Un subordonat de-al său are peste 700.000 de lei în conturi

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (SJU BN), dar şi medicii şefi de secţie din aceeaşi instituţie se prezintă foarte bine în ceea ce priveşte proprietăţile deţinute, unii sunt chiar titularii unor conturi grase, iar salariile încasate nu sunt deloc de neglijat.

Nici cei de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) nu o duc rău, însă veniturile acestora sunt cu mult mai mici decât ale celor din Spitalul Judeţean.

Două dintre instituţiile bistriţene ce fac parte din sistemul de sănătate au făcut publice declaraţiile de avere şi interese ale angajaţilor care au obligaţia să şi le reînnoiască anual. Trecând în revistă documentele, ajungem la concluzia că unii chiar nu se pot plânge absolut deloc că trăiesc în România.

Şeful e şef!

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta, a câştigat anul trecut, de pe urma activităţii manageriale, medicale şi didactice, nu mai puţin de 144.633 lei – în medie 12.053 lei lunar, din care circa 7.000 lei doar în calitate de manager. La această sumă se adaugă venitul încasat în 2012 de soţia sa, Liliana Buta, medic pediatru în cadrul aceleiaşi instituţii, venit care s-a ridicat la suma de 64.047 lei, adică 5.337 lei lunar.

Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Spitalului Judeţean, soţii Buta deţin o suprafaţă totală de circa 9 ha de teren agricol, în Bistriţa, Şieu Măgheruş şi Colibiţa, casă de locuit şi un apartament în Bistriţa şi o casă de vacanţă la Colibiţa, plus un autoturism marca Volkswagen Bora, fabricat în 2011 şi achiziţionat în leasing.

În ceea ce priveşte economiile, soţii Buta au în total, în mai multe conturi, peste 243.000 de lei şi 15.000 de euro.

 

Directorul medical, venit modest. Compensează soţul!

 

Dr. Gabriela Gaftonie, directorul medical al SJU BN, a încasat anul trecut 47.310 lei, adică aproximativ 3.943 lei lunar. La venitul doamnei doctor se adaugă şi cel al soţului dumneaei, care în 2012 a încasat 100.000 lei – media lunară fiind de 8.333 lei.

Potrivit declaraţiei de avere completată de dr. Gabriela Gaftonie, împreună cu soţul ei deţin 2,7 ari de teren intravilan în Bistriţa şi 15 ari de teren din aceeaşi categorie în Laslăul Mic. De asemenea, soţii Gaftonie mai deţin un apartament şi o casă de locuit în Bistriţa, o casă de vacanţă în Laslăul Mic. Toate aceste bunuri au fost achiziţionate prin cumpărare între anii 2006 – 2008. Şi la capitolul autoturisme cei doi soţi stau foarte bine, întrucât în declaraţia de avere sunt menţionate nu mai puţin de patru: un Opel Vectra, fabricat în 2007, un Audi, fabricat în 2006, un Land Rover din 2000 şi un Opel GTC fabricat în 2012.

Chiar dacă veniturile salariale ale soţilor Gaftonie nu sunt deloc de neglijat, în declaraţia de avere a directului medical al SJU BN stă menţionat şi un credit bancar în valoare 72.000 CHF (n.r. – franci elveţieni), contractat în 2008 pentru 28 de ani.

 

Nu sunt postate toate declaraţiile şefilor de secţie

 

Demne de luat în seamă sunt şi declaraţiile de avere şi interese ale şefilor de secţii din Spitalul Judeţean, însă nu toţi au postate pe site-ul instituţiei respectivele documente, cel puţin până la data închiderii ediţiei. Astfel, nu se regăsesc declaraţiile de avere ale: dr. Elena Suciu – şef Secţie Oncologie, dr. Carmen Ciolpan – şef secţie Cronici, dr. Livia Geambaşu – şef Secţie Infecţioase, dr. Kalman Schwarz – şef Secţie Neurologie, dr. Koncz Georgeta – şef Secţie Pediatrie, dr. Negoş Florin – şef Secţie Interne (n. r. – fostul director medical al SJU BN), dr. Lucian Pintea – şef Medicina Legală, dr. Ovidiu Rus – şef UPU, dr. Gheorghe Suciu – şef Secţie Chirurgie şi dr. Tertuliana Vlăduţiu – şef Secţie Prosectură.

 

La ATI prinzi aripi

 

Dintre declaraţiile de avere şi interese ale şefilor de secţie, care sunt postate pe site-ul SUJ BN, câteva sunt foarte atrăgătoare, şi din punct de vedere al veniturilor dar şi din punct de vedere al bunurilor deţinute.

Un venit salarial foarte bun a avut anul trecut, dr. Aurelia Medan, şeful Secţiei ATI, care a încasat 74.650 lei, în medie 6.220 lei lunar. La salariul anual primit de la SJU BN, dr. Medan precizează că a mai încasat 724 lei, probabil de pe urma unei activităţi didactice, de la Grupul Şcolar Sanitar Bistriţa. La aceste venituri se mai adaugă cel al soţului – pensie – în cuantum de 14.000 lei, circa 1.166 lei lunar.

În ceea ce priveşte bunurile, familia Medan are în proprietate două apartamente – unul în Bistriţa şi unul în Cluj-Napoca – şi două autoturisme – un Volkswagen, fabricat în 1996, şi un Ford Mondeo din 2009.

Cât despre economiile acumulate de-a lungul vieţii, după cum menţionează şefa secţiei ATI în declaraţia de avere, acestea ajung la o valoare totală de 103.568 lei, la care potrivit menţiunilor din declaraţie se adaugă şi dobânzile aferente. De asemenea, dr. Aurelia Medan menţionează şi un card bancar unde depozitul are o valoare de 9.365 lei

 

Obiecte de artă de 6.000 de euro

 

Şeful Secţiei Psihiatrie, dr. Alexandru Ilieş, a încasat anul trecut un salariu în valoare de 54.702 lei, media lunară fiind de 4.558 lei.

Potrivit declaraţiei sale de avere, dr. Ilieş deţine două apartamente – unul în Bistriţa şi unul în Cluj Napoca, şi o casă de vacanţă. Pe lângă aceste bunuri, şeful Secţiei Psihiatrie din cadrul SUJ BN are un autoturism, marca Peugeot fabricat în 2006, dar şi obiecte de artă (tablouri) în valoare de aproximativ 6.000 de euro. Totodată, el are şi un depozit bancar în care are economii în valoare de 20.000 de lei.

 

„Recuperează” soţul!

 

Dr. Lenuţa Mureşan, şef Secţie Recuperare, a avut anul trecut un venit salarial în cuantum de 38.438 lei, circa 3.200 lei lunar. La acesta însă se adaugă cel al soţului doamnei, Vasile Mureşan, avocat de meserie – practician în insolvenţă – care a încasat anul trecut 80.700 lei.

Drept urmare, soţii Mureşan deţin 3.300 m.p. teren extravilan pe Valea Jelnei – Bistriţa, trei apartamente în Bistriţa, achiziţionate în perioada 1990 – 2007, şi două apartamente în Cluj Napoca, cumpărate în 2010 şi 2012. De asemenea, economiile familiei sunt în valoare totală de 118.900 lei, suma fiind repartizată în trei conturi bancare.

 

Are în conturi peste 7 miliarde de lei vechi

 

Declaraţia de avere a şefului Secţiei Obstretică-Ginecologie, dr. Iuliu Silveşan, este impresionantă. Astfel, anul trecut el a încasat un salariu de 48.009 lei (circa 4.000 lei lunar), în timp ce soţia sa a încasat de la SC Prodima SRL un salariu anual în valoare de 46.930 lei, la care se mai adaugă suma de 2.508 lei pe care a obţinut-o în calitate de administrator al SC Medika Ginsil SRL. De altfel, de la SC Medika Ginsil SRL, dr. Iuliu Silveşan menţionează în declaraţia sa de avere că a încasat dividende în valoare de 6.400 lei, însă cum lipseşte declaraţia sa de interese, nu apare nicăieri menţionat faptul că de fapt la societatea mai sus amintită, domnia sa este asociat unic, dar şi administrator alături de soţie, firma având ca obiect de activitate „asistenţă medicală specializată”, mai precis obstetrică-ginecologie.

Pe lângă toate acestea, numărul proprietăţilor familiei Silveşan este de invidiat. Astfel, în declaraţia de avere, şeful Secţiei Obstretică – Ginecologie din cadrul SUJ BN, menţionează că deţine o mie metri pătraţi teren extravilan şi 1.665 m.p. teren intravilan în Bistriţa, 7.500 m.p. teren extravilan în Colibiţa, toate aceste suprafeţe fiind cumpărate în perioada 1993 – 2008, plus 10.116 m.p. teren intravilan, în Jimbor, dobândit prin moştenire în 2012. Pe lângă terenuri, soţii Silveşan stau bine şi la locuinţe: o casă de locuit şi un apartament în Bistriţa, o casă de vacanţă la Colibiţa şi o casă în Jimbor.

În ceea ce priveşte economiile, sub formă de conturi curente, depozite bancare, dar şi fonduri de investiţii, rubricile completate sunt numeroase. Per total însă suma ajunge la 742.832 lei (peste 7,4 miliarde lei vechi). La fel de bine se prezintă şi la capitolul plasamente, întrucât dr. Iuliu Silveşan menţionează acţiuni în valoare de 10.000 lei la SC Teraplast, alte acţiuni la Medika Ginsil SRL – în valoare de 50.000 lei, dar şi suma de 173.081 lei drept avans pentru un imobil în Cluj.

 

Acţiuni, fără număr… fără număr

 

O avere frumoasă deţine şi şeful Secţiei Ortopedie, dr. Dumitru Someşan, care anul trecut a încasat 56.334 lei, drept salariu, media lunară fiind de 4.694 lei, plus 6.370 de lei de pe urma activităţilor medicale prestate la Policlinica cu plată. Soţia sa, tot medic de profesie, a avut anul trecut un venit în sumă de 40.000 de lei de la cabinetul său individual de medic de familie, la care se adaugă 5.000 de lei, bani proveniţi din servicii de gardă, 9.200 lei din cedarea folosinţei unor bunuri şi 5.000 lei, bani proveniţi din activităţi agricole.

Cât despre bunurile imobile şi mobile, soţii Someşan au în proprietate 5.106 m.p. teren extravilan în Colibiţa, 1.000 m.p. teren intravilan în Ghinda – Bistriţa şi 1.100 m.p. teren extravilan în Iad (n.r. – probabil este vorba de comuna Livezile, care până în 1968 a purtat această denumire). La acestea se adaugă două apartamente în Bistriţa, o casă de locuit în Ghinda – Bistriţa şi o casă de vacanţă în Colibiţa, dar şi două autoturisme – un Volkswagen Golf şi un Polo. Economiile din bănci ale familiei Someşan se ridică la 145.090 lei, plus 4.000 de euro. Pe lângă acestea, soţii Someşan au şi un număr impresionant plasamente financiare. Astfel, la BRD deţin 3.400 de acţiuni, 30.359 la SNP, 15.006 acţiuni la SIF 1 şi alte 30.388 la SIF 3, 16.198 acţiuni la TLV, 100 la Electrica, iar 340 de acţiuni la Comelf SA. Despre valoarea la zi a acţiunilor, dr. Dumitru Someşan menţionează doar că aceasta este „variabilă”.

 

Şefa DSP compensează cu gărzile

 

La Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, averile, dar şi veniturile angajaţilor sunt ceva mai modeste, cu toate că şi în acest caz vorbim în majoritate de medici.

Directorul executiv al DSP BN, dr. Anca Andriţoiu a avut anul trecut un venit salarial în cuantum de 32.157 lei – circa 2.680 lei lunar -, 12.910 lei proveniţi din servicii de gardă prestate la Spitalul Judeţean şi încă 2.174 lei de pe urma activităţilor didactice prestate la Grupul Şcolar Sanitar.

Potrivit declaraţiei de avere, directorul DSP BN are în proprietate un apartament şi două autoturisme – un Volkswagen din 2003 şi o Skoda din 2010. Dr. Anca Andriţoiu menţionează în documentul citat că are un credit bancar în valoare de 27.000 de euro, pe care l-a contractat în 2011 pentru 15 ani.

 

Adjuncta, moşteniri şi donaţii

 

Dr. Doina Petri, directorul executiv adjunct al DSP BN, a încasat anul trecut de la instituţia în fruntea căreia se află un salariu puţin mai mic decât al Ancăi Andriţoiu, în acest caz fiind vorba de 30.025 lei (circa 2.500 lei lunar), la care se adaugă venitul soţului de pe urma unor activităţi comerciale la SC Stil Impex SRL, firmă la care de altfel este asociat şi administrator.

În ceea ce priveşte bunurile imobile şi mobile, dr. Doina Petri menţionează în declaraţia sa de avere că are în proprietate 1.045 ha teren extravilan în Beudiu, comuna Nuşeni, dintr-o moştenire, o casă de locuit în Bistriţa, dobândită în urma unei donaţii, dar şi un autoturism marca Peugeot fabricat în 2002.

 

Medicina Legală apare la DSP

 

Cu toate că declaraţia de avere a şefului Secţiei Medicină Legală din cadrul SJU BN, dr. Lucian Pintea, nu este încă postată, avem la dispoziţie declaraţia soţiei sale, dr. Emanuela Pintea, consilier în cadrul DSP BN. Din documentul citat, aflăm că dr. Lucian Pintea a încasat anul trecut un salariu de 147.697 lei (12.308 lei lunar), la care se adaugă 1.722 lei de pe urma activităţii didactice de la Grupul Şcolar Sanitar, 1.386 lei dintr-o colaborare cu SC Asirom SA, şi 1.092 lei de pe urma unor îngrijiri la domiciliu.

Soţia şefului de la Medicină Legală, dr. Emanuela Pintea a avut un venit anual 20.998 lei (circa 1.750 lei lunar), la care se adaugă 4.389 lei în calitate de cadru didactic Grupul Şcolar Sanitar, 2.475 lei în calitate de cadru didactic la Şcoala Sanitară Carol Davila şi 60 lei ca şi reprezentant al DSP BN la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Soţii Pintea deţin în proprietate 730 m.p. teren agricol la Piatra Fântânele, unde au şi o casă de vacanţă, un apartament în Bistriţa şi unul în Cluj-Napoca. Economiile se cifrează la 31.500 lei (două carduri bancare), însă au şi datorii (cinci credite) în valoare totală de peste 182.300 lei.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.