nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.