Dosarul doctorului Dinică de la DSVSA, varză! Martorii îi iau apărarea

1031

Procesul doctorului Gheorghe Dinică, angajatul DSVSA Bistriţa-Năsăud, care a fost acuzat de procurori de infracţiuni de corupţie, în principal fiindcă ar fi luat mită de la reprezentanţii firmelor care urmau să fie controlate din punct de vedere sanitar-veterinar, se judecă de mai bine de un an. Din noiembrie 2015, de când practic se judecă pe fond acest dosar, instanţa a audiat aproape 40 de martori. Niciunul dintre aceştia nu spune că, în calitate de inspector sanitar-veterinar, doctorul Dinică ar fi pretins bunuri, bani sau alte avantaje. Cei care i-au dat ceva, i-au dat „de omenie”, fiindcă aşa au vrut ei şi nu în timpul controalelor.

 

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Felix Coman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Gheorghe Dinică a intrat în vizorul oamenilor legii din cauza unor controale efectuate de aceştia la o societate comercială – SC Dany & Cos SRL, al cărui administrator – Vasile Duca – era suspectat de infracţiuni de evaziune fiscală. Necazul lui Dinică a pornit se pare din cauză că acesta „a picat” pe o interceptare a telefonului lui Duca, moment în care angajatul DSVSA îl anunţa pe omul de afaceri că urmează să fie controlat de oamenii legii.

tribunalul-bistrita

Angajatul DSVSA BN este acuzat de:

  • luare de mită,constând în faptul că în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, cu atribuţiuni de control, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 41 ocazii), a pretins şi a primit sume de bani şi diverse produse, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu vizând efectuarea de controale inopinate, anunţând în prealabil verificările şi neluând măsuri de sancţionare;
  • folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase,constând în faptul ca în aceeaşi calitate, în perioada 2011-2015, în mai multe rânduri (în 15 ocazii), a transmis reprezentanţilor societăţilor comerciale unde urmau a fi efectuate controalele, informaţii, favorizând remedierea unor eventuale deficiente;
  • abuz în serviciu,constând în faptul că în calitate de medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, la data de 05.02.2015, a folosit ambulanţa în interes personal, cauzând un prejudiciu de 167 lei;
  • fals intelectual,constând în faptul că în aceleaşi împrejurări, a încheiat acte necorespunzătoare adevărului, pentru a justifica folosirea ambulanţei în interes personal;
  • tentative la abuz în serviciu,constând în faptul că în aceeaşi calitate, în aceeaşi perioadă, a încercat să folosească, cu o altă ocazie, ambulanţa în interes personal.

 

Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Felix Coman, cel care a instrumentat dosarul, doctorul Gheorghe Dinică a făcut pe binefăcătorul unor administratori de societăţi comerciale sau al unor persoane fizice autorizate de prin 2013. Pe lista anchetatorilor figurează nume de pe piaţa producătorilor de produse de panificaţie binecunoscute în judeţ, precum SC Bachiş SRL, SC Gama SRL, SC Auto-Valmar SRL, pe care Gheorghe Dinică, în calitate de angajat al DSVSA BN, i-a anunţat despre iminentele controale care urmau să aibă loc. Nu sunt doar aceste nume pe listă, fiindcă aceasta este mult mai lungă.

De pe urma „binefacerilor”, Dinică ar fi beneficiat de diverse sume de bani, nu foarte mari, şi de produse de panificaţie sau alimentare.

 

Palage i-a dat un brad din proprie iniţiativă

Aproape 40 de persoane au fost audiate până acum în calitate de martor de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Niciuna dintre acestea nu a declarat că doctorul Dinică le-ar fi pretins avantaje. Faptul că au fost anunţaţi de Dinică despre controalele care aveau să fie efectuate la sediul firmei lor, toţi susţin la unison că angajatul DSVSA le-a telefonat cu maxim jumătate de oră înainte ca echipa de control să ajungă la locul „faptei”, astfel că anunţul nu le-a fost de nici un ajutor.

Iată ce a declarat în faţa instanţei Claudiu Palage, directorul unei firme de panificaţie din Lunca Ilvei.

„Cred că îl cunosc pe inculpat din 2005, din perioada când deţineam şi o firmă de produse lactate. Inculpatul venea rar la firma administrată de mine, de panificaţie pe care o deţin şi în prezent, împreună cu familia mea. Din cadrul DSVSA eram anunţat de o persoană, nu neapărat de inculpat, despre controalele care urmau a se face. Cred că la trei luni, nu eram anunţat de fiecare dată. Necesitatea anunţării a rezultat din faptul că exista posibilitatea ca firma la care lucram să fie închisă, deoarece activitatea firmei nu era permanentă. Controalele care se făceau se refereau la documentaţie şi igienă”, de declarat Palage în faţa judecătorilor, acesta precizând totodată că doctorul Dinică nu a fost niciodată singur în control, ci întotdeauna însoţit de alte două-trei persoane.

Potrivit omului de afaceri, Dinică nu i-a solicitat niciodată recompense în bani sau bunuri pentru anunţarea controalelor, în condiţiile în care acesta l-a sunat o dată sau de două ori. În plus, acesta a spus că în urma controalelor efectuate a primit şi amenzi din partea DSVSA.

Cum în rechizitoriu se menţiona faptul că Palage l-ar fi cadorisit pe Dinică cu brazi de Crăciun, acesta precizează în faţa instanţei că el este cel care, „din proprie iniţiativă”, i-a oferit în 2013 şi 2014 i-a oferit doctorului câte un brad. Dinică a acceptat doar în 2013, fiindcă în anul următor şi-l procurase deja. Totodată, Palage a mai spus că nu îşi mai aduce aminte dacă doctorul îi plătise sau nu în 2013 bradul pe care i-l dusese.

Procurorul Coman s-a făcut de mândră minune! Instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud l-a desfiinţat

„Mită” mare de la Bachiş: o pâine

Un alt patron al unei firme de panificaţie, cam aceeaşi poveste. Este vorba de Gheorghe Bachiş, de la Bachiş SRL.

„ (…) în control de fiecare dată se venea în echipă de 2-3 persoane. Societatea era verificată la 6 luni.

Am legat o relaţie mai apropiată cu inculpatul pe care îl cunosc de aproximativ  4-5 ani, dar în concret ne-am apropiat mai mult după al doilea control deoarece fiica mea a fost medic stomatolog la penitenciar, o perioadă. Nu i-am solicitat niciodată acestuia să mă anunţe despre controale şi nici el nu mi-a solicitat niciodată bani sau alte produse. Uneori eu îl întrebam dacă doreşte să-l servesc cu o pâine sau un alt produs de panificaţie, din prietenie. Deoarece îşi spăla maşina la o spălătorie din apropierea locuinţei şi a firmei mele, mai trecea pe la mine şi stăteam la o poveste. (…) Nu ştiu să răspund dacă de fiecare dată mă anunţa despre controale inculpatul, există înregistrări telefonice şi se poate verifica acest aspect, nu doresc să mint. Ştiu însă că au fost situaţii când nu am fost anunţat. Alte persoane nu mă anunţau despre efectuarea controalelor. Nu ştiu dacă era normal sau nu. Nu mi-a cerut niciodată inculpatul să-i remit vreun produs şi nici de dat nu i-am dat”, a spus Bachiş, care ulterior a precizat că totuşi a fost o singură ocazie când i-a dat o pâine lui Dinică, dar pe care acesta nu i-a plătit-o, fiindcă i-a dat-o din prietenie.

Întrebat fiind de procuror dacă atunci când Dinică efectua controale la sediul firmei s-au constatat nereguli şi dacă a fost amendat, Bachiş a precizat: „Ţin minte că într-un rând am fost amendat cu 600 lei pentru că un angajat nu avea echipamentul complet”.

Totodată patronul bistriţean a mai arătat că doctorul Dinică a făcut parte din echipele de control care au venit la sediul firmei de două sau de trei ori, recunoscând în acelaşi timp că acesta l-a anunţat şi când a fost verificat de alte persoane.

„ (…) de multe ori controlul era sosit când mă anunţa inculpatul”, a precizat Bachiş.

Niciodată însă, a mai spus Bachiş, doctorul Dinică nu i-a precizat scopul pentru care se efectua controlul sau ce documente urmau să fie verificate.

Cât despre relaţia personală dintre cei doi, Bachiş spune că, în condiţiile în care una dintre fiice fusese medic stomatolog la penitenciar, acolo unde şi Dinică profesase o perioadă, iar o altă fiică a terminat „siguranţa alimentelor” din cadrul facultăţii de Agronomie, aveau discuţii pe aceste teme, dar şi pe alte subiecte legate de politică, agricultură, biserică şi maşini.

 

De la Gama SRL, cozonaci

Nicolae Madar, administratorul Gama SRL, este un alt martor în dosar, de la care doctorul Dinică ar fi beneficiat de cozonaci. Acesta a spus judecătorilor că îl cunoaşte pe Dinică încă de prin anii 2004 – 2005 care a venit în numeroase controale împreună cu alţi colegi de-ai săi. Madar precizează că societatea sa era controlată o dată la şase luni, fiindcă aceasta era considerată de „risc scăzut”, iar timp de 10 ani de când erau efectuate controale la firmă nu a fost niciodată sancţionat. Totodată, el a recunoscut că Dinică l-a anunţat pe el, pe soţia sa sau pe unii dintre angajaţi cu privire la unele controale.

„Din punctul meu de vedere acest lucru l-am perceput doar pentru ca eu să mă aflu la sediul societăţii pentru a semna procesul verbal de control, nu în sensul de a mi se crea un avantaj. În cazul în care nu eram la sediul firmei (n. r. – situat în localitatea Herina), trebuia să ne prezentăm la Bistriţa pentru a semna procesul verbal.

În plus, precizez că în intervalul de timp de la data când era anunţat controlul şi până la sosirea celor care îl efectuau, care putea fi între 10 minute, 50 de minute, nu se putea întocmi documentele ce trebuiau puse la dispoziţie astfel încât prin apelul respectiv să se creeze un avantaj. În concluzie, actele firmei trebuiau să fie în regulă în permanenţă. Eu am perceput intervalul de când eram eventual anunţat de inculpat despre control şi până la sosirea efectivă a echipei de control, ca fiind scurt, uneori acesta se şi afla pe drum când mă anunţa deoarece la scurt timp de obicei sosea” a precizat Madar.

Cât despre cozonacii pe care Gheorghe Dinică i-ar fi primit mită de la Nicolae Madar, acesta din urmă precizează că produsele au fost date într-un moment în care angajatul DSVSA nu era în control, ci în trecere prin zonă întrucât urma să se întâlnească cu o cunoştinţă din Mureş.

„Într-o singură împrejurare an fost sunat de inculpat care probabil se afla în zonă şi aştepta pe cineva, din câte îmi aduc aminte, (…). Am discutat vreo 10 minute, iar când am ieşit împreună cu inculpatul tocmai atunci se scoteau cozonacii din cuptor. Dat fiind că mirosul îmbietor, l-am servit pe acesta cu cozonaci, dacă îmi aduc bine aminte. Am considerat acest gest ca pe unul normal de omenie. Precizez că acest lucru s-a întâmplat o singură dată în 10 ani, de asta am şi ţinut minte. Au fost sărbători de Paşti şi de Crăciun, iar inculpatul nu mi-a solicitat niciodată nici un produs de panificaţie. (…) Pe de altă parte, atunci inculpatul, în aprecierea mea, nu era organ de control ci era în afara programului de lucru”, arată Madar.

 

De vreo 6 ori a primit nişte prăjituri

De la Mărioara Pui, administrator la Belmarel SRL, procurorul Coman arată în rechizitoriu că doctorul Dinică ar fi primit produse de patiserie, în valoare de 140 lei, „în 6 rânduri”, după controale, în aceeaşi zi sau a doua zi.

În faţa judecătorilor, femeia a spus că firma îi era controlată o dată sau de două ori pe an, însă Dinică nu a pretins niciodată nimic în ocaziile respective. Totodată, martora a mai arătat că Dinică a sunat-o o dată sau de două ori în 10 ani cât timp a deţinut firma pentru a o preveni asupra controalelor, în rest doar dacă el avea vreun eveniment în familie. Atunci i-a oferit prăjituri şi un tort care valora 20 de lei, fără să îi ia vreun ban. Asta nu a scutit-o însă de sancţiuni în urma controalelor.

 

Duca de la Dany&Cos: „A fost cel mai corect medic de la DSVSA şi mai muncitor”

Aşa cum am precizat mai sus, Gheorghe Dinică a intrat în vizorul oamenilor legii din cauza unor controale efectuate de aceştia la o societate comercială – SC Dany & Cos SRL, al cărui administrator – Vasile Duca – era suspectat de infracţiuni de evaziune fiscală. Se pare că angajatul DSVSA „a picat” pe o interceptare a telefonului lui Duca, când îl anunţa pe omul de afaceri că urmează să fie controlat de oamenii legii.

„Inculpatul Dinică Gheorghe aflând că urmează să participe la controale comune cu organele de poliţie la magazinele SC Dany&Cos SRL Bistriţa, anterior desfăşurării controlului l-a apelat pe data de 21.03.2014, ora 10.11 pe Duca Vasile şi –a comunicat că se vor efectua controale la «magazinaşe» aşa cum îi spusese cu 2 zile înainte.

După această discuţie, Duca Vasile a început să transmită în mod codat că se vor efectua controale, vânzătoarelor de la magazine, folosind expresii «se va înnora prin zonă», se va scrie «cu albastru», în sensul că vor veni poliţişti (purtători de uniforme albastre), iar despre maşinile cu care organele de control circulă că au numere de «MAI»”, arată procurorul Coman în rechizitoriu.

Audiat în calitate de martor în dosar, Vasile Duca spune că atunci când a fost sunat de Dinică nu ştia exact cu cine vorbeşte la telefon, Dinică recomandându-se „doctorul cu barbă de la DSVSA”.

„Nu am înţeles prea bine care a fost obiectul acelei discuţii”, a spus Duca, el precizând că la acel moment nu mai era administratorul firmei, ci mama sa.

„Arăt că nu mi-a cerut nimic niciodată inculpatul şi îl apreciez ca fiind cel mai bun om de la DSVSA în meserie. (…) Îl apreciez ca fiind un om care a ştiut să-şi facă treaba, cred că a fost cel mai corect medic de la DSVSA şi mai muncitor în perioada cât am fost administrator la firmă, am fost controlat de mai mulţi doctori şi de câteva ori chiar am fost sancţionat şi o dată chiar de d-l Dinică, cred”, a declarat Vasile Duca.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ